Dyno- merjenje moči motorja

Modifikacije vozil
Odgovori
Uporabniški avatar
crammond

Odgovor Napisal/-a crammond »

Uporabniški avatar
Duli
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Duli »

moj clio je tut pokazu uredu konjušnico, škoda mi je blo da sm mel zdj 2gič v enem letu natankano 98 oktansko gorivo namesto 100, samo neke bajne razlike verjetno nebi blo. 200,7 konjev je pokazu, pa 214nm navora. :)
Clio Renault Sport 200 Cup Racing Blue
Uporabniški avatar
Symon

Odgovor Napisal/-a Symon »

tunerc napisal/-a:Kar se pa tice vasega predsednika z crnim 16v cliotom pa naj mu povem naj se ne sekira saj se da vse lepo porihtati in to bomo tudi storili in na koncu ga bomo tudi malo nabrili, ce bo za to.
Woo-hoo! :twisted: Kolikor sem slišal od prejšnjega lastnika je problem, da ker ni original motor niso vedeli kako nastaviti odmične. Je to to? :oops:

PS: Kako je z navorom? Včeraj so vsem našim RSom padale kar solidne cifre navora in je med praktično istimi 2,0 motorjem razlike večkot 10 Nm pa skoraj ista konjenica (Suzuki GTi in moj naprimer). Zanimivo je bilo, da Clioti RS 3 so imeli bolj realne cifre navora medtem ko naše dvojke (čipane) so imeli praktično normalno konjenico in povečan navor. Meni in Gregiju (črn RS) je pa pokazalo 14 oziroma 25 Nm več kot original. :shock: S tem, da imam jaz original konjenico, Gregi pa 10hp "preveč". :lol:
Uporabniški avatar
gagi'd hype
Kraj: od sevnice do Ljubljane

Odgovor Napisal/-a gagi'd hype »

Symon, natanko tako. Kar se tiče avta se je meni do tega dynota zdelo da gre res dobr, no še zdaj se mi zdi :lol: Je pa čisto primern za kak izlet, ko porabim moč samo za kako prehitevanje pa za izhod iz kakega lepega ovinka. Nebi ga želel spremenit v kakega orto športnika, samo da bi dal vn normalno konjenico, glede na predelavo.

Tunerc, sej regres bo kmalu, pa se oglasim takrat da uštimava :lol:
Slika
Za vas se trudimo urejati naslovno stran, zato nam bo v veselje, če malo pokukate :D
Uporabniški avatar
Nos
Kraj: Šentjernej-Kranj

Odgovor Napisal/-a Nos »

.::Fiat-crap:: Nissan-cool:: Renault-renault:: VW-boring:: Renault-again:: Renault sport-sporty:: BMW-mmmmm::.
Uporabniški avatar
gagi'd hype
Kraj: od sevnice do Ljubljane

Odgovor Napisal/-a gagi'd hype »

a ma mogoče kdo kako sliko mojga k je bil na valjih? :?:
Slika
Za vas se trudimo urejati naslovno stran, zato nam bo v veselje, če malo pokukate :D
Uporabniški avatar
Matjaz46
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Matjaz46 »

Jaz sem tudi več kot zadovoljen 257HP in 395Nm. Edino nekaj ni vredu do 3000RPM ker mu konji in navor zelo niha, po teh obratih je nekje konstantno povečevenje.
Sedaj bi pa vprašal Tunerca če so te številke realne glede na to da imam samo izpušni sistem Miltek od turbota naprej, brez katalizatorja in samo ztadnji lonec in športni filter K&N v originalni škatli?
Pri milteku obljubljajo nekje 10% prirastka moči in pri meni je še malo večji narastek.Kako pa to da se je navor povečal iz 320 na 395 tole se mi zdi zelo veliko?
Matjaz46
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

In pol mam jst zgulfan avto :lol:
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Matjaz46
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Matjaz46 »

Drmo napisal/-a:In pol mam jst zgulfan avto :lol:
ne razumem!
Matjaz46
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Hec je bil no...chill :lol:
imaš skor 2x tolk moči in skoraj 3x tolk navora kot ima moj mlinček. (145hp in 162Nm)
Enigma motorsport
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

kolk imata pa razlike v masi praznega vozila?
Uporabniški avatar
Mark
Kraj: Maribor - Sl.Bistrica

Odgovor Napisal/-a Mark »

gagi'd hype napisal/-a:a ma mogoče kdo kako sliko mojga k je bil na valjih? :?:
Evo ga.

