Laguna 2 ph.2 Grandtour 1.9dci, l.07

Predstavite Vašega Renault-a
Uporabniški avatar
Dom3n

Laguna 2 ph.2 Grandtour 1.9dci, l.07

Odgovor Napisal/-a Dom3n »

Glede na to da se z mojo Laguno vedno nekaj dogaja (nenamerno, neprostovoljno, nič dobrega :) ) je že čas da dobi svojo temo. No za nekaj stvari ni kriva samo Laguna sama ampak tudi čudne odločitve mehanikov, za katere nisem bil dovolj odločen da bi jih preprečil :S

Torej imam jo nekje od začetka maja. Zgodovina ni najbolj znana. Leta 2011 je bila uvožena iz Italije. Sem drugi lastnik v Sloveniji. Od dodatne opreme ima tempomat in zadaj senzorje.

Slika

Slika

Trenutno ima 152000km ... vse kaže na to da so realni (računalnik, vpisi v renaultovo mrežo, še vedno prvi zanetani končniki ...). Velik servis je zabeležen v Renaultovi mreži na 118.000km. Preventivno smo zamenjali slavne ojnične ležaje in naredili mali servis. Naučili smo jo tudi angleškega jezika.

Zamenjati je bilo potrebno tudi stikalo za vzvratne luči. To je zaradi mehanikove nepazljivosti povzročilo precej težav, ki so se potem dokaj dobro rešile. Mehanik je namreč slabo priklopil konektor in preščipnil tesnilo. Ker je noter prišla voda ni deloval impulzni vžig ter avtomatska ročna zavora se ni sprostila sama.
Trajalo je približno en teden, da se je stikalo dobro presušilo in od takrat omenjene zadeve delujejo bp.

Naslednji problem se je pojavil dan pred dopustom. :evil: Po prespani noči in ko sem se malo umiril sem prišel do ugotovitve, da je morda bolje tako kot, da bi me pustil nekje 700km od doma :)

V soboto ob 12ih odhajam iz službe. Avto je potrebno pred odhodom na morje oprat. Peljem se do pralnice, zunaj je bilo 40"C. Vklopim klimo a iz zračnikov piha toplo. Si rečem ok, avto je stal na soncu, zunaj je nenormalno vroče morda potrebuje še kakšno minuto in bo ok. No ni bilo ok. Brskam po internetu, kje bi bilo možno preveriti klimo v soboto ob 12:30. Najdem Avtostop v Šiški, ki naj bi imel delovni čas do 15:00. Ok se odpravim tja, na avtocesti začne klima delovat in mi nariše nasmešek na obraz. Prvi semafor mi ga je zbrisal. Ko avto stoji klima ne dela. Pridem do Avtostopa in vprašam če mi lahko preverijo klimo. Gospodična pove, da danes žal ne, saj je mojster že odšel domov :S
Grem v avto, ga prižgem in pišem sms sporočilo .. kar naenkrat začne avto piskati in na armaturi opozorilo Overheating. Fino, odprem havbo, pogledam hladilno tekočino vse ok. Ventilator de .. ne dela. Preverim okoli ventilatorja in opazim, da je veternica odpadla z motorčka :shock:
Kličem svojega mehanika (takrat še nisem vedel za Astilbo :) ) je v Črni Gori. Iščem naprej mehanika, ki bi lahko to pogledal čez vikend. Čez pol ure in kar nekaj telefonskih klicev ga najdemo. Kličem asistenco, pridejo čez 5 minut in avto odšlepamo. Asistenca FTW. Mehanik je ugotovil isto kot jst treba bo dobit nov ventilator. Odhod na morje se torej prestavi. V ponedeljek kličemo v vse trgovine z nadomestnimi avtodeli a ventilatorja ni nikjer na zalogi. Dobavni rok varira od 3dni do 3tedne :shock:. Edina možnost da letos vidim morje je rabljen ventilator. Kličem zloglasnega odpadnika z Izlak in seveda pravi da ventilator ima. Pridem na odpad mu povem po kaj sem prišel in že ni bil več 100% prepričan če ventilator sploh ima :S Čez nekaj časa prinese en ventilator, katerega motorček mi na prvi pogled zgleda manjši. Seveda mu to omenim ampak mi zatrdi, da imajo vse lagune isti motorček. Ok, verjetno je on videl več teh zadev kot jaz. Ventilator kupim in ga odpeljem k mehaniku. Takoj vidim, da je motorček res manjši oz. nižji za kakšna 2 centimetra. Mehanik pravi, da vse ostalo paše in da bo ok. Zvečer prevzamem avto in res vse dela tako kot mora.
Juhu gremo na morje :) Vožnja do kampa poteka brez problema cca. 650km vse ok. Parkiram v kampu postavim šotor in ugotovim, da bo treba v trgovino cca. 2km stran. Ker je bilo vroče in se mi ni dalo peš se usedem v avto, ga prižgem in glej ga zlomka .. glasen wuuuuuuuuuuuuu iz motornega prostora.Wuuuuuuu se je zaslišal ko se je vklopil ventilator in relativno hitro tudi prenehal cca. 20 sek. Krasno, zadeva mi je uničila cel dopust, saj se nisem upal z avtom premakniti nikamor (v planu pa je bilo kar nekaj poti za ogled zanimivosti in znamenitosti v daljni okolici). Odločil sem se, da bo avto cimbolj miroval in upal, da bo ventilator zdržal pot domov, ko bo napočil čas. Prišel je čas odhoda in z njim zopet že znani wuuuuuuuuuuuu. Velik del poti se ventilator potem ni več oglašal a malo pred Karlovcem je zapel na ves glas :) Drl se je celih 10 min in potem zopet utihnil :) Domov sva prišla brez težav.

