Ker je tole moj prvi diesel, megane2 1.5dci 80, me zanima kaj in kako pozimi ko je zjutraj -10, ali celo -20, boh ne daj -30. Kaj lahko pričakujem? Zdaj ko je toplo zunaj kresne iz prve, ampak raje zdaj zvem kako so dizli pozimi kot enkrat on 6:00 zjutraj.
1.Torej kresnejo v prvo te mašince? Je treba večkrat pritisniti knof start? Ga je treba držati?
2.Se lahko kaj dolije v nafto če so zelo nizke T? Do katere T gre še vse normalno?
3. Kake druge finte?
4. Ga pustiti laufat nekaj časa predno se odpeljem?
Ne sekirej se, to je tko narjeno da u prvo pali.
Drgač to nebi prodajal. Mogoče kej v navodilih za uporabo piše? opomba za zagon pri nizkih temperaturah
Moj dCi tudi pri najnižjih temperaturah vžiga brez problemov. Grelne svečke grejejo sicer malo dlje, ravno tako za zagon zaganjač porabi kakšno sekundo vergljanja več, ampak to so pač dizli.
Naša Renaulta:
Megane III (dci110), Megane II (1.6 16V, prodan), Clio II (dci103)
Morš sm to vedet, kolkr vzdržuješ avto tolk zihr boš, da ti bo delal ko urca.
Občutek moreš imet za materiale, še posebej za tiste materiale "delov avta", ki se vrtijo, in vedet kaj pomeni; se vrteti pri nizkih temperaturah.
moje mnenje; če si umirjen gospod (ne mislim nedeljski voznik..) normalen s soljo v glavi (potem ne boš zmznu)
Avto mora minuto ali dve teči na mestu brez stisnjene sklopke, da se razmiga olje v menjalniku, pusti ekološka nakladanja. Potem spelješ narahlo in voziš en čas z do 2000 in ne siliš v obrate do prikaza vsaj dveh črtic, je itak še vse trdo in nepodmazano. Merkati je treba, da je v avtu pravo olje.
Vžgeš, počakaš par sekund in spelješ.Kakšne dve minute, če imaš dodaten grelec vode ( tri svečke), se ti motor ogreje do druge črtice v približno dveh kilometrih vožnje pri 60 km/h.Vsaj tako je na ženinem cliotu 1.5 dci 60KM.
Na moji Octavii, ki je 105 Km tdi pd motor, se niti po dvajsetih kilometrih ne ogreje na delovno temp. če vozim počasi.
Vsaj tuki se je Renault potrudil in neki dobrega naredil.Glede porabe, vžiganja in gretja - kapo dol.
Nekaj zim je moja bivša 1.9dCi laguna preživela zunaj na parkirplacu.
Nikoli ni bil problem vžgat, tudi pri -20 ne. Po občutku je zakurblalo enako hitro kot poleti.
Procedura je bla da sm z roko obrisal sneg iz okvira vrat, zelezel notr, izklopu brisalce (ki so ostal od večera vklopljen), pognal motor, vklopu gretje šipe, šel ven in obrisal komplet sneg iz avta, kar je trajalo par minut, se usedel in odpeljal. Nikol problema.
Bol je problem, če ti brisalci čez noč primrznejo na šipo, ti pa stvar poženeš z vklopljenimi - tisto hreščanje resno zaboli ...
Mislim da če greš tako kot je kolega zgoraj opisal, vžgeš avto in malo popucaš okoli ali pa če narediš par počepov da se skuliraš pa bo čisto ql. Moraš vedit da je temp. razlika med poletjem in zimo le 30 40 ° in da mu daj malo da zadiha.
Pri nas je cca. pet let nazaj -25 in ni bilo nikakršnega problema (imam sicer cliota, ampak isti motor). Pač malo počakaš, da se motor ogreje ter da je dobra vidljivost skozi vetrobransko steklo ter odpelješ in se voziš do 2000 obratov , dokler se avto ne segreje popolnoma.
Mislim, da dodatka k nafti več ni treba dajati, saj je že v nafti na vseh črpalkah.
stmk napisal/-a:Pri nas je cca. pet let nazaj -25 in ni bilo nikakršnega problema (imam sicer cliota, ampak isti motor). Pač malo počakaš, da se motor ogreje ter da je dobra vidljivost skozi vetrobransko steklo ter odpelješ in se voziš do 2000 obratov , dokler se avto ne segreje popolnoma.
Mislim, da dodatka k nafti več ni treba dajati, saj je že v nafti na vseh črpalkah.
Nvem no.. Jaz imam pa slabe izkušnje. Sem si pozimi 1x sposodil od mame novega megana 1.5dci. Avto ima cca. 20k km. Imel sem ga celo noč zunaj na cca. -15 stopinj. Zutraj se vsedem v avto in pritisnem start tipko. Sveti lučka za spiralo cca. 20sec nakar se ugasne in nič ne zgodi. Postopek ponovim in enako. Nato sem tipko držal cca. 3sec in avto je začel jamrat vžagal pa ni. Po drugem poskusu tiščanja tipke je avto vžgav.
Sicer mama pravi, da nima nobenih težav pozimi.. Izgleda sem ravno jaz naletil na tisti trenutek, ko je imel težave
S kartico in readerjem ni bilo nobene težave. Da avto nebi zaznal kartice in bi zato moral tiščati tipko. Ker je avto vsakič naslednjič vžgav b.p.