ventilacija R 21
ventilacija R 21
Pozdravljeni!
Pri moji enaindvajsetici je crknila ventilacija - ventilator ne dela na nobeni stopnji. Varovalka ok,stikalo v armaturi sem preveril in deluje tako, kot je treba. Pravtako sem preveril delovanje ventilatorja (prikljucil direkt na 12V) in tudi dela zato sklepam, da je nekje med stikalom za izbiro hitrosti in ventilatorjem prekinjen tokokrog.
Sumim, da so sli predupori k vragu - pa tudi ce so sli, bi vseeno morala delovati najhitrejsa stopnja, ker takrat ni v vezavi noben predupor. Bral sem, da so ti predupori nekje v ohisju ventilatorja pa me zanima, kje natanko so in kako se najlazje demontira ventilator (kje vse so vijaki).
Prosil bi tudi za kaksno shemo el. instalacije.
Avto pa je R21 1.4 TL l.89 faza 2
Za pomoc se zahvaljujem!
Pri moji enaindvajsetici je crknila ventilacija - ventilator ne dela na nobeni stopnji. Varovalka ok,stikalo v armaturi sem preveril in deluje tako, kot je treba. Pravtako sem preveril delovanje ventilatorja (prikljucil direkt na 12V) in tudi dela zato sklepam, da je nekje med stikalom za izbiro hitrosti in ventilatorjem prekinjen tokokrog.
Sumim, da so sli predupori k vragu - pa tudi ce so sli, bi vseeno morala delovati najhitrejsa stopnja, ker takrat ni v vezavi noben predupor. Bral sem, da so ti predupori nekje v ohisju ventilatorja pa me zanima, kje natanko so in kako se najlazje demontira ventilator (kje vse so vijaki).
Prosil bi tudi za kaksno shemo el. instalacije.
Avto pa je R21 1.4 TL l.89 faza 2
Za pomoc se zahvaljujem!
Ce imas problem in si tega ne priznas, imas ze dva problema!
Z multimetrom sem ugotovil, da je nekaj narobe med stikalom in ventilatorjem. Ker se mi ni dalo ravno vsega razdirat sem za silo zadevo resil tako, da sem potegnil ekstra kabel z ventilatorja na en rele, ki ga vklopim z majhnim stikalom. Dela pa samo najhitrejsa stopnja.
Spomladi se bom zadeve bolj obsirno lotil, zato pa me zanima, ali je vredno vse razdirat (avto ima ze 16 let!) in popravit originalno stanje (zna bit, da je samo nekje zgubilo stik) ali pa razvijem elektroniko, da bo zadeva delala na vseh treh hitrostih brez tistih preduporov.
Upam, da je na tem forumu se prisoten Shusuglao, ker mi je nekoc ze pomagal z detajli pri podobni zadevi..
Spomladi se bom zadeve bolj obsirno lotil, zato pa me zanima, ali je vredno vse razdirat (avto ima ze 16 let!) in popravit originalno stanje (zna bit, da je samo nekje zgubilo stik) ali pa razvijem elektroniko, da bo zadeva delala na vseh treh hitrostih brez tistih preduporov.
Upam, da je na tem forumu se prisoten Shusuglao, ker mi je nekoc ze pomagal z detajli pri podobni zadevi..

puscica D kaze na krivca
uporabnik Raptor je imel isti problem
bojda je tu notri neka dioda crknila,
nov kos stane okrog 10k, tako da najbolje da odjadras na najblizji odpad in si postrezes
pa ni treba cakati do pomladi, ker je dela za pol ure....ce vstejes iskanje avta na odpadu in glihanje cene za del
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
My R21 1.7 8V GTS Manager was my life! ...but before I get a decent Turbo, this one will do just fine 

Lep pozdrav vsem!
@Shusuglao: Hvala za sliko, lih to sem rabil..ce se ne motim, je zadeva prikazana od spodaj navzgor?
Je potrebno za to podret ventilator, da se dol sname se ta varovalka?
Ali se da ventilator sneti dol brez podiranja sredinske konzole (torej podere se samo predal pred sovoznikom in bocni pokrov sredinske konzole pri sovozniku)?
@Raptor: Ma, nekajkrat sem ze moral razdret sredinsko konzolo(menjava zarnic za osvetlitev, montaza avtoradia..), tako da se mi res ne da vsega podirat, ker se bojim, da mi ne bo uspelo lepo nazaj sestavit...
@jurvesen: Hvala za ponudbo, ma bom najprej probu resiti brez menjave ventilatorja
Hvala vsem za pomoc, ce bo se kaj bom pa se vprasu
@Shusuglao: Hvala za sliko, lih to sem rabil..ce se ne motim, je zadeva prikazana od spodaj navzgor?
Je potrebno za to podret ventilator, da se dol sname se ta varovalka?
Ali se da ventilator sneti dol brez podiranja sredinske konzole (torej podere se samo predal pred sovoznikom in bocni pokrov sredinske konzole pri sovozniku)?
@Raptor: Ma, nekajkrat sem ze moral razdret sredinsko konzolo(menjava zarnic za osvetlitev, montaza avtoradia..), tako da se mi res ne da vsega podirat, ker se bojim, da mi ne bo uspelo lepo nazaj sestavit...
@jurvesen: Hvala za ponudbo, ma bom najprej probu resiti brez menjave ventilatorja
Hvala vsem za pomoc, ce bo se kaj bom pa se vprasu
Da prides do diode moras odstranit samo tisto blago ki pokriva ventilator, drugega ne rabis. Lahko bi odstranil tudi predal, samo ti ne bo veliko lazje, v vsakem primeru se bos moral raztegnit ko kaca da prides zraven
Ampak saj pravim, najbolj se ti splaca it k avtoelektrikarju, pa mu poves kaj je narobe, pa bo ze on vedel kako in kaj. Fora tiste diode je ta, da je tam zato da ce se motor pregreje, ti dioda prekine tok do ventilatorja, da se kaj ne vzge (kratek stik, iskrica...). Napaka je ta, da ko ga enkrat izklopi, stvar pregori, in se ne vklopi vec nazaj. To je tovarniska napaka. In ce bos zamenjal se ti bo samo se enkrat zgodilo. Stromar ti jo pa preuredi tako, da se ne bo nikoli vec izklucila in bos imel mir.
My R21 1.7 8V GTS Manager was my life! ...but before I get a decent Turbo, this one will do just fine 

Pozdravljeni!
No, sele ta vikend sem se lotil zadeve. Za lazjo demontazo sem kar odmontiral sovoznikov sedez, tako, da se ni bilo potrebno prevec zvijat..
Zadeva sedaj deluje bp, me pa zelo zanima, zakaj je tista termicna varovalka sla po gobe oz. ce se napaka ponovi (pregrevanje preduporov), bo verjetno kaj gorelo..
Hvala vsem za pomoc!
No, sele ta vikend sem se lotil zadeve. Za lazjo demontazo sem kar odmontiral sovoznikov sedez, tako, da se ni bilo potrebno prevec zvijat..
Zadeva sedaj deluje bp, me pa zelo zanima, zakaj je tista termicna varovalka sla po gobe oz. ce se napaka ponovi (pregrevanje preduporov), bo verjetno kaj gorelo..
Hvala vsem za pomoc!