Prvi trackday

Vse ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
n-dre
Kraj: Novo mesto

Prvi trackday

Odgovor Napisal/-a n-dre »

Torej za darilo sem dobil Evo-v Trackday na grobniku, pa bi prosil mojstre in dirkače ki imate že več izkušenj s tem za kakšne osnovne napotke. :)

Šel bom kar s stock gumami ki majo še 3-4mm profila, in upam da se bom z njimi pripeljal še domov (za prvič bom šel verjetno itak bolj v izi tako da upam da ne bo šlo glih do dratov :D ) Važno mi je samo da se privlečem do doma, potem grem pa itak na zimske.

Na koliko bi mi priporočal da jih pumpam? Po moji logiki nekaj manj kot za vsakodnevno vožnjo, ker se pri "dinamični" vožnji itak segreje in s tem malo dvigne tlak. A se da tam kje v boksih nafilat/spraznit?

Drugače je avto b.p. (bremze, tekočine, podvozje...), Moram bit še na kaj pozoren? Aja, gre se za Clio RS III :wink:

Za kakršnokoli pomoč in nasvet bom zelo hvaležen, sicer bo prvič z mano itak inštruktor, pa vseeno če se lahko na kaj že prej pripravim ne bo nič škodilo :wink:
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Re: Prvi trackday

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Glede gum je važno da jih ne pregreješ, ker pol bo hitko konc veselja :D. S cestnimi gumami to pomeni 3-4 hitre kroge na rundo, pol pa v boxe na ohlajanje. Preglej gume po vsaki rundi kako se držijo. Prvič pejd na pisto z normalno napolnjenimi gumami, se bodo pa zaradi trenja segrele in posledično tlak dvignil.. tako da jih boš dejansko moral tlak nižati :wink:. Npr. greš na pisto s 2.5 spredaj in 2.2 zadaj.. boš po 4 krogih nekje na 2.8 - 3h barih spredaj, zadaj pa na 2,6. Kolk filat gume je večno vprašanje - po filingu. Eni pumpajo tud na 3,5 bara ( @žižekrs npr. ). Fajn je če imaš s sabo merilec tlaka. Sicer je dol na konc boxov pumpa, ampak je zamudno se skoz tja vozit. Za ta EVO trackday sem pa itak videl nekje omenjeno da bo nek servis za gume, pa tam vprašaj če ti posodijo/svetujejo. Na grobniku sem s cliom 172 in federal RSR vozil 2,6 spredaj in 2,2 zadaj ( merjeno vroče, ko prideš po furi v boxe ). Če steze ne poznaš, je fajn če imaš za kako rundo nekoga, ki jo pozna, da ti mal pravi linijo, al pa si kak dober onboard posnetek dob na youtube, pa preštudiraj.
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
UrbanD
Administrator
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a UrbanD »

Če maš navadne gume s tolk mal profila, potem jih daj na 2.2 spredaj in 2.0 zadaj in po prvi rundi preveri tlak, če je nad 2.5 ga spusti na 2.4 spredaj in 2.2 zadaj (vroče gume) in pejt ponovno peljat. Sicer pa se gume na RS III dost manj obrabljajo in pregrevajo kot pri II saj ima čist drugačno vpetje.

Bremzaj čimkasnej, sploh RS3 imajo res nore bremze tko da lahko bremzaš za znakom 100 in ne pred vendar pazi da ne pregreješ zavornega olja, v kolikor imaš še originalnega, saj ti bo pedalo samo padlo not in boš šel naravnost :lol:

Probi vozt čimlepšo linijo, ne rint čez nos, torej ne volana preveč vrtet, raje zmanjšaj hitrost v ovinku kot pa da oversteeraš.

Priporočam tudi da voziš brez ESP-ja.

Glede na to da je že dost hladno uzuni, lahko komot vozš cca 5-7 krogov, vendar spremljaj občutek na gumah v ovinkih. V kolikor bodo začele drseti, pejt takoj dol pa jih ohlad, drugač jih bo sam potrgal :lol:
Clio II ph2 1.2 16V Billabong - sold
Clio II ph2 RS 172 - sold
Clio III ph1 RS 197 F1 Team - sold
Clio II ph2 RS 182 - sold
Clio IV ph2 RS Trophy - sold
Seat Leon Cupra ST 300 4drive - family car
Mitsubishi Lancer EVO VIII MR - weekend car
Uporabniški avatar
error 90

Odgovor Napisal/-a error 90 »

No jaz ti pa svetujem da voziš z esp-jem sploh ker boš vozil prvič na grobniku. Gume pa na 1.8 takoj na začetku in potem pustiš in samo meriš da niso nad 2.2. Tako "nastavitev" sem imel jaz nazadnje.

To je moje mnenje. Drugo so povedal že ostali.
Uporabniški avatar
n-dre

Fantje hvala za nasvete! :smt004

Bremzolje bom za ziher menjal pred track day-em.

