Renault Laguna 3 temperatura motorja
Renault Laguna 3 temperatura motorja
Pozdravljeni,
od nedavnega sem lastnik Lagune Grandtour 3, 2.0 dci, 150, l. 2011.
Po tujih forumih zasledim zelo malo napisanega o teh modelih, čeprav bi sklepal da so kar pogosti, zato upam da bo kdo od vas imel rešitev ali predlog.
Indikator temperature motorja pride do cca 1-2 mm pred sredino, torej pred normalno obratovalno temperaturo, in ne gre čez. Ni važno ali gre za vožnjo po mestu ali na AC.
Danes sem opazil da pri prižganem motorju ves čas obratuje tudi ventilator hladilnika.
Zanima me, če lahko kdo preveri/potrdi da je to normalno, oz. v nasprotnem primeru, bi bil vesel za predlog, kje začeti iskati vzrok.
Hvala in LP
Edit: Zjutraj sem preko OBD spremljal temperaturo hladilne tekočine; najprej narašča do 78°C (števec skoraj čisto na sredini), potem pa pade nazaj na 74°C in od takrat naprej niha v območju med 72 in 76°C (ptevec cca 1-2 mm pred sredino).
Po podatkih renaulta naj bi termostat začel odpirati šele pri 89°C.
Sumim na napačen termostat, čeprav mi ne da miru obratovanje ventilatorja....
od nedavnega sem lastnik Lagune Grandtour 3, 2.0 dci, 150, l. 2011.
Po tujih forumih zasledim zelo malo napisanega o teh modelih, čeprav bi sklepal da so kar pogosti, zato upam da bo kdo od vas imel rešitev ali predlog.
Indikator temperature motorja pride do cca 1-2 mm pred sredino, torej pred normalno obratovalno temperaturo, in ne gre čez. Ni važno ali gre za vožnjo po mestu ali na AC.
Danes sem opazil da pri prižganem motorju ves čas obratuje tudi ventilator hladilnika.
Zanima me, če lahko kdo preveri/potrdi da je to normalno, oz. v nasprotnem primeru, bi bil vesel za predlog, kje začeti iskati vzrok.
Hvala in LP
Edit: Zjutraj sem preko OBD spremljal temperaturo hladilne tekočine; najprej narašča do 78°C (števec skoraj čisto na sredini), potem pa pade nazaj na 74°C in od takrat naprej niha v območju med 72 in 76°C (ptevec cca 1-2 mm pred sredino).
Po podatkih renaulta naj bi termostat začel odpirati šele pri 89°C.
Sumim na napačen termostat, čeprav mi ne da miru obratovanje ventilatorja....
Zadnjič spremenil Fingi, dne 05 Feb 2019, 08:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Re: Renault Laguna 3 temperatura motorja
Hlajenje motorja je zasnovano tako, da vzdržuje čim bolj optimalno (konstantno temperaturo) ne glede na vožnjo.
Lahko, da si mojster, ki ima pozimi klimo brez veze nažgano, pa ventilator stalno laufa? To potem hladi vodo, vseeno pa preveri termostat na diagnostiki in delovanju na msetu brez klime.
Bliki, hvala za neverjetno konkreten in uporaben nasvet. Hlajenje motorja naj bi bilo tako zasnovano, ja. A ker se ne obnaša tako, sklepam da nekaj ne štima, zato pa sprašujem tukaj.
No, glede ventilatorja je rešena težava - zdej ne vem a sem jest mojster, al inženirji pri Renaultu, vsekakor pa bi pričakoval da pri avtomatskem delovanju avto "ve" da pri takih temperaturah klime ni potrebno lufat. Hvala joztom.
Ne vem kako bi termostat probal na diagnostiki, ker kot gledam elektro sheme ni na nobeni omenjen. Je kdo na forumu že menjal termostat?
No, glede ventilatorja je rešena težava - zdej ne vem a sem jest mojster, al inženirji pri Renaultu, vsekakor pa bi pričakoval da pri avtomatskem delovanju avto "ve" da pri takih temperaturah klime ni potrebno lufat. Hvala joztom.
Ne vem kako bi termostat probal na diagnostiki, ker kot gledam elektro sheme ni na nobeni omenjen. Je kdo na forumu že menjal termostat?
Opažam da ima Renault pri hladilnem sistemu še malo težave. Pri fotrovem bencinarju hod cagar gor in dol pri mojem skače, oba imata nove termostate, moj zamenjam celo dvakrat ker sem mislil da je bila zamenjava zanič. Poleti je pa brez problema, nobenih nihanj. Moj dci je po testerju prehladen, ne doseže primerne temperature. Če izklopim dotok svežega zraka v kabino in ventilator pridobi 3 stopinje

Edina informacija, ki si jo podal je, da pride 1-2mm do sredine in tam ostane. Koliko je pa to v °C pa je drugo vprašanje.