Slika
Uporabniški avatar
MrSch
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a MrSch »

še da se sam malo pohvalim
megane III 2.0 TCe (180hp, 300Nm) s chipom izmerjeno 198,6Hp :? in 368,4Nm. rekl so da naj bi bilo okol 225Hp, navor je pa :P
Uporabniški avatar
tunerc

Odgovor Napisal/-a tunerc »

Matjaz46: stevilke, ki si jih izmeril pri meni so realne stevilke vozila po SAE standardu. Sicer sta SAE standard (torej ameriski) in DIN (nemski) malenkost razlicna, razlika meritev med enim in drugim je 2%. Kar se pa tice primerjav podatkov z podatki proizvajalca naj povem da do kar proizvajalci objavljajo ne drzi vedno. Kar se tice meritev nihce izven tovarne ne preverja teh stevilk in ne bedi nad resnicnimi podatki, saj je vsakemu priozvajalcu prepusceno, da objavi kar pac zeli. Eni proizvajalci objavijo najvecjo izmerjeno meritev, eni pa povprecno. V zgodovini pa se je ze zgodilo, da so na racun lazih podatkov bile sprozene tozbe potrosnikov

Advertised Horsepower
Surprise! Those horsepower numbers presented in advertising and brochures aren't always accurate. Though manufacturers are supposed to base their horsepower ratings on SAE net standards, they are not completely beholden to it. They often fudge the numbers. Ford and Mazda both recently got in trouble with the Mustang Cobra and the MX-5 Miata, respectively, when they delivered a car that had less horsepower than what they advertised. Ford ended up doing considerable warranty work to bring the numbers up where they belonged, and Mazda re-rated their car and offered to buy back any offended customers' cars. General Motors regularly underrates their engines, most notably the GM LS1 5.7L engine as installed in the F-body (Camaro and Firebird) cars. Mechanically almost identical to the engines installed in the Y-body car (Corvette), the engine mysteriously "lost" 40 advertised horsepower in the F-body chassis. Although this technically is as fraudulent as selling a car with less than the advertised horsepower, no one seems to complain when they get a car with more horsepower than what appears on the spec sheet.

It is important to note that there will be a difference in net horsepower for two vehicles within the same model line. These differences are caused mainly by the variations within manufacturing tolerances used on the assembly line of a mass-produced car. So while two Corvettes may both be rated from the factory at four hundred horsepower, slight differences during the engine building process could cause one car to make three hundred and fifty horsepower (450) at the wheels while the other makes only three hundred and thirty (430).

Zadnje case ima tudi ford RS probleme z oglasevanjem tistih 305 konjev, saj jih po vsej evropi namerjajo po 285.
Tako da ne se prevec naslanjat na podatke, ki jih proizvjalci navajajo. Same meritve na valjih kot ste jih opravili to soboto vam pa bolj sluzijo kot pokazatelj stanja vozila in predvsem neka odskocnica pri morebitnih kasnejsih predelavah ki jih boste izvedli in se kasneje zopet udelezili kakih dyno dnevov kjer boste videli koliko ste pridobili/izgubili.

Kar se pa tice valjev in meritev na njih naj vam povem, da tuning valji niso bili namensko nikoli narejeni za dokazovanje prave moci, ampak narejeni so bili kot sofisticirano orodje, ki odraza realni prirastek ali izgubo pri kakrsnikoli modifikaciji in kot pripomocek za pisanje dobrih cip tuning programov.

Ce si cipal avto nekje in potem prisel na valje k nekom in izmeril 30 knojev vec kot je v prometni, to še ne pomeni, da imas realno 30 konjev vecji prirastek. Tu bi bil edini pravi nacin, da prvo prides na valje, izmeris, das avto cipat in potem pa taistih valjih zopet izmeris moc in dobis tak dokaz pridobitve:

Slika

Da vam dam še eno kost za glodat si pahko preberete članek, spisan iz strani znanih avto novinarjev, ki so merili vozila pri RSR Motorsport Ribnica. Naj vam za referenco povem RSR ima MAHA valje, popolnoma identicne, kot jih uporablja tovarna VW v Nemciji, pa se vedno izmerja drugacne podatke, kot jih navaja vecina avtomobilskih tovarn po svetu.
http://www.siol.net/avtomoto/tehnika/20 ... ravah.aspx
Uporabniški avatar
ManIAK

Odgovor Napisal/-a ManIAK »

Zanimivo branje. 8)
Odgovori