ESP bo za začetek kar vklopljen, probleme mi bo najbrž delal pri izhodih iz ovinkov (se bom pa malo bolj potrudil pri doziranju gasa), za prvič in spoznavanje s progo grem raje bolj na ziher 8)

Za tlak se pa nekak najbolj nagibam Urbanovem predlogu: za začetek mal spustit, pa potem korigirat :)
Uporabniški avatar
Storz
Kraj: Vrhnika oz tm okol

Odgovor Napisal/-a Storz »

Jest sm furov grobnik na 2,2 spredej in 2,3 zadej na 195 55 15 in sm biv presenecen nad obrabo se sploh niso neki dost obrable.. Najbol je spremlat gumo ce zre rob oz jih svalka ( vids po bocnicah) so napumpane premalo ce jih pobera po sredini so napumpane prevec.. Drgac pa sam cez nos ne furat prevec pa bojo gume prezvele.. pa po ene 5-8 krogov gres pol gres pa dol mal ohladit masino un gume.. Glede espja bos pa vidu kok ti hoce popravlat cene pa izklops sej hudga nemore bit ce voziz z glavo..
Uporabniški avatar
n-dre

Evo, preživel svoj prvi trackday, avto pa tudi :)

Kaj čem rečt, bilo je fenomenalno in drugo leto 100% ponovim 8)

Gume so zdržale še pot domov, nekih rekordov itak nisem podiral, in tudi vozit sem se trudil čim bolj tekoče in čim manj "drseče", po pravici povedano pa mi je tud BMW M6 kmalu po začetku dal malo straha - na koncu ciljne direkt čelno skozi (!) ograjo (sej ste najbrž že videl kake slike).

Avto je delal perfektno brez kakršnihkoli težav. Bremzolje sem menjal z motulovim RBF600, tako da tudi na zaviranju ni blo nobenih presenečenj. Zaviral sem sicer vsakič vsaj malo pred 100-tko, priznam nimam še jajc :lol:

Najbolši čas sem imel 2:02:466, najbrž se zdi marsikomu zelo skromen, ampak glede na to da sem bil sploh prvič na kakšni progi sem z njim čist zadovoljen :) Sicer ko malo analiziram vožnjo, vem da je še dost fore v marsikaterem ovinku in na bremzanju, ampak kot sem rekel: za začetek sem šel raje na ziher in z (kar) nekaj rezerve. Posledično me tudi vklopljen ESP ni nič oviral (se sploh ni nič vklapljal).

Še dokaz da sem gume prišparal še za en trackday :lol:
prednja desna:
Slika

zadnja desna:
Slika

btw: noben mi ni povedal da to sranje na gumah ne bo šlo kar tako dol, celo pot domov je blo tko k bi mel vse ležaje hin :lol: sej sprednje sem že nekako spucal čez ovinke in rondoje :D

Tukaj je pa še slika prednjega diska, pa bi spet prosil mojstre, kak se vam zdi? Pretemen/zažgan?
Slika

P.S.: A po trackdayih kmalu menjate motorno olje?
Uporabniški avatar
UrbanD
Administrator
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a UrbanD »

Super! Sem vidu čase in slike na fb ja. Za prvič je tvoj čas odličen! 8)
Se pa spomnem ko sem se tut jaz prvič po trackdayu na grobniku peljal domou in na AC vse poka in ropota, sem se resno ustrašu da sem vse sfookal :lol: no potem smo le ugotovili, da letijo koščki gum na vse okol :lol:

Zarat enga trackdaya ne rabš menjat olja, če bi pa dal ene 2-3 skozi, potem bi blo pa že zaželjeno, sicer pa pogledaš olje na šipko in če je že dokaj "črno", potem je za zamenjavo. Če pa je še prozorno, potem še ni panike. Menjaš itak na 10.000 km predvidevam?

Skratka super! Jaz komaj čakam da grem nasledno nedeljo tja :D
Clio II ph2 1.2 16V Billabong - sold
Clio II ph2 RS 172 - sold
Clio III ph1 RS 197 F1 Team - sold
Clio II ph2 RS 182 - sold
Clio IV ph2 RS Trophy - sold
Seat Leon Cupra ST 300 4drive - family car
Mitsubishi Lancer EVO VIII MR - weekend car
Uporabniški avatar
n-dre

Ja olje menjavam na 10k, mam še cca 3k do menjave pa tudi barva je še lepa "zlata" :)

A čase se da še kje videt? Sem pa slišal da je v nedeljo čez en teden še en trackday, blagor teb 8) ... bi šel tud jaz z veseljem še enkrat, zdaj vidim da rataš odvisen takoj ko enkrat probaš :D
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Lepo slišat, da ti je blo kul. Na sliki je zgledlo ko da si zadnje bl povaljckal kot prednje :-). Dej zadnje gume spredaj, pa spet par krožnih, da bodo čiste. Povej, kolk hitro si vozu z grobnika domov? Nevem a se to samo men dogaja, ampak ponavad s piste furam domov počas k ena stara mama :-)
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
n-dre

a_sist napisal/-a:...Dej zadnje gume spredaj, pa spet par krožnih, da bodo čiste...
Točno to sem delal tukaj ko sem slikal gume :wink:

Ja tudi pri meni je bila vožnja domov čist penzionistična, pod vsemi omejitvami :lol: Je tistih 30+ krogov tiščanja čist dost za en dan :)
Odgovori