Servis na 30.000km?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
MasTTer
Kraj: Lendava (MS)

Odgovor Napisal/-a MasTTer »

Če ti kupiš vozilo in ti piše 30k km ali 2 leti in če si "normalen" človek boš to upošteval, saj ti tako pravi proizvajalec/prodajalec.

Če si malo bolj "inteligenten" in "tehničen" človek boš olje menjaval vsako leto.

Če letno prevoziš 30k km ga boš menjaval na pol leta pri 15k km. Če si "zakompliciran" tip ali če "sam doma" delaš (in ti je to minimalen strošek), ga boš menjal letno 3x, sepravi vsakih 10k km.

Če si "šalabajzer" (kar dosti takih je) in če si mišljenja "saj bom avto tak prodal pred VELIKIM servisom, to je nekje 5 let" (sem spada tudi kar velik delež žensk..nažalost - ker so manj tehnične narave kot moški) bodo delali servise na 2-3leta ali 30k km.

In ti ko greš avto kupit moreš pogledat v uradno servisno knjigico (in v račune če jih ima) in takoj vidiš, kakšen lastnik je bil.

Jaz, ko sem kupil 3 leta starega megana coupeja 1ph2 od ženske iz primorske (GO) sem takoj opazil, da ni delala kaka elektronika na avtu, servis NI bil opravljen na intervale kot bi mogel bit....pri meni je seveda na 1 leto bil servis delan in je vozilo vseeno prez problema na motorju zdržalo 11let.

Tako da...nikoli ne veš pri katerem vozilu moreš delat servise OBVEZNO na 1 leto in pri katerem na 2 leti.

Pri dizlih in RS se pa pozablja na turbino. Kar po moje proizvajalci NAMERNO izpustijo iz vseh navodilh ki jih dobiš na avtu. Sicer je to logično, ker če ti kupiš avto, ga boš kupil, da ga boš vozil in ne zato, da boš PAZIL na turbino...ampak na žalost če si spet dokaj "normalen" in poučen človek se boš pozanimal in ravnal po nekaj pravilih, ki ti jih je proizvajalec zamolčal...

Še zaključek. Slovenci smo pač taki, da imamo svoje konjičke radi (verjamem da 99% na tem forumu) in velikokrat preveč skrbimo za njih (bolj kot za sebe!).
Je pa tudi nekaj takih, ki jim je vseeno ali nimajo € ali niso poučeni in vozilo prodajo. No servisi pač služijo na takih...več je takih boljše jim je...zato pa je toliko popoldancev doma, ki se z tem ukvarjajo... :)
Megane Coupe 3 RS CUP <-> 2.0 T <-> 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
Uporabniški avatar
stmk

Odgovor Napisal/-a stmk »

Bil pred novim letom pri mojem mehaniku, pa malo gledam po delavnici in opazim okvarjeno turbino. Zunaj pred delavnico pa seveda stoji renault. Se namrdnem in rečem, očitno to čaka tudi mene, glede na to, da vozim renault dci.
Mehanik mi pove, da so servisi bili narejeni na 30 000km, avto prevoženih 165 000 km, peti redni servis, ki bi mogel biti na 150 000 km ga še sploh ni bilo, saj je servisni interval vedno podaljšal za cca. 5 000 km.
Uporabniški avatar
Zmaj
Kraj: Camnique

Odgovor Napisal/-a Zmaj »

