Pa da začnem. Dobili smo enega cliota ki mu je šlo tesnilo glave. Že od prej smo vedeli da motor že dolgo ni več 1.8. Motor je imel neko zanimivo kombinacijo glavne gredi in batov ter ojnic: 1.9d glavna gred, bati od williamsa in ojnice 1.8 16v. Zadeva špila, če je narejeno tako kot treba, je pa potrebno kar nekaj modifikacije da zadeva sploh paše skupaj.
Ob odstranitvi glave se je ugotovil vzrok zakaj je tesnilo glave sploh prepihalo. Nek majstr je nazadnje ko je menjal tesnilo, zmontiral tesnilo glave od 1.8 16v. Napaka. Tesnilo od 1.8 16v ima premer lukenj manjši kot tesnilo od 2.0 16v. Zgodilo se je to da so bati tolkli ob tesnilo in čez čas je to le pričakovano spustilo.
Takole je zgledalo ko se je odstranila glava:
zgleda kar solidno vse skupaj. Spodaj malce manj:
ob odstranitvi batov pa se je pokazalo še malce manj željena stvar...bati so imeli počene medobročne prostore. Celo do te mere da so kosi po odstranitvi obročkov kar stran padli. Slika ni ravno najboljša, se pa vidi:
Hmm...kaj pa zdaj. Za williamsa bate je težko dobiti, pa tudi sicer so to kar stari motorji in je obraba notranjih delov že precejšnja, kar pa meni ni nikoli všeč in s staro izrabljeno robo ne sestavljam motorjev. Opcija je bila da se kupijo kovani bati z višjo kompresijo, ampak cenovno je to bilo že preveč za stranko, tako da sem iskal cenejše opcije.
Imam pa kolega ki je ravno razdrl od RS-a motor, pa sem rekel naj prinese bate, da si jih ogledam. Mogoče pa celo kaj paše, ker Renault ni ravno "razvil" nekaj novega v zadnjih 25 letih. Mogoče pa celo paše skupaj. In glej ga, bati pašejo notri.
Pa smo zadevo testno zmontirali, da se je videlo kaj je treba predelati:
pašejo
Blok je bil pohonan s flexhone kamni da se je odstranila glazura in naredilo ponovno malce cross hatch-a na stene cilindrov. Poravnana je bila tudi površina bloka, ter blok pobarvan s hamerite barvo, ker ne maram gledat zarjavelih motorjev.
Bate se je predelalo in zmontiralo na stare ojnice. Sem pa vmes se našel neko "cvetko". Tkole se špara s silikonom:
zgleda je ostalo še nekaj lesenih palčk od zadnjega piknika poleti...
No pa da nadaljujemo. Zamenjani so bili glavni ležaji gredi ter preverjena zračnost. Pa začnimo sestavljati:
podmazano z redline assembly lube
ojnice in bati z novimi obročki
Glava je bila tudi deležna malce obdelave, sicer ne takšne kot sem je vajen, ampak "standardni" servis, to je obdelava sedežev in ventilov, novi tefloni ter poravnana površina. No malce sem tudi popravil napake odlitka v kanalih, ter menjana so bila vsa vodila izpušnih ventilov, ker je bila zračnost prevelika.
glava in odmične zmontirane
pa še par random slik
To je na kratko to, zdej se pa, ko bo čas, še motor zmontira v avto in naredi en pravi remap elektronike, da bo delalo tako kot more.
lp
Luka