Jaz sem imel ta problem, dokler sem lučke prižgal preden sem štartal motor (pri meni se ne prižgejo same). Na 14 dni sem menjal žarnico. Sedaj najprej vžgem motor in pol lučke prižgem.
prvič menjal obe prednji točno po enem letu. po drugem letu..spet točno čez eno leto je crknila samo ena....druga začuda dela že 16 mesecev.
stavim pa navadne žarnice, ki jih dobim na petrolu cca 7 eur kos.
pozdravljeni!
pri meni je bilo podobno...ker imam avtomacko prižiganje luči na laguni jih najprej prižgem na pozicijo,vstavim kartico, prižgem motor in potem prižgem glavne...v nasprotnem primeru se pa prižgejo luči ob vstavitvi kartice same in ko prižgem motor se za čas ''verglanja'' ugasnejo in potem spet prižgrejo...tako da jaz sem že zdavnaj prišel do spoznanja da je tale avtomatika brez koristnega pomena, samo kuri žarnice.
kar se pa tiče menjave žarnic...zmeraj zamenjaj obe hkrati! s tem podalšaš življensko dobo obeh žarnic.
ja...zakaj menjavo obeh žarnic...tako jest slišim od vsakega mehanika, eden mi je pa povedou da je to pametno zato, ker...mi imamo v avtu 2 žarnici in ko ena crkne, dobi druga preveč toka kot bi ga sicer, zato jo kuri dosti hitreje, kot če imamo notri obe(ker se ta tok porazdeli na obe). Ko pa ti zamenjaš eno od obeh žarnic, imaš eno novo, druga je pa stara. in tista starejša bo crknila dosti hitreje kot novejša...in potem se bo tista novejša posledično kurila hitreje kot bi se morala...tako nekako naj bi tekel ta začaran krog=)
to sm jest tko slišou...če je to res nevem, ampak deluje logično, vsaj meni=)
je pa res, da se mi zdi, da ko zamnejam obe imam nekaj časa spet mir pred ponovno zamenjavo...
Meni so najbolje služile žarnice H7 NARVA z debelejšo žarilno nitko. Standardne žarnice sem menjal prej kot na eno leto. Te pa so uspešno delale več kot dve leti.
Obe žarnici hkrati se splača menjati predvsem na avtomobilih, kjer moraš za menjavo sneti odbijač oz. porabiš neprimerno več časa/denarja za samo menjavo kot žarnico.
Vse ostalo glede več toka itd... je pa marketing za povečevanje prodaje žarnic.
bobo89 napisal/-a:...ker imam avtomacko prižiganje luči na laguni jih najprej prižgem na pozicijo,vstavim kartico, prižgem motor in potem prižgem glavne...
Tudi sam se po večini tega pravila poslužujem in je edina rešitev. Vse tiste kupi ene hude (beri drage) žarnice, so preverjeno bose!
Zadnjič spremenil exr, dne 31 Mar 2010, 22:40, skupaj popravljeno 1 krat.
veste kaj me še zanima...glede tega avtomatskega prižiganja luči ane? biu sem na servisu, da bi mi to izklopili, pa je reku mehanik da se to neda...pravi, da je edina rešitev menjava vezja za luči...bol natančno rele stikala in ostalih komponent=) pa je to res??
gre za renault laguno II letnik 2002.
Pa to ma megane neko napako. Tud sami imamo doma 2006 letnik megana pa ata menja žarnico vsaki 2 mesec. Če crkne ena crkne čez nekaj časa pa druga. Kr nekaj.
Meni se to na cliotu ne dogaja, pa se mi luči tudi avtomatsko prižgejo.
MaTe0 napisal/-a:Pa to ma megane neko napako. Tud sami imamo doma 2006 letnik megana pa ata menja žarnico vsaki 2 mesec. Èe crkne ena crkne èez nekaj èasa pa druga. Kr nekaj.
Meni se to na cliotu ne dogaja, pa se mi luèi tudi avtomatsko prižgejo.
Tudi nam je žarnica na cliu crknila nazadnje pred 2 letoma. Pravtako imam na Twingu še prve, pa je avto star leto in pol. Oba avta imata avtomatski vklop luči ko daš kontakt, ob zagonu motorja ugasneta in se zopet prižgeta.
Če crkujejo na 2 meseca, mora biti nekakšna napaka (se preveč greje, ali pa dobi previsoko napetost).