Sem nov na forumu in predstavljam svojo novo pridobitev.
Gre za Renault 19 1.8 16V, 99kW/135KM, letnik 95, prevoženih 207000 km, kupljen od uporabnika Sunka.
Avto mi služi kot 2. avto, predvsem za kakšen dinamično odpeljan vikend izlet in od letos naprej tudi za kakšen Time Attack na RL-ju.
19-ka je drugače kar solidno ohranjena, motor deluje odlično, menjalnik tudi, podvozje prav tako, je pa nekaj stvari za poštimat. Obrobe blatnikov je že malo načela rja, sicer so bile za silo popravljene, vendar je spet malo ven udarila. Razumljivo za cca 16 let star avto. Ker me to tako ne moti, bo popravilo malo počakalo.
Zamenjati moram še stikalo za vse štiri žmigavce, mehanizem v levem vzratnem ogledalu, zadnje diske in prve amortizerje za trše.
19-ka je bila spuščena, ima vgrajen Magnaflow zadnji lonec in K&N konusni filter. Še dovod hladnega zraka moram naredit.
Moje vozilo za vsak dan je sicer VW Golf 6 1.4 TSI 118kW/160KM.
Nekaj slik:

Sedaj pa slike nove igrače

Na 19-ki sem nekaj dni nazaj naredil velik servis.
Zamenjano je bilo: zobati jermen, napenjalec, rolca, mikro jermen, vodna črpalka, hladilna tekočina, motorno olje ELF Competition STI 10W40, oljni filter ter olje v menjalniku Total 75W80.

Nabavil sem tudi nove gume Toyo Proxes T1R, bomo vidl kako se bodo obnesle.

Če 19-ko 16V direktno primerjam z Golfom mi je všeč zato, ker je bolj »old school« športna. Pri vožnji bolj ropota in trese, medtem ko je Golf bolj udoben in tih (čeprav ima prilagodljivo trdoto vzmetenja in športni izpušni sistem (cat-back)), »moderen« z bistveno več opreme.
Kar se motornih zmogljivosti tiče je Golf v veliki prednosti zaradi večje moči, predvsem pa navora. 19-ka je tipičen 16 ventilar, mrtva pri nizkih obratih in zaživi šele v visokih ter ima zelo ozko uporabno območje obratov. Lega in vodljivost gresta tudi v prid Golfa, ki je v hitrih ovinkih zelo miren in odziven, medtem ko je 19-ka bolj nervozna in imaš več dela, da jo krotiš.
Vem da sta to različna avta, ki ju ne moreš direktno primerjati, ampak pač pišem svoje izkušnje in primerjam kar tako.
To bi bilo zaenkrat to.
Lp.