TEMNA STEKLA in POLICAJI

Homologacije, zakoni, predpisi
sasojug

Odgovor Napisal/-a sasojug »

Izločitev predelanih vozil
248. člen

(1) Če policist ugotovi, da je v cestnem prometu vozilo, ki je predelano tako, da ne ustreza tehničnim normativom, ki jih je določil proizvajalec, in ta predelava ni vpisana v dokumentu o skladnosti vozila, tako vozilo izloči iz prometa in odvzame registrske tablice.

Odreditev tehničnega pregleda
241. člen

(1) Policist napoti vozilo na tehnični pregled in odvzame registrske tablice, če sumi, da:
- je vozilo predelano tako, da ne ustreza tehničnim normativom, ki jih je določil proizvajalec,
- so v vozilo vgrajene nehomologirane naprave, nadomestni deli ali oprema, ki bi morali biti homologirani,
- vgrajeni del, naprava ali oprema ni tipsko ali posamično odobren za to vozilo,...

Poudareke je na besedah "ugotovi " in "sumi" v vsakem primeru če se sum ali ugotovitev potrdi sledi tudi globa (nemala) :?

>|SaŠo|<

:!: www.edikta.si (pravno svetovanje)
-prekrški
-odškodnine
-tožbe...
Uporabniški avatar
NejcZ
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a NejcZ »

Kaj pa če on napačno ugotovi, ter neutemeljeno sumi in te pošlje na tehničnega.. ti recimo vržeš stran dve uri... Ko se izkaže da (recimo) vse štima kot mora.. kdo ti bo povrnil stroške? :?

Kot stroške mislim tisti 2 uri.. čas je dragocen :)
Uporabniški avatar
kripo
Kraj: Schkofia Lokka

Odgovor Napisal/-a kripo »

Gre za SUM ... ki se lahko potrdi ali ovrže .. tako da ti stroškoh (izpada le teh) teh dveh ur ne bo povrnil nihče ..

Utemeljen in neutemeljen sum je pa zadeva, ki ne spada sem, pač pa v predkazenski in kazenski postopek ;)
Uporabniški avatar
kripo
Kraj: Schkofia Lokka

Odgovor Napisal/-a kripo »

grega21 napisal/-a:
Serge| napisal/-a:Enmu BEBCU je blo pac dolgcajt... Kok se "naj" bi dalo temnit, ce nobena drzava v EU ne bo vec tega mela. Eu standart... :lol:
zakaj pol nizomzemska nima homologacijo predelav? pa so tud v eu!?
pa lh temnijo pa predelajo avto koker njim pase edin kar mora pa res bit na tehnicnem komplet 100% izpraven.

Meni pa ni jasno, kako se lahko naokoli vozijo avti s temjenimi predjimi stekli, pa jih nihče ne ustavi?! ... Pa gre tudi za novejše avte ..
Uporabniški avatar
B|ind
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a B|ind »

Hja ali so temnjeni po starem zakonu ali pa brez papirjev.
Uporabniški avatar
doctor10

Odgovor Napisal/-a doctor10 »

Mi lahko kdo pove kako pa ima ta temnene šipe ? http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3265931&show=1 je to kakšna fora ali zgolj preventiva da vidi v ogledala?
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Za moje pojme največja bedarija (vsaj kaj se videza tiče). Boljše da bi imel samo zadnje temnjene ali pa vse komplet.
Uporabniški avatar
doctor10

pa to še ma po starem ali po novem zakonu? verjetno po starem ne ?
Uporabniški avatar
B|ind
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a B|ind »

Glede na to da je ˝VSE HOMOLOGIRANO˝ ima po starem zakonu. Tako da to bi se načeloma dalo to temnenje popravit ker je grdo za popizdet !

Sicer pa lušn Clio 8)
Uporabniški avatar
doctor10

ja meni se tudi dopade. jao da bi imel denar bi ga vzel, če bi bil ok. pa takoj bi spremeno to.
Uporabniški avatar
matejpurgar19

Odgovor Napisal/-a matejpurgar19 »

Od kdaj pa je nov zakon za temnenje sprednjih šip. Tale avto sem jaz velikrat videl po novi gorici vozit z goriškimi tablcami. Od tega je dve leti 100%če ne več.

Drgač pa tole zgleda ,že na sliki grdo ampak v živo je še dvakrat slabše
SlikaSlikaSlika
Renault 5 Bye bye, 1.4. l.96
Renault Clio Be bop, 1.2 l.96
Renault Laguna Dynamique, 1.8 l.01
Renault Clio 2 Extreme 1.2 16v l.04
Volvo V50 Momentum 2.0D l.,09
Uporabniški avatar
eagle
Kraj: Dolenjska

Odgovor Napisal/-a eagle »

Kar se tiče temnenja prvih stranskih šip odgovor (20.9.2010) od

RTI:
Spoštovani!
Temnjenje prvih stekel ni prepovedano, vendar mora znašati prepustnost svetlobe z nalepljeno folijo 70%, kar pa v praksi ni mogoče doseči, ker večina proizvajalcev že serijsko stekla zatemni do te meje.

LPP:
Spoštovani.
Me zelo veseli, da ste si prebrali pravilnik, vendar ni ste upoštevali najpomembnejšega pri vsem skupaj, to pa je tovarniška zatemnitev sprednjih stekel. Po dosedanjih izkušnjah imajo prednja stekla prepustnost med 69 in 78%, kar pomeni, da ni tako tanke folije, da bi uspel priti na 70%, saj to nekatere šipe že v osnovi presežejo oziroma če upoštevamo neko napako merilca so na meji. Iz tega sledi, da ni mogoče namestiti folije, ker je zadeva precej bolj zatemnjena, kot to določa pravilnik.
Odgovori