Barvanje alu platišč

Vse o videzu avtomobila
Odgovori
rakec00
Kraj: Maribor

Barvanje alu platišč

Odgovor Napisal/-a rakec00 »

Pozdrav.
Sem lastnik lagune 3, modre barve. nekje v tujini sem videl enako laguno z črnimi platišči, zato sem malo razsikoval in se spravil k delu. strošek za 18'' alu platišlča, brez da bi jemal gume dol, je bil nekje 60eur, eur gor dol. delal sem seveda sam.

vse sem delal z že pripravljenimi barvami v spreju od Pirha, mb.
najprej sem vzel kolesa iz avta, jih dobro opral z wapom, našamponiral, še enkrat opral in zdrgnil z glici gobico, ker je potrebno spravit vso maščobo in umazanijo dol.

Slika

Slika

nato sem z šmirglpapirjem grobosti 600 pošmirglal oz zmatiral aluminij, znotraj in zunaj, pomagal sem si še z žičnato ščetko, tako precej izrabljeno, da sem še spravil zadnjo umazanijo iz felgn. nato sem šel povrh z šmirglpapirjem 1000, vodobrusnim, da sem popravil morebitne rise od prejšnjega brušenja. popravljat felgn nisem rabil ker so bila ok ohranjena.

Slika

Ko sem jih naro temeljito očistil z nitro razredčilom, sem oblekel gumo v papir in pihnil z alu-primerom, zunaj in znotraj.

Slika

Slika

po 6 urah je bil dovolj suh da sem lahko začel z črno. najprej sem pihnil tanek sloj navadne črne barve (1sprej 2,4eur), porabil sem 2spreja za 4 kole. po 3h sem nanesel še en sloj, da se ni nič več videlo bele barve primera. naslednji dan, ko sem felgne sušil pri 30stopinjah 12h, sem z vodobrusnim papirjem 1000 pobrusil bulice, ki so se naredle zaradi predbelega sloja barve. zaradi časovne stiske nisem mogel nanesti počasi več slojev, tako mi je pa barva stekla na nekaterih koncih. nato sem špricnil z diamant črno, in po 6h še enkrat. po 12h sušenja sem še vse skupaj prebarval z prozornim lakom 2x, pustil 12h da se posušijo in zmontiral. zaenkrat, vse dobro:) nikjer se ne lušči, lahko se pere pod visokim tlakom,...

Slika

Slika

še končni izgled:
Slika

všeč mi je kombinacija modre in rumene, zato sem zbrusil in špricnil z sprejem za 'diske', še vsa 4 zavorna pesta. sprej pride 10eur, če bi pa kupil barvo na čopič, je pa 3komponentna in pride 36eur. sprej je malo nerodn, ker hitro pobarvaš kaj nisi imel namena, je pa zato tolko cenej :)
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Re: Barvanje alu platišč

Odgovor Napisal/-a franko »

Če že nisi hotel gum dol dajat, bi lahko šel vsaj do vulkanizerja, da bi ti zunanjo stran stisnil stran od roba in bi lahko precej bolje pobarval. Alu primer tudi ni napačno še malo zmatirati, še posebej zaradi tega, ker ti iz spreja hitro odleti kakšna debelejša kapljica ali pa kje poteče in ob brušenju to odstraniš. Ventili niso tako dragi, da jih ne bi mogel odstraniti pred barvanjem. Platišča bi pa tudi lahko malo bolje očistil in zmatiral tudi po vogalih.

Glede na to, da nimaš nek star avto z jeklenimi platišči bi lahko z malo več truda in zelo majhnim stroškom naredil dosti bolj kvalitetno.

Pri barvanju je pomembno, da si vzameš čas in se potrudiš, ker s tem nimaš nikakršnih stroškov, končni izdelek pa je zaradi tega lahko precej boljši.

Pa naslednjič :wink:
use se da sam če se če
rakec00

ventilčki so 56eur vsak, vulkanizer bi za to, da mi jih odrine od roba in potem nazaj napihne, zaračunal 20eur, ki je nepotrebni strošek. abdekal sem tako, da je celi rob pobarvan z primerom in z črno barvo, zatorej je na oko od blizu in daleč tako, kot da sem gume vzel dol. primera nisem matiral, ker mi je v trgovini rekla da ni potrebe, razen tam kje steče, kar pa meni ni nikjer. zmatirana so platišča v celoti, pred nanosom primera seveda. narejena so trgovinsko, razen na eni se vidi drobcena kapljica ki pa postane po prvem kilometru nevidna od prahu. tako da, kar se mene tiče, so narejena kakovostno. se pa lahko v to prepričaš vsaki dan v mb, ti jih rade volje pokažem :)
rakec00

pozabil sem ti odpisat še glede umazanije, ona prva slika ni končno obdelano platišče za barvanje, pač pa slikano ko sem malo zmatiral zgornji del, kasneje pa nisem nič kaj slikal do nanosa primera 8)
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

Ventilček 56€?! To imaš tiste z senzorjem? Pa se jih ne da sneti brez poškodb? Vulkanizer ti za stiskanje skoraj sigurno ne bi toliko računal, nazaj bi jih lahko napihnil pa sam na vsaki črpalki.

Drugače sem pa čisto dobronamerno mislil z svojo objavo :wink:
use se da sam če se če
rakec00

sj vem.
ventilčki so z senzorjem ja, pa že tak al tak je plastična matica ki drži ventilček, zelo napokana, tako da niti približno nisem hotel šarit po ventilčku, sem raje abdekal. sem bil pri vulkanizerju pa sem ga vprašal pa je tak rekel, ker mora centrirat gumo po napihovanju nazaj. da mi pa vzame čisto dol pa da nazaj gor z centiriranjem je pa 40eur.
Uporabniški avatar
Storz
Kraj: Vrhnika oz tm okol

Odgovor Napisal/-a Storz »

Moj mehanik nardi komplet za 20 ;) Preobuje (oz v tvojm ptimeru sezuje in nazaj ubuje)+ centriranje..
dimitrij

Odgovor Napisal/-a dimitrij »

zivjo. mene zanima kje se dobi ta sprej za pobarvat 'diske' oz čeljusti zavornih ploščic. :)
rakec00

na spreju piše 'sprej za diske' :) kupil sem ga v mariboru, pirh doo. cena 10eur pa nekaj centov.
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Mislim da ima tudi bauhaus, baumax, mavrica,...
RenaultSport
Odgovori