ventilacija R 21

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
firediver

ventilacija R 21

Odgovor Napisal/-a firediver »

Pozdravljeni!

Pri moji enaindvajsetici je crknila ventilacija - ventilator ne dela na nobeni stopnji. Varovalka ok,stikalo v armaturi sem preveril in deluje tako, kot je treba. Pravtako sem preveril delovanje ventilatorja (prikljucil direkt na 12V) in tudi dela zato sklepam, da je nekje med stikalom za izbiro hitrosti in ventilatorjem prekinjen tokokrog.
Sumim, da so sli predupori k vragu - pa tudi ce so sli, bi vseeno morala delovati najhitrejsa stopnja, ker takrat ni v vezavi noben predupor. Bral sem, da so ti predupori nekje v ohisju ventilatorja pa me zanima, kje natanko so in kako se najlazje demontira ventilator (kje vse so vijaki).
Prosil bi tudi za kaksno shemo el. instalacije.

Avto pa je R21 1.4 TL l.89 faza 2

Za pomoc se zahvaljujem!
Ce imas problem in si tega ne priznas, imas ze dva problema!
Yacksy
Kraj: Okolica Novega mesta

Odgovor Napisal/-a Yacksy »

Moral bi preverit, ce sploh dobi ventilator strom. Mogoce je kje kaki kontakt izgubil stik. Ni druge kot da razdres armaturko pa gasa. V najslabsem primeru potegnes svoj kabel od stikala pa do ventilatorja. Se bos moral malo znajti, mislim pa da ti ne bo to prehud problem.
Shit happens
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

Ce ima zadevico podobno nareto ko na clio potem uporabi malo funkcijo iskanje pa bos ziher kaj nasu.
firediver

Z multimetrom sem ugotovil, da je nekaj narobe med stikalom in ventilatorjem. Ker se mi ni dalo ravno vsega razdirat sem za silo zadevo resil tako, da sem potegnil ekstra kabel z ventilatorja na en rele, ki ga vklopim z majhnim stikalom. Dela pa samo najhitrejsa stopnja.
Spomladi se bom zadeve bolj obsirno lotil, zato pa me zanima, ali je vredno vse razdirat (avto ima ze 16 let!) in popravit originalno stanje (zna bit, da je samo nekje zgubilo stik) ali pa razvijem elektroniko, da bo zadeva delala na vseh treh hitrostih brez tistih preduporov.
Upam, da je na tem forumu se prisoten Shusuglao, ker mi je nekoc ze pomagal z detajli pri podobni zadevi..
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Pri preduporih je termicna varovalka. sigurno ti je ta crknila. Vse skupaj se pa nahaja nekje v blizini ventilatorja, tako da ce si direkt priklopil, bi tudi to moral najti.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Shusuglao

Odgovor Napisal/-a Shusuglao »

Slika

puscica D kaze na krivca

uporabnik Raptor je imel isti problem
bojda je tu notri neka dioda crknila,
nov kos stane okrog 10k, tako da najbolje da odjadras na najblizji odpad in si postrezes :wink:

pa ni treba cakati do pomladi, ker je dela za pol ure....ce vstejes iskanje avta na odpadu in glihanje cene za del :lol:
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Uporabniški avatar
Raptor

Odgovor Napisal/-a Raptor »

:). Glej ga, se en... ja tako je, tist rele je kriv, nesi ga enemu avtoelektrikarju da ti ga popravi, ker sam ne bos znal, pa se kaj bos polomil. Dela je za pol ure, pa kaka 2 jurja te bo stalo. Ce ventilator dela ne dajaj nic dol. Ce ni slo to, je sel pa kabel od ventilatorja do komand za ventilacijo, konkretno se kabel razdeli na dva dela, eden je strom, drugi gre do stikala. Meni je sel in rele in kontakti na tem kablu. V tem primeru moras razdret armaturo, kar zna bit par uric dela. Kabla ne bos mogel zamenjat, ker moras razdret tuto kompleto vse, saj gre nekje okrog odzadaj, ceprav je dolg manj kot pol metra. :?: Velik srece. Ce si s koroske pa povej, ti povem do katerega avtoelektrika pejd. :)
My R21 1.7 8V GTS Manager was my life! ...but before I get a decent Turbo, this one will do just fine :)
Slika
Uporabniški avatar
jurvesen

Odgovor Napisal/-a jurvesen »

jst mam doma komplet ventilator, pa pecico od 1.4 21..
firediver

Lep pozdrav vsem!

