laguna-samo dodaja gas
a ti je to u prostem teku al med vožnjo al kaj? ..
zna bit un motorček prostega tega . zdj nvm če je to isto k koračni motor..??
Uglaunem ta motorček ti uravnava pravilno delovanje obratov v prostem teku .. če je zjeban ma podobne simptome kot tvoj auto nabijanje obratov ..ugašanje auta pod štandgasom itd itd ...
LP
zna bit un motorček prostega tega . zdj nvm če je to isto k koračni motor..??
Uglaunem ta motorček ti uravnava pravilno delovanje obratov v prostem teku .. če je zjeban ma podobne simptome kot tvoj auto nabijanje obratov ..ugašanje auta pod štandgasom itd itd ...
LP
Imam enak problem, sicer laguna 1.8 16V, letnik 2002.
Poleti sama od sebe nabija obrate, podobno kot pri tebi - v glavnem med vožnjo 1., 2. ali 3. prestava, ali pa popoldan - očitno ne prenese sonca in vročine. : (((
Smo menjal loputo in tesnila, pa celo računalnik (ker je prejšni lastnik očitno zaščitno maso ven rezal, pa na novo lotal en čip), čistli so mi sondo, preverjali potenciometer na pedalu za gas, preverjali če kje uhaja zrak, delalli bypass kablov med loputo in računalnikom, pa težave niso odpravli, samo redkeje se pojavlja.
E, pa nimam pojma kako dalje.
Ko berem forum - mogoče še senzor temperature, senzor prostega teka, mogoče še enkrat tesnila???
Ne vem al pa se nekaj na vročini segreje, kaj vem pa razteza, pa avto ne dela kot bi mogu!?!?!?!?!?!
Ti si že uspel kaj rešit?
Heeeeeeeeelp...
Poleti sama od sebe nabija obrate, podobno kot pri tebi - v glavnem med vožnjo 1., 2. ali 3. prestava, ali pa popoldan - očitno ne prenese sonca in vročine. : (((
Smo menjal loputo in tesnila, pa celo računalnik (ker je prejšni lastnik očitno zaščitno maso ven rezal, pa na novo lotal en čip), čistli so mi sondo, preverjali potenciometer na pedalu za gas, preverjali če kje uhaja zrak, delalli bypass kablov med loputo in računalnikom, pa težave niso odpravli, samo redkeje se pojavlja.
Ko berem forum - mogoče še senzor temperature, senzor prostega teka, mogoče še enkrat tesnila???
Ne vem al pa se nekaj na vročini segreje, kaj vem pa razteza, pa avto ne dela kot bi mogu!?!?!?!?!?!
Heeeeeeeeelp...
R Laguna 1.8 16V
Poanta: ko se pojavi to nabijanje obratov, pedalo za gas sploh ni odzivno. Lahko stisnem do konca al pa pedala sploh ne držim - motor nabija po svoje, ma čist svojo turo, ko ga dam v prestavo. Pri 3.000 - 3.500 obratih pa začne trokirat, da ga moram prestavit višje, al bremzat, al pa dal v ler - ko dela "oum, oum, oum".
Je komu jasna rešitev???
Je komu jasna rešitev???
R Laguna 1.8 16V
Hvala za odgovor.
Tester ja, sam je problem, ko avto zataji popoldan, ko servisi ne delajo več (da ga priklopim v času napake), lokalca (MB) s testerjem pa tud žal ne poznam.
Računalniško zabeležene napake so bile različne - največkrat zabeležene napake so bile na loputi, tudi, ko je ta že bila menjana.
Kar pa se tiče potenciometra na pedalu za gas - bojda so ga "premerili" in preverili naleganje kontaktov - tako vsaj pravi uradni servis.
Je še enkrat za probat.
Ma more bit neka banalna napaka, pa se mehanikom ne da ubadat, kje in kaj.
LP
Tester ja, sam je problem, ko avto zataji popoldan, ko servisi ne delajo več (da ga priklopim v času napake), lokalca (MB) s testerjem pa tud žal ne poznam.
Računalniško zabeležene napake so bile različne - največkrat zabeležene napake so bile na loputi, tudi, ko je ta že bila menjana.
Kar pa se tiče potenciometra na pedalu za gas - bojda so ga "premerili" in preverili naleganje kontaktov - tako vsaj pravi uradni servis.
Je še enkrat za probat.
Ma more bit neka banalna napaka, pa se mehanikom ne da ubadat, kje in kaj.
LP
R Laguna 1.8 16V
Pozdravljen Štajerc!RL napisal/-a:Imam enak problem, sicer laguna 1.8 16V, letnik 2002.
Heeeeeeeeelp...
Imel sem identično laguno - 1.8 16 benz (2/02 letnik), požrla mi je toliko živcev, da sem jo nazadnje pod ceno prodal. Dogajalo se mi je točno tole kot tebi. Kolikor razumem tudi tebi hodi v "safety mode" oz. rezervni (varnostni) program, kar pomeni, da bi ti morala goreti tudi rumena lučka - neke špirale so izrisane!
Menjal sem inštalacijo od lopute do kompjutra (se pravi omenjene by pass), ni pomagalo, menjali smo loputo in jo skalibrirali (bil je mir 1 mesec, zadeva se ponovi), potem gre kripa od hiše za male pare!
Kasneje je novega lastnika (že v R Srbiji) ponovno živcirala ista napaka. Aja moj je bil še predelan na Avtoplin, tako da se je marsikdo izgovarjal na LPG inštalacijo in da je v tem težava, da je bila ob montaži tega plina, kakšna napaka storjena in da mi zdej kje zrak noter vleče, pa ga zato potem zmede.