stmk napisal/-a:Bil pred novim letom pri mojem mehaniku, pa malo gledam po delavnici in opazim okvarjeno turbino. Zunaj pred delavnico pa seveda stoji renault. Se namrdnem in rečem, očitno to čaka tudi mene, glede na to, da vozim renault dci.
Mehanik mi pove, da so servisi bili narejeni na 30 000km, avto prevoženih 165 000 km, peti redni servis, ki bi mogel biti na 150 000 km ga še sploh ni bilo, saj je servisni interval vedno podaljšal za cca. 5 000 km.
Nekaj takega sem imel v mislih, ti pa če boš "po pameti" delal redne servise, bo DCI delal na veke - vekov! 8) 8) :!:
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Ni pravila, Renault daje noter turbine Garrett na 1,9 in 2,2, pa Mitsubishi na 2.0T in Borg&Warner na 1,5dci. Pomembna je ustrezna klasifikacija olja in menjava. Jaz verjamem, da tovarni na testu po nemškem autobahnu 30kkm v enem mesecu olje ni delalo težav, v dveh letih pa pri najmanj 1500 vžigov hladnega motorja, se le kar nekaj goriva pomeša med olje, dostopajo še saje in opilki, pa imaš godljo. Namesto stylanja čeljusti z rdečo Brembo barvo, menjajte raje olje in filtre po pameti. Drugače so pa glavni vzrok lomov motorja dvomasni vztrajniki, ki jih stanjšajo z zbijanjem po ojničnih ležajih s protiudarci in pa neustrezna mazalna sposobnost nafte, ki posledično odkruši krom ležaj v HP in dobiš špene v sistem, zamašitev dize in prepihanje bata. Zato pomaga dodajanje dvotaktola v nafto (ene 2,5dcl na tank). Če zaradi slabega olja, ali pregostega olja ob zagonu turbinski (drsni-bronasti) ležaj začne spuščati olje mimo v sesalni kanal, motor zalaufa na muslauf v iberture brez kontakta in v dveh minutah je motor, ob teku na mestu na polne obrate, zariban ali celo blajerca ven čez blok. NE POMAGA izklop kontakta, takoj zabremzanega v peto in spustiti sklopko da crkne pa šlepat na servis.
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

joztom napisal/-a:Ni pravila, Renault daje noter turbine Garrett na 1,9 in 2,2, pa Mitsubishi na 2.0T in Borg&Warner na 1,5dci. Pomembna je ustrezna klasifikacija olja in menjava. Jaz verjamem, da tovarni na testu po nemškem autobahnu 30kkm v enem mesecu olje ni delalo težav, v dveh letih pa pri najmanj 1500 vžigov hladnega motorja, se le kar nekaj goriva pomeša med olje, dostopajo še saje in opilki, pa imaš godljo. Namesto stylanja čeljusti z rdečo Brembo barvo, menjajte raje olje in filtre po pameti. Drugače so pa glavni vzrok lomov motorja dvomasni vztrajniki, ki jih stanjšajo z zbijanjem po ojničnih ležajih s protiudarci in pa neustrezna mazalna sposobnost nafte, ki posledično odkruši krom ležaj v HP in dobiš špene v sistem, zamašitev dize in prepihanje bata. Zato pomaga dodajanje dvotaktola v nafto (ene 2,5dcl na tank). Če zaradi slabega olja, ali pregostega olja ob zagonu turbinski (drsni-bronasti) ležaj začne spuščati olje mimo v sesalni kanal, motor zalaufa na muslauf v iberture brez kontakta in v dveh minutah je motor, ob teku na mestu na polne obrate, zariban ali celo blajerca ven čez blok. NE POMAGA izklop kontakta, takoj zabremzanega v peto in spustiti sklopko da crkne pa šlepat na servis.
Ampak to se dogaja samo renaultom, ka-li? :wink:
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
joztom

Navedena oprema je vgrajena vse evropske avte skoraj enaka. Težava je bila ob ženitvi Renaulta z Nissanom, ko so Isuzu motorje, sicer dobre, mešali z bebavo nemško inovacijo (LUK vztrajnik). Kombinacija je pa nagajala. Na primer v kombijih z istim motorjem, pa s klasičnim renault vztrajnikom, težav ne poznajo. Zaradi šibke mazalne sposobnosti nafte te informacije o dodajanju dvotaktola bazirajo iz nemškega BMW foruma, tudi izredno veliko napak na 2.0tdi od VAGa je na pumpedüse sistemu. Ker je Renaulta v Sloveniji največ, je tudi težav največ, procentualno pa podobno pri vseh.
Uporabniški avatar
robertp