Kličem svojega starega mehanika, ki je medtem že prišel iz dopusta in se dogovoriva, da pripeljem pokazat. Hitro pogleda in pravi, da mi lahko popravi moj stari ventilator. No to je en del zgodbe pri katerem bi lahko rekel ne in kar takoj kupil nov ventilator. Uglavnem v originalu je 4mm vijak z levim navojem. Zmenila sva se da bo vijak dal narest nekemu mojstru in sestavil nazaj. Ker takega vijaka ni dobil, se je odločil da vreže 5mm desni navoj in vijak zalepi :S No ko sem prišel po avto je vse zgledalo ok (razen tega, da je slabo sestavil nazaj in se havba ni odpirala, počil mi je nosilec luči in pod pokrovom motorja sem našel en vijak, ki je samo ležal tam :shock: :shock: :shock: ) Hitro je sestavil nazaj tako, da je bilo ok. Za nosilec luči me je poklical že prej da je opazil, da je počen še preden je on to začel delat :S Vijaka pa tudi ni on pozabil in naj bi bil že prej tm :) Ok se odpeljem domov ugasnem avto in nov šok. Avto se strese in zaropota kot, da je tank. Grem pogledat ventilator in jasno, ventilator ni več scentriran in se trese kot pri norcih. Pogledam še malo okoli po motornem prostoru in pod brisalci najdem podaljšek gedore :S Ok, takrat sem se odločil, da je čas da zamenjam mehanika.

Začel se je lov na nov ventilator saj z rabljenimi oziroma popravljenimi nisem želel imeti več opravka. Zopet ista zgodba ... nikjer na zalogi dobavni roki od 3dni do 3 tedne. Cena original ventilatorja cca. 330€ brez popusta in ponaredka cca. 180€ brez popusta. Preko poznanstev, sem dobil ugodno ponudbo v Avtohiši Vovk v Trebnjem. Njihov mehanik je bil očitno tudi prvi, ki je pomeril upor, ki pride na ohišje ventilatorja in ugotovil, da je zanič tako, da smo zamenjali tudi to. Pokazal mi je tudi, da je eden od prejšnih mojih mehanikov polomil konektor za motorček ventilatorja in mi brezplačno zamenjal še tega. Super izkušnja z pooblaščenim servisom. Če bi bil avto še vedno v garanciji bi ga sigurno vozil k njim.Tako pa zaradi Renaultove urne postavke niso najbolj konkurenčni saj je cena delovne ure cca. 37€.

Končno vse urejeno.