Takrat še nisi podal temperatur.
In kako bi naj avto vedel, kdaj imaš klimo vklopljeno za hlajenje in kdaj za odroševanje?
Takrat še nisi podal temperatur.
In kako bi naj avto vedel, kdaj imaš klimo vklopljeno za hlajenje in kdaj za odroševanje?
- TwingoLove
Skratka, da še podam svoje mnenje in znanje glede odkrivanja tople vode.
V okvari imaš termostat, na testerju tega ne bo zaznalo, razen če bi bilo okvarjeno tipalo temperature vode.
Skratka oboje zamenjaj, ne more biti to nobena vesoljska znanost, bo pa kar nekaj odstranjevanja cevi, morda tudi akku in nosilec. Do ne vem 89st C termostat ne sme odpreti pretoka skozi sprednji hladilnik.
Kar se tiče pa ventilatorja, pa sumljivo. Načeloma če klima ni vklopljena ventilator ne sme leteti. Probaj če daš ventilacijo na OFF kaj se potem zgodi.
Ampak ventilator tu nima nekega vpliva na nedoseganje delovne temp. Kot že omenjeno, sprednji hladilnik mora biti hladen do odprtja termostata.
Torej menjaj termostat, mislim pa da do senzorja temperature vode pa lahko prideš tudi naknadno, če bi le ta bil v okvari, saj je samo zataknjen v ohišje termostata.
V okvari imaš termostat, na testerju tega ne bo zaznalo, razen če bi bilo okvarjeno tipalo temperature vode.
Skratka oboje zamenjaj, ne more biti to nobena vesoljska znanost, bo pa kar nekaj odstranjevanja cevi, morda tudi akku in nosilec. Do ne vem 89st C termostat ne sme odpreti pretoka skozi sprednji hladilnik.
Kar se tiče pa ventilatorja, pa sumljivo. Načeloma če klima ni vklopljena ventilator ne sme leteti. Probaj če daš ventilacijo na OFF kaj se potem zgodi.
Ampak ventilator tu nima nekega vpliva na nedoseganje delovne temp. Kot že omenjeno, sprednji hladilnik mora biti hladen do odprtja termostata.
Torej menjaj termostat, mislim pa da do senzorja temperature vode pa lahko prideš tudi naknadno, če bi le ta bil v okvari, saj je samo zataknjen v ohišje termostata.
Renault VelSatis Initiale Paris 2005, 2.2dCi
Avantime 3.0 V6 Privilege
Avantime 2.2dCi Privilege 3x
Ja kako, pa menda veš, da je ventilator ZA hladilnikom in da hladi celotno področje motorja. Na testerju se vidi, kakšna je realna temperatura termostikala, ko se vklopi ventilator zaradi narasta temperature in ne zaradi bebave klime pozimi. Termostat pa ni električen, pa se ga ne more nič žokati s testerji. Edino kar vidiš, je stanje temperatur itd. če to nekdo zastopi.
Meni na Meganu 1.5 dci odpre termostat pri 74 stopinje, potem pade na 70 in se potem ustali na 72. Sem zamenjal termostat in je popolnoma enako. Edino če res senzor nagaja.
Aja na termostatu piše 83° torej naj bi takrat šele odprlo

Aja na termostatu piše 83° torej naj bi takrat šele odprlo

- TwingoLove
Odkrivajte toplo vodo sami, jaz sem podal svoje mnenje, delil svoje znanje, zdaj pa če tumpate svoje, pa dajte.
joztom... če nebi šaril že po teh motorjih ne bi nič pisal. Samo to... pa da namontiram 5 ventilatorjev v motorni prostor, motorja ne bom ohladil.
Sicer ne vem kaj voziš, probaj enkrat vklopit klimo pozimi in glej kaj se dogaja z ventilatorjem
Mogoče če imaš ročno klimo boš najbolj nazorno videl.
Im out.
joztom... če nebi šaril že po teh motorjih ne bi nič pisal. Samo to... pa da namontiram 5 ventilatorjev v motorni prostor, motorja ne bom ohladil.
Sicer ne vem kaj voziš, probaj enkrat vklopit klimo pozimi in glej kaj se dogaja z ventilatorjem
Im out.