joztom napisal/-a:Navedena oprema je vgrajena vse evropske avte skoraj enaka. Težava je bila ob ženitvi Renaulta z Nissanom, ko so Isuzu motorje, sicer dobre, mešali z bebavo nemško inovacijo (LUK vztrajnik). Kombinacija je pa nagajala. Na primer v kombijih z istim motorjem, pa s klasičnim renault vztrajnikom, težav ne poznajo. Zaradi šibke mazalne sposobnosti nafte te informacije o dodajanju dvotaktola bazirajo iz nemškega BMW foruma, tudi izredno veliko napak na 2.0tdi od VAGa je na pumpedüse sistemu. Ker je Renaulta v Sloveniji največ, je tudi težav največ, procentualno pa podobno pri vseh.
Ne zamerit na provokacijo... Da še malo nadaljujemo to okoli LUK vztrajnikov (ja, tudi sam imam tak menjalnik kot ti). Sem na servisu malo povprašal, je mojster rekel da so pač določene zadeve vgradili notri zaradi udobja... Zato Trafic nima dvomasnega vztrajnika, Scenic in Espace pač... Prav tako ima Espace na 2.2. dCi izravnalne gredi za blaženje tresljajev, Traffic jih nima... Konstrukcijsko sta motorja enaka, prav tako menjalnik pri zgoraj omenjenih vozilih...
Uporabniški avatar
some1

Odgovor Napisal/-a some1 »

clio open napisal/-a:Ne vem no, po pravic povedan nimam jajc dvotaktol v tank zlivat. Ne upam, ker ne vem, kako se razume z elektro-piazzijevimi šobami. Bom pa verjetno vsake tok ponucu renojev dodatek za dizle; neka bajna cena pa spet ni (~15€).
Se strinjam. Tudi jaz neupam kaj takega zlivat v tank. Ker se spomnim, da me je že skuter zajeb... zaradi dvotaktola. Tele diesel šobe so pa še toliko bolj občutljive.
Megane Grandtour GT-line 1.5dci 110KM

A4 1.9tdi Q. ( 131ps) B6

Megane Coupe 2.0 IDE ph2
Uporabniški avatar
joztom

V Traficu je klasična sklopka zaradi stalno potrebnega navora in drugačnega prenosa, ki jo dvomasna ne bi prenesla. Ona zgodba o vgrajenem udobju je nestrokovna in nepoznavalska. Za taksije in avte, ki vlečejo prikolice (WohnWagen) je pa predelava na klasiko itak obvezna. Dvomasna sklopka je slepo čevo razvoja in je nezanesljiva, priporočena menjava na 120kkm pa zajebantska, s tem da košta ene 1500€, futramo barabe. Bom poslikal menjavo, vztrajnik za motor F4R/2.0T 7700115375 imam že očiščen in pripravljen, čakam košaro Aisin KN183R. Za 1.9dci pa je 7700115373, na netu jih je množica po 100€, košar pa kot solate in so znatno cenejše od moje. Vztrajnik je isti, le vijaki na gredi so bolj skupaj in ni zamenljivo.
Uporabniški avatar
robertp

Lepo
Enkrat si mi že poslal celotno kosovnico za predelavo na enomasni vztrajnik...
Vidim da boš predelal na enomasni vztrajnik z različnim materijalom...
Vztrajnik original od Renaulta
košara Aisin
Kaj pa potisna plošča in potisni ležaj? JE v kompletu s košaro?
Ali je na aftermarket trgu tudi komplet sklopke (vztrajnik, košara, plošča, ležaj) za Traffica (Vivaro...) glede na to da si že ugotovil da za Espace/Scenic ni?
Uporabniški avatar
joztom