A ne za dolgo ... zopet me je zapustila klima. Ko je avto hladen dela klima normalno. Ko se peljem po avtocesti tudi. Med vožnjo v mestu oziroma na mestu pa klima ne dela. Kličem Klemena (Astilba) če lahko pripeljem prevert kako je s plinom. Pripeljem do njega, priklopiva mašino .. mašina opravi svoje in šok. V sistemu je bilo 1040g plina :shock: :shock: Predpisanih je 650g. Klima še vedno ne deluje ok .. očitno ni tako preprost problem bomo reševali v prihodnje.

Na vrsto je prišla še otvoritev delavnice Astilba in kontrolni pregled. Na pregledu ugotovimo, da je zanič levi končnik in zgornji desni nosilec motorja. Za podvozje sem že staremu mehaniku težil naj preveri, da nekaj ni ok pa je bil odgovor vedno da je vse ok in brez zračnosti. :roll: Za nosilec motorja pa se mi je zdelo že ob nakupu saj je znana hiba lagun. Ok ni problema, bomo zamenjali oba končnika in nosilec motorja. Fantje v Astilbi so to ekspresno poštimali.

Do sobote sem se zopet vozil z nasmeškom na obrazu :D V soboto pa se peljem na Rakitno. Prazna cesta, sončno vreme in lepa dinamična vožnja. Pridem malo naprej od ocepa za Krim in slišim kako dela ventilator na 2gi stopnji, ker zunaj ni bilo pretirano vroče in tudi klime zaradi zgoraj opisane težave ne uporabljam, pogledam kazalec za temperaturo, ki je bil skoraj pri vrhu :angel: Ustavim ob cesti, odprem havbo, hladilna tekočina je, ventilator dela na drugi stopnji torej vse ok. S prižganim motorjem čakam nekih 5-10min (morda več morda manj, bil sem tako živčen da neznam ocenit časa :) ) in temperatura počasi pade lepo na polovico. Čakala me je še pot cca. 2km v zmeren klanec in temperatura je zopet narasla na 3/4. Avto sem pustil prižgan toliko, da je temperatura padla na polovico potem pa sem ga ugasnil. Do nedelje je avto stal. Ko sem se peljal domov, cca. 15km je bilo vse ok. Potem pa sem probal vožnjo v klanec iz Borovnice proti Pokojišču. Približno 4km strme ovinkaste ceste. Še preden sem prišel do vrha se je kazalec zopet začel dvigati. Obrnil sem in se v prostem teku spustil nazaj v Borovnico. Od Borovnice do Vrhnike se kazalec ni premaknil s polovice. Danes zjutraj avtocesta Vrhnika - Ljubljana je bil kazalec prilepljen na sredino. Očitno ga zmatrajo samo klanci.

Jutri sem zmenjen s fanti v Astilbi. Upam da se to uredi in da bo potem za nekaj časa mir :)
Uporabniški avatar
Jonathan

Re: Laguna 2 ph.2 Grandtour 1.9dci, l.07

Odgovor Napisal/-a Jonathan »

U jebemti, veliko sranja si mel :) Upam, da uštimate, pa da te potem pusti pri miru za nekaj časa, verjetno si že vrgel precej keša.

Aja, pa če maš kaj rad svoj avto, ga ne vozi v avtopralnice.
Uporabniški avatar
Dom3n

Ker sem doma v bloku ga doma žal ne morem prat. Ponavadi ga operem v samopostrežnih pralnicah (špan, supernova).
Uporabniški avatar
Hauba

Odgovor Napisal/-a Hauba »

Eeeh amater glede okvar :D :lol:
1: 2000 Renault Clio II 1.4i 8v 55kw Alize
2: 2001 Citroen Xsara Picasso 1.8i 16v 85kw SX
3: 2003 Renault/Matra Avantime 2.2dCi 110kw Privilege
4: Main car: 2010 Citroen C5 III 2.0HDi 120kw Exclusive, Hydractive III+
5: 2nd car: 2003 Citroen Xsara Picasso 2.0HDi 66kw Exclusive
Uporabniški avatar
Dom3n

V Astilbi so ugotovili, da so mi fantje, ki so mi menjali ventilator in konektor le tega tudi narobe priklopili. Zato se je ventilator vrtel v napačno smer in pihal ven namesto, da bi zrak vlekel noter.

