Spust stekla pri sovozniku Laguna 2
- bostjan.ambrozic
- Kraj: Gorenjska
Spust stekla pri sovozniku Laguna 2
Pozdravljeni, ali se je mogoče že kdo ukvarjal z popravilom spusta stekla na sovoznikovih vratih, namreč na noben način ne gre dol, ne na stikalu pri vozniku in sovozniku tudi ne. Dvig pa dela, ker sem vzel zvočnik ven in čutiš kako elektro motor trzne, za dol čisto nič. Zamenjal že stikalo na voznikovi vratih, vendar stanje isto. Ali je še kakšna enota v avtu v katero gredo ti kabli iz stikal in potem od tam na elektromotorje vseh vrat.
Hvala in lp B.
Hvala in lp B.
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
Re: Spust stekla pri sovozniku Laguna 2
Welcome to the club, moja ma isti problem. Js sm pršu do laičnega sklepa, da je nekje kabl precvikan, verjetno v katerih od vrat al je pa kej z motorčkom. Nism pa meril, kaj pride in kaj ne do motorčka, zdej se mi pa ne da še enkrat vrat razdirat.
Pri meni je bil vzrok v stikalih pri vozniku, lahko je pa tudi sovoznikovo stikalo hin. Se da preveriti če dobiš razpored pinov. Lahko je pa tudi kabel vmes prekinjen, kot je že bertole napisal.
LP, Samojed
- bostjan.ambrozic
Čudno mi je samo to, ker na nobeno stikalo ne gre dol, ne na voznikovem in ne na sovoznikovem, za gor pa na obeh dela. Glede na to, da gresta na elektro motor samo dve žici, se v bistvu z pritiskom na gumb dol/gor zamenja polariteta na dovodu, če se motim naj me kdo popravi. Lahko pa da je kje poškodovan kabel.....to bo treba pa mal razkopat, sej če je, je tko v predelu med karoserijo in vrati, v tisti gumi manšeti.
Ni blo pr laguni,je blo pa pri clio-tu,dol si jo spravil z gumbom na levi ali na desnih vratih,gor pa ni hotela,sem zamenjal tudi stikala levo/desno pa ni bilo učinka.pri meni se je rešilo tako,da se je na el.motorčku sčistilo in našpricalo konektorje
Veš kako je - na voznikovi strani imaš noter dve mikrostikali, enako na sovoznikov. Če npr pri sovozniku klineš na dol, gre kabel najprej na levo stran in čez mirovni kontakt stikala za gor ali pa celo obeh ter šele nato na motorček ter obratno.bostjan.ambrozic napisal/-a:Čudno mi je samo to, ker na nobeno stikalo ne gre dol, ne na voznikovem in ne na sovoznikovem, za gor pa na obeh dela. Glede na to, da gresta na elektro motor samo dve žici, se v bistvu z pritiskom na gumb dol/gor zamenja polariteta na dovodu, če se motim naj me kdo popravi. Lahko pa da je kje poškodovan kabel.....to bo treba pa mal razkopat, sej če je, je tko v predelu med karoserijo in vrati, v tisti gumi manšeti.
Skratka, imel sem shemo pa ne najdem (nekje na netu je bila) in motor ima na obeh polih maso. Ko nekaj klikneš, gre na en pol plus, masa ostane. Če je hin eno stikalce, se zgodi da nima mase in ne gre dol, gor pa ja ker ker je nasprotna polarieta. Skratka, je malo komplicirano ampak ko enkrat poštudiraš ne več tako. Ko sem popravljal sem že na pamet vedel kam moram dati briko da šipo spustim ali dvignem
LP, Samojed
- bostjan.ambrozic
Razumem, če je tokokrog prekinjen zaradi enega stikala, potem v tisto smer ne dela, nisem pa vedel, da ima motor na obeh polih stalno maso, hvala za pomoč, bom preveril stikala.....hvala vsem za ideje in pomoč.Samojed napisal/-a:Veš kako je - na voznikovi strani imaš noter dve mikrostikali, enako na sovoznikov. Če npr pri sovozniku klineš na dol, gre kabel najprej na levo stran in čez mirovni kontakt stikala za gor ali pa celo obeh ter šele nato na motorček ter obratno.bostjan.ambrozic napisal/-a:Čudno mi je samo to, ker na nobeno stikalo ne gre dol, ne na voznikovem in ne na sovoznikovem, za gor pa na obeh dela. Glede na to, da gresta na elektro motor samo dve žici, se v bistvu z pritiskom na gumb dol/gor zamenja polariteta na dovodu, če se motim naj me kdo popravi. Lahko pa da je kje poškodovan kabel.....to bo treba pa mal razkopat, sej če je, je tko v predelu med karoserijo in vrati, v tisti gumi manšeti.