@Shusuglao: Hvala za sliko, lih to sem rabil..ce se ne motim, je zadeva prikazana od spodaj navzgor?
Je potrebno za to podret ventilator, da se dol sname se ta varovalka?
Ali se da ventilator sneti dol brez podiranja sredinske konzole (torej podere se samo predal pred sovoznikom in bocni pokrov sredinske konzole pri sovozniku)?

@Raptor: Ma, nekajkrat sem ze moral razdret sredinsko konzolo(menjava zarnic za osvetlitev, montaza avtoradia..), tako da se mi res ne da vsega podirat, ker se bojim, da mi ne bo uspelo lepo nazaj sestavit...

@jurvesen: Hvala za ponudbo, ma bom najprej probu resiti brez menjave ventilatorja

Hvala vsem za pomoc, ce bo se kaj bom pa se vprasu :)
Uporabniški avatar
Raptor

Da prides do diode moras odstranit samo tisto blago ki pokriva ventilator, drugega ne rabis. Lahko bi odstranil tudi predal, samo ti ne bo veliko lazje, v vsakem primeru se bos moral raztegnit ko kaca da prides zraven :) Ampak saj pravim, najbolj se ti splaca it k avtoelektrikarju, pa mu poves kaj je narobe, pa bo ze on vedel kako in kaj. Fora tiste diode je ta, da je tam zato da ce se motor pregreje, ti dioda prekine tok do ventilatorja, da se kaj ne vzge (kratek stik, iskrica...). Napaka je ta, da ko ga enkrat izklopi, stvar pregori, in se ne vklopi vec nazaj. To je tovarniska napaka. In ce bos zamenjal se ti bo samo se enkrat zgodilo. Stromar ti jo pa preuredi tako, da se ne bo nikoli vec izklucila in bos imel mir.
My R21 1.7 8V GTS Manager was my life! ...but before I get a decent Turbo, this one will do just fine :)
Slika
firediver

Raptor, najlepsa ti dala!

Hvala bogu, da je tako preprosto..se bom kar sam lotil..ker me je malo spot it do avtoelektricarja :oops: ..ce sem pa sam dipl.inz.el... :wink:

Vsem hvala za pomoc!
firediver

Pozdravljeni!

No, sele ta vikend sem se lotil zadeve. Za lazjo demontazo sem kar odmontiral sovoznikov sedez, tako, da se ni bilo potrebno prevec zvijat..
Zadeva sedaj deluje bp, me pa zelo zanima, zakaj je tista termicna varovalka sla po gobe oz. ce se napaka ponovi (pregrevanje preduporov), bo verjetno kaj gorelo..

Hvala vsem za pomoc! :D
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Lahko preprosto crknr zaradi nenehnih obremenitev, starosti itd. Drugace so obicajno tezave ce se motor ventilatorja tezko vrti, zato se sploh na 1 in 2 stopnji predupori zelo grejejo in te sciti ta varovalka.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Raptor

No, lepo da si zrihtal. Meni je stromar zagotovil, da ne bo nic gorelo :) To da je pregorelo pa je serijska napaka, in nima nic veze s starostjo. Tam je kao za tvojo varnost, vendar ni nic od nje.
Slika
firediver

Pozdravljeni!

No, hvala za tolazbo..Ma sej tam tudi krozi zrak od ventilatorja, da jih hladi..Je pa dosti lepse narejeno, kot pa pri katrci, ki ima predupor kar cez fastone na stikalu za ventilacijo.
Odgovori