Renault Megane 1.9 dci 2011: clean diesel filter

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Odgovori
Uporabniški avatar
simpa

Renault Megane 1.9 dci 2011: clean diesel filter

Odgovor Napisal/-a simpa »

Živjo!

Vozim megane grandtour 1.9 dci dinamique GT-line. Star je 2 in pol meseca, prevoženih ima 16 tisoč km. Slab mesec nazaj, torej nekje pri 11 tisoč km se mi je pojavil na armaturki napis clean diesel filter. Šel sem na servis, kjer so mi očistili filter za gorivo, ki se nahaja spredaj pri desnem koloteku. Bilo je brez napake kak teden oz. 1500 km, potem pa spet isto. Šel sem še enkrat na servis, so mi menjali filter za gorivo in je bilo spet vredu do včeraj, se pravi dobra dva tedna brez napake, oz. kakih 3000 km. Včeraj je cel dan nekaj utripal, pa gorel nonstop, pa spet ugasnil in tako dalje. Tik pred domom se je spet prižgal in nonstop gori clean diesel filter. Tako zdaj sumim, da je ali sam senzor v filtru za gorivo, kabel od senzorja do računalnika oz. cpu, sam cpu ali pa software. Ali je že kdo imel podoben problem? Sam razmišljam o tem, da naj na servisu ta senzor preprosto izklopijo, če se da ali pač potegnejo kabel ven iz senzorja. Po moje nima kaj biti. Na prejšnjem meganu grandtour 1.9 dci dinamique sem v 4 in pol letih naredil 223 tisoč km, pa ni bilo nobenih podobnih problemov, verjetno pa ni imel v filtru za gorivo nobenega senzorja. Filter za gorivo so mi na prejšnjem meganu menjavali preventivno na vsakem drugem servisu torej na vsakih 40 tisoč. Če ga je na novem treba menjati tudi na vsakem drugem servisu, se bo torej menjal na vsakih 60 tisoč in to je to. Če ima kdo kako idejo, prosim.

Hvala vnaprej in lep pozdrav,
Simpa
Uporabniški avatar
primorc20

Odgovor Napisal/-a primorc20 »

Kaj pa če bi poskusil tankat na kakšni drugi bencinski? Mogoče je problem v gorivu, ne v filtru?
Uporabniški avatar
simpa

Ne morem tankati drugje kot na Petrolu, ker je avto služben in imam službeno Magno. Tudi s prejšnjim Meganom sem tankal vedno na Petrolu in vseh 223 tisoč km ni bilo nobenih težav.

LP,
Simpa
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Potem pa poskusi tankati vsaj na novejši pumpi.

Glede kvalitete goriva pri različnih dobaviteljih pa je bilo že veliko napisano - glede na to mi je jasno, kje je problem.
Uporabniški avatar
simpa

Re: Renault Megane 1.9 dci 2011: clean diesel filter

Živjo!

Upošteval sam vaše predloge in tankal vedno na isti Petrolovi črpalki. Od takrat dalje je opozorilna lučka za clean diesel filter vse redkeje utripala oz. bila prižgana, dokler ni sčasoma povsem izginila. Včeraj zjutraj sem odšel zgodaj na pot, avto je garažiran, zunaj je bilo minus 20. Po dolgem času se mi je spet prižgala po prevoženih cca. 150 km za nekaj minut in potem spet ugasnila. Po 210 km sem se ustavil. Čez dve uri sem šel spet na pot, zunaj je bilo minus 15 stopinj. Po prevoženih 80 km se je prižgala rdeča lučka stop in izpisalo engine failure hazard. Takoj sem se ustavil in izključil motor. Čez minuto sem motor spet prižgal in ni bilo nobene napake. Začel sem peljati, pa se je spet zgodilo isto, zato sem spet ustavil, izključil motor in poklical vlečno službo. Na pooblaščenem servisu Renault so dali avto na tester in mi povedali, da je krivda v slabi kvaliteti dizel goriva. Odprli so filter goriva pri desnem koloteku in našli v njem ne samo vodo, ampak celo led. Očistili so ga in svetovali, da naj v prihodnje na vsakih 10 tisoč km v prazen rezervoar natočim Renault dci cleaner, ki je razvit od Renaulta za Balkan in balkansko kvaliteto goriva, nato pa napolnim le 10 do 15 litrov goriva. Tako bi se naj očistil celoten gorivni in vbrizgovalni sistem od črpalke do šob. Danes sem prevzel vozilo in prevozil 120 km in ni bilo nobenih težav. Upam, da tako ostane tudi vnaprej. Ta dodatek stane 12 EUR in če bo to pomagalo, da se izognem opisanih težav, ga rade volje uporabjam. Prvič ga bom uporabil takoj, ko bo prazen rezervoar goriva. Sem pa vseeno malo skeptičen. Pred tem Meganom sem imel Megana 2 Phase II 1.9 dci, toda brez DPF filtra, pa vseh 223 tisoč km, kolikor sem jih prevozil do menjave avta, nisem imel nobenih težav. A je ta novi 1.9 dci motor res toliko bolj občutljiv od prejšnjega, brez dci filtra. Tako "na oko" jaz nekih razlik med starim in novim 1.9 dci motorjem ne opazim, poraba je približno enaka, zmogljivosti tudi. Prosim, kakšno pa je vaše mnenje, kakšne so vaše izkušnje, mnenja, predlogi, rade volje jih preberem in seveda upoštevam?

Lep pozdrav,
Simpa
Uporabniški avatar
simpa

Pozabil sem povedati, da ima avto zdaj slabih 27 tisoč km.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Ne voziti z rezervo ali bolj praznim rezervarjem, redno menjuj filtre nafte, dodajaj dodatke (kakšen zimski aditiv proti zmrzovanju nafte in izločanju parafina - Castrol TDA ali podobno), pa dodajaj ta dCi cleaner - če so že majstri tako rekli :roll:

Žal ne moreš zamenjati dobavitelja goriva, čeprav bi bila to (glede na izkušnje po forumu) skoraj zagotovo rešitev za vse tvoje probleme.

Petrol je baje dvignil kvaliteto goriva, cela naša firma vozi nanj z vsemi Citroeni, Peugeoti, Mitsubishiji, Opli, Škodami, Hyundaji brez nobenega problema. Očitno (in jasno glede na izkušnje) pa z našimi dCi-ji vseeno ne gre skupaj...
Uporabniški avatar
simpa

Živjo.

Dr House, hvala za predloge. Odkar so se mi začeli problemi v oktobru, novembru, sem vozil le do polovice rezervoarja ali minimalno do četrtine. Bom probal že danes dodati zimski aditiv proti zmrzovanju nafte in izločanju parafina, dci cleaner pa takoj, ko bo rezervoar na četrtini.

Lep pozdrav,
Simpa
Odgovori