Vprasanje glede dizla

Kotiček renojevih starodobnikov
Odgovori
Uporabniški avatar
Spidi
Kraj: Gorenjska

Vprasanje glede dizla

Odgovor Napisal/-a Spidi »

Danes sem zamenjal vse 4 grelne svecke, ker je 5ka zelo zelo težko vžgala zjutraj tudi ce ni bil zelo mraz.
Sedaj pa me zanima tole (pomoje bo lisko najvec vedel ali pa kdo drug z dizlom :) ) Kako je pravilno ce je zelo mraz vžgati petko? Ali 2krat pogreti, pa potem verglati, ali pa samo enkrat in to veckrat ponoviti?
Uporabniški avatar
lisko

Odgovor Napisal/-a lisko »

Spidi napisal/-a:Danes sem zamenjal vse 4 grelne svecke, ker je 5ka zelo zelo tezko vzgala zjutraj tudi ce ni bil zelo mraz.
Sedaj pa me zanima tole (pomoje bo lisko najvec vedel ali pa kdo drug z dizlom :) ) Kako je pravilno ce je zelo mraz vzgati petko? Ali 2krat pogreti, pa potem verglati, ali pa samo enkrat in to veckrat ponoviti?
V navodilih pise takole:

Damo kontakt pocakamo da ugasne lucka za grelne, vzgemo avtomobil in odpeljemo.

In tud sam tko delam..... ce ti ne vzge v prvo pomeni da je ze motor zjahan in ne razvije vec dovolj velike kompresije potrebne za vzig. Jaz moje petke se nisem 2x verglu ali pa 2x grel...... vedn vzge u prvo.
Uporabniški avatar
Spidi

lisko napisal/-a:V navodilih pise takole:

Damo kontakt pocakamo da ugasne lucka za grelne, vzgemo avtomobil in odpeljemo.

In tud sam tko delam..... ce ti ne vzge v prvo pomeni da je ze motor zjahan in ne razvije vec dovolj velike kompresije potrebne za vzig. Jaz moje petke se nisem 2x verglu ali pa 2x grel...... vedn vzge u prvo.
Kje pa lahko pomerim kompresijo? Kompresijo se da tudi popraviti oz. nastelati? Generalko pa ne bom (se) delal :)
Uporabniški avatar
Spidi

damjan napisal/-a:
Spidi napisal/-a:Kje pa lahko pomerim kompresijo? Kompresijo se da tudi popraviti oz. nastelati? Generalko pa ne bom (se) delal :)
kompresijo se meri na cilindrih, doma je ne bos mogu, to je prvo...
drugo, stelanje ni mozno brez generalke, kjer bos mogu menjati batne obrocke ter pobrusit glavo...logicno je, da se skozi leta material obrabi.
a ti zre velik olja?
Niti ne zre veliko, na vsake toliko casa ga malo dolijem, vendar ne veliko.
Uporabniški avatar
lisko

Spidi napisal/-a:
damjan napisal/-a:
Spidi napisal/-a:Kje pa lahko pomerim kompresijo? Kompresijo se da tudi popraviti oz. nastelati? Generalko pa ne bom (se) delal :)
kompresijo se meri na cilindrih, doma je ne bos mogu, to je prvo...
drugo, stelanje ni mozno brez generalke, kjer bos mogu menjati batne obrocke ter pobrusit glavo...logicno je, da se skozi leta material obrabi.
a ti zre velik olja?
Niti ne zre veliko, na vsake toliko casa ga malo dolijem, vendar ne veliko.
Pomen pitja olja ni mus da je povezan s kompresijo..... moj je mel pred generalko kompresijo 27, spil pa je priblizn pol litra olja na 10.000km. Zdaj po generalki pa ima kompresijo 32 in spije isto pol litra olja na 10.000km.
Kot podatek pa v knjigi za uporabo pise da liter na 1000 km je se v mejah normale.....
Uporabniški avatar
damjan
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a damjan »

no, jz nisem mehanik, neki osnov vem, to je pa tut vse ;) tak da, ce je tak, neki novga vem.

ce bi pa men liter olja na 1000 km zrl, bi sumu da je neki narobe... ;) to bi pri dizlu pomenil, da bi vsakic ko bi sel tankat zram se liter olja not vrgu :) francozi nori, kake majo ;)
Adopt, adapt and improve...
R5 1.7T 5v
Uporabniški avatar
Spidi

lisko napisal/-a:
Pomen pitja olja ni mus da je povezan s kompresijo..... moj je mel pred generalko kompresijo 27, spil pa je priblizn pol litra olja na 10.000km. Zdaj po generalki pa ima kompresijo 32 in spije isto pol litra olja na 10.000km.
Kot podatek pa v knjigi za uporabo pise da liter na 1000 km je se v mejah normale.....
Liter na 1000 ali 10000? Mogoce si dal eno nulo premalo?
Uporabniški avatar
damjan
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a damjan »

po moje se ni zmotu, ker je prej, ko je pisu o 10000 dal piko, tu pa ne...
Adopt, adapt and improve...
R5 1.7T 5v
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

Ce je liter na 1000 se slisi ogromno :) vsaj zame :)
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Uporabniški avatar
Spidi

Tudi meni se zdi veliko, to je dobre pol litra na tank? :lol: :lol: Pa ce to pise v knjigi je lahko misljeno tudi za nov avto, potem star kuri se enkrat vec :lol: :lol:
Uporabniški avatar
lisko

Tist z oljem se nisem zmotu...... ce se vedn kdo ne verjame lahk skeniram kjnizico......

Drgac pa skor za vse avte pise kao liter na 1000km...... ampak to je zarad tega da se zascitijo...... ker pac vsak motorcek pije mal olja..... in da se ne bi najdu pametnjakovic in sral po servisih ker mu avtek spije deci na 10.000km pac napisejo in ko kupis avto... podpises pogodbo.... se strinjas tud z navodili proizvajalca.

Aja za zmigavce pozabu...... tocn za petko iz anglije....... 12 jurjo pridejo..... sprednji pod lucmi, beli.
Odgovori