Wuuhuu, nov dan nova težava :) Izdahnila je jermenica .. hvala bogu se v delavnici, da nisem ostal kje na cesti.
Uporabniški avatar
sinko

Odgovor Napisal/-a sinko »

menjaj ta jetra bo ceneje za denarnico in mirneje za živce
Laguna II 2.2dCi INITIALE PARIS
Uporabniški avatar
Jonathan

Odgovor Napisal/-a Jonathan »

Dom3n napisal/-a:V Astilbi so ugotovili, da so mi fantje, ki so mi menjali ventilator in konektor le tega tudi narobe priklopili. Zato se je ventilator vrtel v napačno smer in pihal ven namesto, da bi zrak vlekel noter.
:roll: Kako se jim pa to lahko zgodi no :agrue:
Uporabniški avatar
Dom3n

Nevem, ampak očitno je vse možno :) In to na pooblaščenem servisu na katerem so vrjetno že kdaj vidli kakšno Laguno :)
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Jermenica spodaj ali zgoraj od zobatega jermena?

Benti, si res imel same probleme :( Kako s klimo?
Uporabniški avatar
Dom3n

Spodnja jermenica, na glavni gredi.

Ja zadeva je sledeča .. avto sem danes dobil nazaj. Zaenkrat deluje VSE!. Tudi klima :) :) Očitno je vse začelo to, da je bilo v klimi celih 1040g plina (moralo bi biti 650g). Komu in kako je to uspelo napolniti nevem. Nadaljevalo pa se je z narobe priklopljenim ventilatorjem, ki se je vrtel v napačno smer. Ker je imela jermenica za sabo že kar nekaj kilometrov, preobremenjen klima sistem in nepravilno delujoč ventilator je izdahnila še ona.

Ker ne verjamem v zgodovino servisiranja sem se odločil, da v Astilbi drug teden preventivno zamenjamo še zobati jermen s pumpo in vsemi ostalimi zadevami. Upam, da mi bo to prihranilo vsaj kakšno presenečenje :)
Uporabniški avatar
Dom3n

Evo po dolgem času, se lahko spet malo oglasim. Upam, da mi ne bo kmalu žal da sem to napisal :)

Torej Lagunca je obrnila nekaj čez 170000 km. Po vseh začetnih težavah je že skoraj 8 mesecev vse v najlepšem redu :lol: Očitno pravilna izbira serviserja veliko pripomore k sreči lastnikov (verjetno vseh) vozil.
Hvala Astilba, in se vidimo v roku 14dni za redni servis :smt009
Uporabniški avatar
Dom3n

Da nadaljujem svoj avtomobilski online dnevnik :)

Čez vikend je Lagunca spet opozorila nase.
Najprej je v soboto (brez kakršnega koli predhodnega opozorila) odpovedal akumulator. Izdahnil je dokončno, tester pravi da je celica v stiku. Ok, zamenjamo akumulator za nekaj let bi moral biti mir.

Danes zjutraj pa me pričaka tole:
Slika

Najprej sem pomislil, da mi jo je nekdo razbil na dvorišču vendar na tleh ni bilo niti enega koščka razbitega stekla. Najbolj verjetno se mi zdi, da bi med vožnjo priletel kakšen kamen. Čudno je le, da nič nisem slišal.

Jutri torej sledi akcija in menjava meglenke :)
Uporabniški avatar
Drejchi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drejchi »

Se jesen že bliža... Sedaj bo sezona crkovanja akumulatorjev, ki ne bodo kos jutranjim temperaturam :)
Slika
Uporabniški avatar
Dom3n

No pa se je zgodba končala. Lagunca je odpovedala sodelovanje. Motor je na lepem zaribal. Kljub rednim servisom na 13-14.000km (v času mojega lastništva). Pa ravno je dobila nove ATE diske in ploščice :) V glavnem popravljala se nebo tako da, če si jo kdo zaželi v takem stanju je naprodaj.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Huh, to pa ni lepo slišati :( zaribala na ojničnih? Iščeš drugi motor? Koliko km je sploh imela?
Odgovori