Skratka, imel sem shemo pa ne najdem (nekje na netu je bila) in motor ima na obeh polih maso. Ko nekaj klikneš, gre na en pol plus, masa ostane. Če je hin eno stikalce, se zgodi da nima mase in ne gre dol, gor pa ja ker ker je nasprotna polarieta. Skratka, je malo komplicirano ampak ko enkrat poštudiraš ne več tako. Ko sem popravljal sem že na pamet vedel kam moram dati briko da šipo spustim ali dvignem.
- bostjan.ambrozic
Danes sem se mal poglobil v zadevo, zadeva je sledeča, na obeh polih ima motor stalno 12V, ko stisneš stikalo, pride na enega minus (-), odvisno gor/dol. Premeril vse kable, med karoserijo in vrati, vse celo, ob pritisku na stikalo, voznikovo, sovoznikovo inštrument vedno pokaže 12V, pač enkrat je levi +, drugič desni +, menjava polaritete in s tem dvig/spust. Vzel narazen elektro motor, ta dela, ga z dodatnim kablom priklopim direktno na 12V, gre steklo dol, probam z stikali dol ne dela, gor pa dela samo desno (sovoznikovo) stikalo. Zdej mi je pa zmanjkalo idej, mogoče še kaj za pogledat????
Ko si meril - si imel motor priklopljen?
Sem imel popolnoma isti problem - dokler sem meril z inštrumentom, je bilo vse ok. Ko sem namesto inštrumenta uporabil 10w žarnico, sem pa videl da ne zasveti kljub temu da je inštrument prej kazal ok napetost. Glede na vse napisano je zelo verjetno vzrok eno od stikal; pri meni je bilo na voznikovih vratih. Takrat sem tudi izvedel, da je večinoma težava v slabih lotih - lahko razdreš in vse spoje polotoaš na novo če znaš. Testiraj pa v vsakem primeru s porabnikom - žarnico npr, ne z inštrumentom.
Sem imel popolnoma isti problem - dokler sem meril z inštrumentom, je bilo vse ok. Ko sem namesto inštrumenta uporabil 10w žarnico, sem pa videl da ne zasveti kljub temu da je inštrument prej kazal ok napetost. Glede na vse napisano je zelo verjetno vzrok eno od stikal; pri meni je bilo na voznikovih vratih. Takrat sem tudi izvedel, da je večinoma težava v slabih lotih - lahko razdreš in vse spoje polotoaš na novo če znaš. Testiraj pa v vsakem primeru s porabnikom - žarnico npr, ne z inštrumentom.
LP, Samojed
- bostjan.ambrozic
Ne meril sem z odklopljenim motorjem, bom še to poizkusil, hvala za nasvet.
Lp B.
Lp B.
Živ!
Na linku je shema povezav stikal in motorčkov za laguno. Mislim da je prava:
https://www.sendspace.com/file/lolu7r" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.sendspace.com/file/lolu7r" onclick="window.open(this.href);return false;
LP, Samojed
- bostjan.ambrozic
Živjo, hvala za pomoč in shemo, zadeva sanirana, sem probal z žarnico, ta pa ni zasvetila, inštrument je pa kazal napetost, tako kot si napisal. V glavnem, napaka je bila na sovoznikovem stikalu, mrzel lot, podrl stikalo in na novo pospajkal vse in dela vse kot mora. Še enkrat hvala, če kdo mogoče rabi komplet rabljenih stikal za dvig-spust stekel pri vozniku za Laguno 2, jih imam za prodat, ker jih ne rabim....Samojed napisal/-a:Živ!
Mogoče celo jaz 
Malo heca - res mi zeza spust desnega. Ko sem popravljal, je zezal dvig in ker ni bilo nikjer dobiti pravih stikal, sem prelotal mikrostikala z enih x in je delalo. Sedaj pa mi ne dela spust z stikali voznika, z stikali pri sovozniku pa dela, zato se ne bom ubadal ne popravljal. Bolj mi je važno da dvig dela. No, važno da si uštimal in to za ceno pivička in nekaj živcev. Alternativa se pa šteje v evrih z več ničlami zadaj
.
Malo heca - res mi zeza spust desnega. Ko sem popravljal, je zezal dvig in ker ni bilo nikjer dobiti pravih stikal, sem prelotal mikrostikala z enih x in je delalo. Sedaj pa mi ne dela spust z stikali voznika, z stikali pri sovozniku pa dela, zato se ne bom ubadal ne popravljal. Bolj mi je važno da dvig dela. No, važno da si uštimal in to za ceno pivička in nekaj živcev. Alternativa se pa šteje v evrih z več ničlami zadaj
LP, Samojed