Renault VelSatis Initiale Paris 2005, 2.2dCi
Sej noben ne odkriva tople vode ampak povemo da ima renault slabo zastavljeno kar se tiče hladilnega sistema. Jst vem da pri teh temperaturah ne bo odprl termostata, enostavno je prehladno, problem je v tem da ne glede na to kolk termostatov menjaš bo motor prehladen, ni na delovni temperaturi ravno zaradi slabe zasnove. Ker 70, 72 stopinj to ni delovna temperatura
- kremenko123
Imam isti motor v Koleosu, ko sem ga kupil sem isto opazil,da je kazalec malo pod polovico, preventivno sem zamenjal termostat. Tecdoc mi je ponudil 83 in 89 stopinjskega, zato sem po šasiji preveril kaj paše v moj avto. OE je 83 zato sem takega tudi vgradil. Na termostatu je tudi novo tipalo temperature. V glavnem kazalec je na istem mestu kot pred menjavo.
Vklapljanje klime pozimi kaže na popolno neznanje. Če se ne igraš s tem, ni nobene potrebe po odroševanju, ker v kanalu ni kondenza. Ja, klima se tudi pozimi vklaplja, enkrat tedensko za par minut pri ogretem motorju in ne pred ustavljanjem, da se podmažejo semeringi in se obdrži tesnost sistema. Če pa najprej sušiš vhodni zrak s klimatom, nato ga s radiatorjem greješ na 22°C, zrak izsušiš na pod 10% vlage (55% je normalno), kar je strup za pljuča in bolezni dihal. Vi pa kakor hočete.
Nazivna temperaturna oznaka na termostatu kaže, kaj bo le-ta vzdrževal, torej odpiranje se začne prej. Je pa en hakeljc, tepci, ki probavajo termostat z vžigalnikom, ga nepreklicno uničijo, to se dela v piskru vode a štedilniku. V notranjosti termostata je mešanica voskov, ki se topijo pri odrejeni temperaturi, sprememba agregatnega stanja pa povzroča širjenje volumna in s tem odpiranje. Pri nažganem gretju pa je odvzem v radiatorju večji od dovoda, tako se motor nikoli ne segreje. Zato se priporoča nastavljanje na 22°C, ne pa nažiganje in povečevanje obrabe batnih obročkov. Tako menijo starci, kot jaz.
Nazivna temperaturna oznaka na termostatu kaže, kaj bo le-ta vzdrževal, torej odpiranje se začne prej. Je pa en hakeljc, tepci, ki probavajo termostat z vžigalnikom, ga nepreklicno uničijo, to se dela v piskru vode a štedilniku. V notranjosti termostata je mešanica voskov, ki se topijo pri odrejeni temperaturi, sprememba agregatnega stanja pa povzroča širjenje volumna in s tem odpiranje. Pri nažganem gretju pa je odvzem v radiatorju večji od dovoda, tako se motor nikoli ne segreje. Zato se priporoča nastavljanje na 22°C, ne pa nažiganje in povečevanje obrabe batnih obročkov. Tako menijo starci, kot jaz.
Problem je v termostatu. Dobiš ga komplet s tipalom temperature in ohišjem. Za dostopnost odstraniš akumulator in njegovo ohišje "škatlo". Po menjavi sistem dobro prezračit na čepih-eden je celo na termostatu. Glede klime pa je tako, da ventilator sam vklaplja in izklaplja glede na potrebe delovanja klime. Termostat pa je zaprt do določene temperature, da motor čimprej pride na delovno temp.Fingi napisal/-a:Bliki, hvala za neverjetno konkreten in uporaben nasvet. Hlajenje motorja naj bi bilo tako zasnovano, ja. A ker se ne obnaša tako, sklepam da nekaj ne štima, zato pa sprašujem tukaj.
RenaultSport
Tako pravi tvoja teorija. V praksi pa je malce drugače... če bi ti kdaj peljal svoj voz in vse potnike v njemu (7), pri temperaturi pod 10 stopinj in v zelo vlažnem vremenu (ali pa z vklopljenim notranjim kroženjem zraka) bi kaj hitro imel v avtu savno in takrat pomaga samo sušenje zraka s klimatom in potem gretje. Lahko izbiraš med pljuči in britofom, zaradi vidljivosti... in v kanal takrat lepo zaide zelo vlažen zrak in je kanal vlažen.joztom napisal/-a:Vklapljanje klime pozimi kaže na popolno neznanje. Če se ne igraš s tem, ni nobene potrebe po odroševanju, ker v kanalu ni kondenza. Ja, klima se tudi pozimi vklaplja, enkrat tedensko za par minut pri ogretem motorju in ne pred ustavljanjem, da se podmažejo semeringi in se obdrži tesnost sistema. Če pa najprej sušiš vhodni zrak s klimatom, nato ga s radiatorjem greješ na 22°C, zrak izsušiš na pod 10% vlage (55% je normalno), kar je strup za pljuča in bolezni dihal. Vi pa kakor hočete
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.