v teoriji je tako da dobiš z manjšim f (bolj odprto zaslonko) manjšo globinsko ostrino, z bolj zaprto pa je razpon ostrine večji
pri kompaktu pa v navezi z majhnim senzorjem in čudnim objektivom, to nekako ne dela in imaš v vseh primerih vse ostro, pa še svetlobe hitro zmanjka če zapreš zaslonko na f8
na dslr-ju bi z zaslonko f2.5 dobil precej plitvo polje ostrine, ampak kot si najbrž preizkusil se ne zgodi nič drastičnega, tako da brezveze da sploh kaj bezaš
edino kakšen odsev bo drugačen pa v nočni fotografiji se bodo luči drugače svetile
jaz ponavadi f nastavim na čim manj (2.3) da dobim čim več svetlobe, potem pa samo spreminjam čas zaklopa, da dobim primerno osvetlitev, ponavadi okrog -1 do +0.5 na svetlomerju, odvisno za kaj rabiš, potem se pa naprej zabavaš v fotošopu, važno da ni preveč presvetlo ali pretemno ker v tistem delu slike ni podatkov in jih tudi fotošop ne more od kje potegniti
senzor dslrja ima večji svetlobni razpon in je zato amerika proti kompaktu, tam ne rabiš toliko preračunavati in paziti za naprej, ker stavri dejansko delajo to kar bi morale
raw format je zakompliciran za obdelavo,
res da dobiš vse podatke o svetlobi in ni jpeg artefaktov, dobiš pa tudi ves šum in ostalo solato ki jo senzor vidi, fotografija nima pravega kontrasta, nima ostrine tako da moraš poleg svetlobe, še vse ostalo za kar ti je zdaj samoumevno da fotič nastavi, nastavljati peš, kar je zamudno in za kakšne počitniške škljoce, totalno neuporabno
je pa fino če imaš čas in potem iz ene fotoseanse narediš par res hudih fotk
meni se ponavadi ne da(pa tudi fotič je krš in sploh ne vem še se splača ubadati s tem), pa potem samo v photoshopu jpeg odprem kot raw (open as) in tam nastavim ter odprem fotko, pa da kar lep rezultat, hitro popraviš kakšnen presvetljen flek ter kakšne kikse ki jih leča naredi, da lahko potem v miru naprej obdeluješ
upam da sem kaj pomagal
kako se dela s pravo opremo, bo pa kdo ki jo ima povedal