Temnenje stekel

Vse o videzu avtomobila
Odgovori
Uporabniški avatar
dete
Kraj: okolica Velikih Lašč

Odgovor Napisal/-a dete »

ni blema, neses pac eno sipo, ki je lahko ze serijsko tonirana, na njej pa eno folijo, za katero ves karakteristike, tam ti pomerijo in vidis ali gre skozi ali ne :wink:

verjetni niso vse folije enako temne
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

dete napisal/-a:ni blema, neses pac eno sipo, ki je lahko ze serijsko tonirana, na njej pa eno folijo, za katero ves karakteristike, tam ti pomerijo in vidis ali gre skozi ali ne :wink:

verjetni niso vse folije enako temne
In kako je s tem merjenjem?
Ce vzamemo primer iz prakse, imas avto A, ki ima serijsko 5% tonirane stranske sipe, in avto B, ki ima 20% tonirane stranske sipe.
Potem lahko oba zatemnis za npr. 55%, ali prvega za 50% in drugega za 35%?
Slika
Uporabniški avatar
dete

upam, da nam uspe jutri obiskat LPP in tam konkretno preverit, kako je s propustnostjo stekel :wink:

sm se dogovoril z g. Zajcem, da se lahko oglasimo in bomo pomerili :!:

sporocim, ko gremo skozi
Uporabniški avatar
Doctor DJ
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Doctor DJ »

LPP ima masinco za merjenje prepustnost isvetlobe stekel, NIMAJO pa primerjalne tabele tako da NO GO

tako da njihove meritve niso v skladu z zakonom in so, v primeru zavrnitve neveljavne

hehe

bok
Uporabniški avatar
CliYo II

Odgovor Napisal/-a CliYo II »

Doctor DJ napisal/-a:LPP ima masinco za merjenje prepustnost isvetlobe stekel, NIMAJO pa primerjalne tabele tako da NO GO

tako da njihove meritve niso v skladu z zakonom in so, v primeru zavrnitve neveljavne

hehe

bok
a pol ce me poslejo na izrednga pa zmerjo s tisto aparaturco pa da mam sam 50% propustnosti me ne morjo kaznovat al kaj....se mi zdi da so tole mal buce :shock: ali pac ne...
Uporabniški avatar
dete

vsak ima po svoje prov glede tegale temnenja po 1.1.2008 :!:

zakon je tak kot je, jasen in se ga ne da spreminjat :!:

kot sm pa obljubu sta sla pred cca. 1 tednom na LPP (brat s Cliom II, letnik 2005 in pa ClioYo II s svojim Cliom, ki ima za zatemnjena stekla in sicer po starem zakonu)
tam sm se dogovoril z g. Zajcem, da bo pomeril propustnost sprednjih stranskih stekel z njihovo napravo in tako je tudi bilo

serijsko tonirana stekla; bratov Clio II: 25% temna (75% propustnost svetlobe)

serijsko tonirana stekla + naleplejena folija, uporabnik CliYo II: 32% zatemnjena (68 % propustnost), torej 2% prevec temna stekla :!:
folija, ki je nalepljena naj bi zatemnila stekla 10% (stari zakon), naprava pa je pokazala, da jih je le 7%, torej tudi te folije ki so se dajale na avto dejansko niso zatemnile toliko kot bi lahko :wink:

sam po tem merjenju sklepam, da lahko nalimas folijo ki ti zatemni stekla za dodatnih 5% (bolje kot nic), pa imas se vedno dovoljeno propustnost svetlobe in ne rabis nic homologirat

zdej je samo vprasanje, kje tako folijo dobit, da bo res ustreznih karakteristik :?:
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

Ja pa kaj ta zakon se ne misli spremenit ? Kdo bo te temnil se sam zadaj. to je metanje dnarje proc :)
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Uporabniški avatar
Clio1,4
Kraj: Kranj, Planina

Odgovor Napisal/-a Clio1,4 »

Sem delal vceraj tehnicni pregled, pac potekla bo registracija. Zapelem avto v tehnicno bazo na Primskovem. Pokazem kartoncek kjer imam vpisano homologacijo za temnenje stranskih in zadnje sipe, se po zakonu pred 1.1.08. Pa mozakar kar hodi okol pa nekaj tuhta, pol pa le vprasa, kdaj sem dal gor folijo pod zgornji rob sprednje sipe. A po homologaciji a prej. Pac povem, da mi je dal to istocasno, kot je temnil stranske in zadnjo. Pa se kr mal tuhta pa spet vprasa. Ja, kaj pa je reku na LPP. Nc ne, sej je blo vse skupaj narejeno in vse istocasno na homologaciji. Pa pol ni nic vec vprasov, pa tud nic reku. Pa sem sel pol prov gledat kartoncek. Pise za stranske in za zadnjo, za rob pod sprednjo sipo pa ni nic vpisano. Zato je verjetno mislil, da sem jo verjetno dal naknadno po homologaciji. Tko, da ne vem, a po novem zakonu ne sme bit zgornji rob sprednje sipe v foliji, a bi morali v LPP tudi vpisati v homologacijski kartoncek. Kakor je meni znano si lahko imel ta trak na sprednjem steklu ze od nekdaj. Sej drugace zelo prijazna tam zaposlena, me je pa kar mal presenetu zarad tega traku, ker mi se na misel ni prislo, da bi kdo kdaj spraseval po njem. Je pa res, da prej se nisem imel tehnicnega in je bil ta zdaj prvi.
Pa srečno na cesti, ali kjerkoli ste!

