izračun prostornine z visokokopresijskim batom, ter kompresi

Modifikacije vozil
Uporabniški avatar
biste
Kraj: Žiri

izračun prostornine z visokokopresijskim batom, ter kompresi

Odgovor Napisal/-a biste »

Pozdravljeni, zanima me če kdo ve kako bi izračunal, prostornino v motorju, ki ima visokokompresijske bate(špic bati), ter kakšno bo kompresijsko razmerje.... Lp!
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Re: izračun prostornine z visokokopresijskim batom, ter komp

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Za komoro v glavi je najboljše da jo izmeriš z vodo. Uporabiš lahko kar tole:

Slika

Za bat morš met pa itak podatek, kakšno kompresijo da ven na serijskem motorju, pa pol naprej izračunaš. Al pa isto zmeriš, pa pol zračunaš glede na hod bata. Pa ne pozabi na tesnilo glave, tud kar neki nanese :wink:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
biste

fora je to da je biu blok enkrat že ravnan in gledajo bati iz bloka za 0.75 mm ven iz bloka, ko sem probal dati glavo gor, brez tesnila je glava nasedla na bate in je bila vzdignjena za 0.45mm. Dihtunga je debela 1.3 mm kar bi se praviloma izšlo da nebi skupaj vdarilo... fora je v tem da nebo preveč kopresije, kar tudi nebo dobro.... Do 13barov je še uredu kar je več je polom, ker začne bencin klenkati sam od sebe....
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Pa ne bi malo razmislu o drugem bloku raje?
Uporabniški avatar
Gregc
Kraj: nekje na vrhniki ;)

Odgovor Napisal/-a Gregc »

ali pa debelejše tesnilo glave motorja??
Uporabniški avatar
biste

Gregc napisal/-a:ali pa debelejše tesnilo glave motorja??
Razmišljam da bi napravil debelejše tesnilo glave originalno je 1.3 mm debelo, v soboto pride kolega ki se ukvarja predvsem z gradnjo takih motorjev in bova izmerila prostornino, kompresijo itd... bomo vidl kwa bo....
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Zmeri prostornino bata (tistega dela ki gleda ven iz bloka), prostornino izgorevalne komore, ostalo so pa samo majhne meritve tesnila in izračun.
Voda ni dobra izbira, je zelo problematična za merjenje, pravtako injekcije v katerih vedno ostane kakšna kapljica kar ni ravno dobro za merodajnost rezultata.
0,75mm je kar veliko. Ponavadi so bati kaksno stotinko ali dve pod vrhom cilindra. Jaz bi bil bolj zaskrbljen nad samo bližino bata in izgorevalne komore kot pa kompresijo, čeprav tudi to zna biti veliko preveč.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
biste

Misliš da bi se dalo rešit to z tesnilom glave?
Uporabniški avatar
Drmo

Sem pogledal slike iz tvoje teme. Pomoje najlažja varianta z debelejšim tesnilom. Je bil pa blok kar veliko pobran če je ta razlika le od tega.

A je možno da bati in ojnice niso bili narejeni za ta blok? Robi vem da mi je enkrat razlagal da naj bi bile ojnice od enega drugega motorja malenkost daljše. Nisem se pa nikoli toliko poglabljal v same razlike med renaultovimi motorji.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
biste

nevem če je to možno, ker ojnice ter ročična gred je od mojega motorja ki je bil prvotno v mojem cliotu... ojnice so bile enake ker sem jih premeril, zamenjal sem jih pa zato ker je bila ena zaribana... Če je to delovalo v dirkalnem vozilu mora tudi za cestno uporabo, ker ga nebom toliko gnal v obrate... Glavna gred je bila zanič, sem jo tudi zamenjal z mojo, tako da rez nevem... Blok naj bi bil ravnan le toliko da je bil poravnan... bomo videli kako bo... Tesnila debelejšega ni problem dobit, mislim ga dati narediti v medvode(sora), potrebujem samo zračunati koliko debelo tesnilo potrebujem, da nebom izgubil kompresije, hkrati pa da se nebo odmična ter bati zaleteli...
Uporabniški avatar
Drmo

Če je bilo v dirkalnem motorju to notri potem je bilo tam sigurno nekaj drugače narejeno ali pa je bila roba za kakšen drug motor, ker nikoli se ne dela batov da bi toliko gledali čez vrh cilindra. Fora je v višini od prvega obročka do vrha. Če je bil pa tam enak problem in se je vozilo tako potem pa... :)

Vem da je Robijev prvi williams motor tudi bil neko skrapucalo, kjer so zgleda majstri pred njim menjali ojnice oz. zmontirali eno čudno kombinacijo bata in ojnice zato so potem bati gledali ven iz bloka. To so mojstrsko rešili kar z brušenjem batov v bloku.
http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 8&start=45" onclick="window.open(this.href);return false;

Kar se pa tiče takih batov v serijskem motorju pa nima smisla, ker bo samo visoka statična kompresija, za serijske odmične gredi povsem nepotrebna, s tem da nekih groznih pridobitev ne bo, razen tega da bodo pritiski v cilindru zelo visoki kar samo postavlja dodaten stres na motorne dele (ležaje, ojnice, vijake). Upam da ne misliš tega vozit na serijsko elektroniko, ker ne bo dolgo delalo. S tako visoko kompresijo (previdevam da vsaj 12:1) bo že serijski predvžig povsem mimo in previsok, da o gorivu ne govorim.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
biste

Uglavnem kwa nj rečem problem rešen :)
Lp!
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Kaj si ugotovu?
Uporabniški avatar
biste

nekaj papirja, pomično merilo, kalkulator, ter še par stvari pa se da use zmerit pa preračunat...
Uporabniški avatar
frankie

Odgovor Napisal/-a frankie »

biste nebi ti te bate ponucal za bodoci rally projekt?
Tadahalan Clio? NO WAY:)))
Odgovori