Če te že zanima, je sledeče stanje. Aisin sklopka KN183R je komplet košara, lamela in centralni CSC03 potisni ležaj na tri luknje za F4R motor, dobavitelj Pourchier iz Marseilla me še nateguje. Če se bodo še malo hecali bom naročil Sachs 3000 990 102. Rabiš še original nove vijake košare in vztrajnika z Renault servisa, jih že imam. Za 1.9 in 2.2dci izdeluje Valeo nadomestni enomasni-klasični komplet, ni jih še za bencinske verzije. Enako ti paše od TraficaII, ker ima PK6 menjalnik, za dizeljne so po cca 100€ za rabljenega. Fajn je menjat še semering na gredi menjalnika in motorni gredi za vztrajnikom, že imam na zalogi. V motorni gredi je vdelan kroglični ležaj, odvisno od izvedbe, jaz ga že imam. Potreben je še patentni semering desne pogonske osi, ker se ob demontaži poškoduje, ga tudi že imam. Čakam lepše vreme in iščem orodje za spuščanje motorja pri Espace, posebna diagonalna traverza.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

]Nekako nisi DOJEL bistva, hotel sem povedat, da naj se folk ne zanaša, da se dela servise na 30000km, pač pa naj jih delajo bistveno prej, zdej če proizvajalec predpisuje "xy" prevoženih kilometrov za posamično izvedbo motorja ali pa dobo enega leta (kar pač nastopi prej), se naj pa seveda to upošteva!
Pol se pa navadi pisat, kar misliš. Prebere se le to kar napišeš in ne to kar si morda hotu povedat.
Tumbate vedno eno in isto: petnajst, petnajst, petnajst, tu pa tam celo 10. Pa je vse enako narobe kot proizvajalčevih 30.000, ker NE UPOŠTEVATE VSEH POMEMBNIH OKOLIŠČIN

Če sm poštar v nekih brdih in z avtom delam kratke 5 do 10 minutne skoke sm in tja cel dan ko raznašam pošto, bo olje zanič že BISTVENO prej, kot po vaših zveličavnih 15.000 km. Če furam 150 km curke po regionalkah dan za dnem, ni predpisanih 30.000 km noben problem.

Kater proizvajalec ne predpisuje časovne omejitve (eno ali celo dveh let)?
Da to tako gladko pozablate pri svojem pametovanju?
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
morph

Odgovor Napisal/-a morph »

WarpedOne, evo podpis.

Nekaj me zanima.

Zakaj je 15.000 dobro 20 ali 30 pa ne. Kje to piše oz. kdo je to ugotovil.
Roka, ki s prstom kaže na druge, ima vedno tri prste obrnjene nazaj.

---Laguna II Grandtour 2.0 16V, Privilge Lux, l.06, LPG---
Uporabniški avatar
Zmaj
Kraj: Camnique

Odgovor Napisal/-a Zmaj »

Tistole o relacijah in varjanto o kratkih furah, se kar strinjam, kdaj je olje oz. pri katerem, prej zanič! 8)
Uporabniški avatar
MasTTer
Kraj: Lendava (MS)

Odgovor Napisal/-a MasTTer »

Stvar je v tem, da je čisto vseeno kdaj boš menjal olje, ali pri 10k ali pri 30k, ker v veliki večini boš avto že prodal, ko se ti bo začel kvarit, ali ga boš pa ravno zaradi tega začel prodajat.

Po moje, če se držiš ustaljene prakse letno 1x menjaš olje (če si povprečen šofer in letno prevoziš 10-20k km) in je to to. Ni treba spet tople vode odkrivat. Vsak, ki pa ni povprečen šofer pa tak ve kaj bi mogel delat, če pa tako tudi dela ali ne, je pa njegova stvar.

Jaz naredim z svojim RS letno okoli 8-10k km in bom letno 1x menjal olje. Seveda bom naredil 1. izredni servis na 3k km prevoženih in je to to.

Če letno 1x zamenjaš olje (ga pelješ na servis), ti avto zdrži brez problema 10let in mislim, da skoraj noben tako dolgo ne bo imel istega avta pri hiši ;)
Megane Coupe 3 RS CUP <-> 2.0 T <-> 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
Odgovori