Skratka ta Reno je šel izključno zaradi tega od hiše, požrl mi je € veliko in še več, precej preveč bi se reklo, upam da bo pri tebi boljše se izteklo!
P.S. - če tudi tebi skače v rezevni program, pomeni, da ti ga turira tam nekje med 2.500 in 3.000 obrati, potem ko spelješ iz mesta oz. spustiš sklopko, skoči k zmaj, potem ko ga pa daš npr. v 3. prestavo, pa od npr. 40 do 60 pospešuje celo večnost (jao katastrofa totalna), no in moj je imel končno - 5.prestavo, na blokadi nekje dobrih 90kmh, do njih pa je rabil celo večnost.
LP!
Borut
Zdravo Borut,
ko berem tvoje sporočilo se mi kr smeji - pa v resnici ni smešno.
Ja problemi kot pri tebi.
Gori rumena (oranžna) luč za spiralo, pa hkrati takoj nad njo še neka "luč za diagnostiko";
Je res, da so bili po vsakem posegu problemi manjši oz. redkejši a odpravili jih niso.
Pisal sem celo v Francijo, pa se žal niso odzvali.
Na koncu sem že mislil, da začne "svojo turo" in neodzivnost pedala za plin, ko mora dati moč pri nizkih obratih - okoli 2.000 in manj. Zato sem jo držal na višjih obratih. Pa pride dan, ko pokaže svojo finto pri vžigu. E, pa spet nič ne vem.
Včasih sicer pomaga, da jo ugasnem pa ponovno zaženem - žal ne vedno, takrat rabi "počitek" al pa prespat noč.
Vse kar vem je, da jo muči vročina.
Živci, da ne govorim, pa kreganja s prejšnjim lastnikom. Danes se že več ne sekiram. Edini problem je, da se ne upam peljat kam dlje. Sam že. Kaj pa s familijo?
Počakam še kakšno idejo za popravilo - pa ne predrago, ker mi ni več - če ugotovim napako jo z veseljem javim vsem; drugač pa ko pride prva priložnost - zamenjam avto.
LP, David
ko berem tvoje sporočilo se mi kr smeji - pa v resnici ni smešno.
Ja problemi kot pri tebi.
Gori rumena (oranžna) luč za spiralo, pa hkrati takoj nad njo še neka "luč za diagnostiko";
Je res, da so bili po vsakem posegu problemi manjši oz. redkejši a odpravili jih niso.
Pisal sem celo v Francijo, pa se žal niso odzvali.
Na koncu sem že mislil, da začne "svojo turo" in neodzivnost pedala za plin, ko mora dati moč pri nizkih obratih - okoli 2.000 in manj. Zato sem jo držal na višjih obratih. Pa pride dan, ko pokaže svojo finto pri vžigu. E, pa spet nič ne vem.
Včasih sicer pomaga, da jo ugasnem pa ponovno zaženem - žal ne vedno, takrat rabi "počitek" al pa prespat noč.
Vse kar vem je, da jo muči vročina.
Živci, da ne govorim, pa kreganja s prejšnjim lastnikom. Danes se že več ne sekiram. Edini problem je, da se ne upam peljat kam dlje. Sam že. Kaj pa s familijo?
Počakam še kakšno idejo za popravilo - pa ne predrago, ker mi ni več - če ugotovim napako jo z veseljem javim vsem; drugač pa ko pride prva priložnost - zamenjam avto.
LP, David
R Laguna 1.8 16V
Zadeva dela takole. Ob startu se z elektromotorjem motorjem postavi v oba končna položaja in jih preveri, če sta dosegljiva (drsniki na potiju). Tudi ne vem kaj kalibrirate na ECU-ju, ker se sam vsakič. Loputa ima na eni strani fedre in plavo plastiko, ki omejuje hod in če ni nadzirana iz ECUja, gre samodejno na ene 2000 obratov, se odpre na 3mm. Šele po zagonu jo lahko ECU sili v štantgas na 750 obratov. Če je hod omejen zaradi umazanije, se ne more inicializirati in gas ne dela in stoji na 2k obratih, kot da je mrtvo. Ko ponovno štartaš pa najde končni legi in spet vse dela. Na drugi strani je motor in pod rotorjem potenciometer s štirimi drsniki. Jaz sem si na ebayu kupil en motor, da sem ga naštudiral. Lahko je tudi kabel do lopute, ki kar nekaj toka vleče, pomaga kontakt spray. Lahko je potenciometer gasa v kabini, kar je redkeje, pomigaj tudi ta kontakt. To ni nobena Renaultova pogruntavščina ampak VDO iz Nemčije, preden serjete po tem. Prvi znaki napake okorelosti lopute so težko hitro prestavljanje, ker gas takoj in hitro ne pade. Če koga zanima lahko to vidi, ker imam še v škatli.
Kaj sem jaz vse doživel s to nesrečno Galuno (kolikokrat se osramotil pred kolegi, ko mi je šla v Varnostnega, pa na kakšnih semaforjih, v največjih prometnih konicah - povzročal zastoje itd.). Nekak najbolj mi je ostalo v spominu ko sva želela it s hčerkico (takrat enih 14 mescev) na izlet, pa mi kripa (ne morem druzga rečt) že iz garaže štarta v varnostnem. Matr men se je skoraj odfookal, ker izlet je odpadu v momentu, mene je pa mikal, da zažgem to fabriko moje živčnosti!
Sicer pa mislim, da ti bo precej zanimivo branje - moja tema v kateri sem poskušal najti rešitev;
http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 42&start=0
Sicer pa mislim, da ti bo precej zanimivo branje - moja tema v kateri sem poskušal najti rešitev;
http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 42&start=0