Prvi rojstni dan mojega malčka, 22.03.2014 – slika števca
Pregled izdatkov v prvem letu:
- Registracija, reg.tablice, prometno dov., letna dajatev za uporabo vozila: 178€
- Zavarovanje: 615€
- Komplet platišč Autec Zenit (7,5 x 17) in zimskih gum Nokian WR A3 215/45 R17 = 995€
- Servis (olje + filter) pri 3241 km = 104€
- Servis (olje + filter) pri 9732 km = 95€
- Servis (olje, filter olja in filter zraka) pri 18089 km = 129€
Skupaj prevoženih v prvem letu: 18603 km. Po potovalnem računalniku je bila povprečna poraba 9,5 l/100 km pri povprečni hitrosti 47,8 km/h. Sama poraba je pa nihala od nežnih 8,5 do 10+. Če vzamemo 9,5 kot nekakšno okvirno povprečno porabo, potem je skupaj v prvem letu popil 1767 litrov bencina, kar ob trenutni ceni 1,475 za 100 oktanca znese 2606€ (znesek je dejansko nekoliko nižji, vendar se mi ni dalo iskati vseh nihanj cen).
Vse skupaj znese 4722€ / 18603 km oziroma cca. 0,25€ / km.
S samim avtomobilom ni bilo nobenih težav oziroma so se pojavile ravno pred zadnjim servisom v obliki rahlega cukanja pri menjavi iz prve v drugo prestavo in dva ali trikrat se je zgodilo, da gumb za izklop motorja ni prijel v prvo in ga je bilo treba še enkrat pritisniti. Na servisu sem sicer tole drugo pozabil omeniti vendar sem povedal za cukanje po menjavi v drugo in so rekli , da bodo preverili na testerju. Tester ni pokazal nič, vendar me je mehanik potem vprašal, če slučajno gumb za izklop motorja kdaj ne prime. Seveda sem se potem takoj spomnil na to in kdo bi si mislil – tudi cukanje po »šaltanju« iz prve v drugo je posledica napake v gumbu / stikalu za vklop /izklop motorja. Takoj so mi ga zamenjali pod garancijo in težava je bila uspešno rešena – čudna so pota elektronike. Še dobro, da so imeli že izkušnje s tem, ker tester ne pokaže napake v tem primeru. Vsi servisi so bili narejeni pri TIMI-ju v Smolenji vasi, ki je tudi klubski sponzor in glede na lastne izkušnje jih lahko samo pohvalim in priporočam.
No, kot darilce za prvi rojstni dan, sem svojemu malčku pri Elia tuning kupil strešni spoiler Nizza. Upam, da bo pasal ker je bilo na forumih kar nekaj debate na to kateri spoiler se da montirat na kateri model zadnjih vrat. Če bo vse OK upam, da bo montiran do izleta po Istri.