Slika
jurcek3
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a jurcek3 »

evo iz drugega foruma:

Evo ena kopija iz drugega foruma. Ce je res ne vem

-------------------------------------------------------------
Kolega Kaalman je malo pisal naokoli, kaksne odgovore je dobil, pa si lahko preberete spodaj:

da k temu veselju dodam se kancek grenkobe:
Zanimalo me je, kaj porecejo na novi zakon pristojne institucije. Vprasanje je formulirano laicno, mogoce pomanjkljivo, upam pa da razumete vsi, kaj me je zanimalo.

Moj mejl:
Spostovani,

ker sem v medijih zasledil, da se je spremenil zakon o temnenju sip na avtomobilih, in po novem naj bi bilo prepovedano temniti sprednja bocna stekla,
me zanima, kaj se bo zgodilo z nami ostalimi, ki smo to storili ze pred leti, in imamo vse pravilno in korektno vpisano v homologacijski kartoncek !

Najlepsa hvala za Vas cenjeni odgovor !

LP,
Sebastjan

Spostovani!

Predpisi glede dovoljene zatemnitve stekel se niso bistveno spremenili. V skladu z navodilom homologacijskega organa se je glede vrednosti zatemnitve do konca preteklega leta upostevalo potrdilo vgrajevalca folij, sedaj pa se svetlobna prepustnost zatemnjenih stekel izmeri. Vgrajevalec folij, ki je izdal potrdilo o vgradnji, je torej odgovoren, da so folije na steklih taksne, kot dovoljujejo predpisi.

Lep pozdrav,

SPOSTOVANI!

Vgradnjo predpisuje pravilnik o zatemnjevanju stekel (UL RS st. 82/07), ki velja od 25.09.2007.

P R A V I L N I K o zatemnjevanju stekel na vozilih

1. clen

Ta pravilnik ureja pogoje zatemnjevanja stekel na homologiranih oziroma
posamicno odobrenih vozilih.

2. clen

(1) Na homologiranih oziroma posamicno odobrenih vozilih se lahko stekla
naknadno zatemnijo do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z
nalepljeno folijo najmanj:
- 75% za vetrobransko steklo in
- 70% za prednja bocna stekla (pri vozniku in sovozniku - pred B
stebrickom).
(2) Dolocba prejsnjega odstavka ne velja za ozek pas na zgornjem robu
vetrobranskega stekla, ki je namenjen zasciti pred soncem.

3. clen

Vgradnja zrcalnih folij na stekla vozil je prepovedana.

4. clen

Ce so stekla na zadnji steni vozila zatemnjena tako, da prepuscajo manj kot
30% svetlobe, mora biti vozilo opremljeno z vzvratnimi ogledali na obeh
straneh in napravo za zvocni znak pri vzvratni voznji, kot jo doloca 13.
clen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu (Uradni list
RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 - ZDCOPMD).

5. clen

Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehajo uporabljati dolocbe prvega
in drugega odstavka 12. clena Pravilnika o napravah in opremi vozil v
cestnem prometu (Uradni list RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 -
ZDCOPMD).

Pravilnik ne obravnava vozil, katerih odobritev predelave vgradnje zatemnitev folij je bila izvedena pred uveljavitvijo pravilnika. S tovrstnim vprasanjem se boste morali obrniti na pristojni organ, ki je odgovoren za posamicno odobritev vozil; to je v danem primeru DRSC (Ministrstvo za promet - DRSC).
Lep pozdrav!

RTI d.o.o., sektor: Kontrolni pregledi
Cesta k tamu 14
2000 Maribor

Spostovani,
o zatemnjevanju stekel govori Pravilnik o zatemnjevanju stekel (Uradni list st. 82/07), ki velja od 25.09.2007 in eksplicitno predpisuje dovoljene meje zatemnjevanja.Vozila, ki imajo vgrajene folije in le-te tudi vpisane v potrdilo o skladnosti se lahko uporabljajo, ce je zatemnitev taka, kot je navedena pri vpisu predelave. V prihodnje se predvideva merjenje prepustnosti svetlobe tudi v cestnem prometu in na tehnicnih pregledih. Ko bo taka kontrola uvedena, bodo dovoljene na vozilih samo folije skladne s Pravilnikom.

TOREJ:
Vsi, ki smo temnili se pred uvedbo novega zakona, bomo morali odstraniti folije na sprednjih stranskih steklih (ker imamo vpisano samo temnenje po vrednosti folije, ne pa komplet stekla in folije), kaj bo pa z zadnjimi, pa je tudi vprasanje, ker po vsej verjetnosti niso v nasprotju z zakonom ampak se pa ne ujema dejanski procent temnenja kompletnega stekla in pa vrednosti napisane v homologacijskem kartoncku (zopet upostevan samo % folije, ne pa stekla in folije skupaj).

*jst to razumem tako,da pac keri imamo originalno tonirana stekla, smo dobesedno naj**** ker nam morajo na tehnicnme zmeriti prepoustnost in seveda ga nebi naredili, in na koncu bomo morali ostraniti folije :?

se opravicujem ce je ze kdo dal ta post gor
Uporabniški avatar
CliYo II

Odgovor Napisal/-a CliYo II »

js ko sm se za foro mert propustnost s kolegom pa tist k je dete pisu par postou nazaj...

mi je un reku da nam ki mamo folijo ze od prej gor da nam jo ni treba dol trgat...in nadaljuje da naprimer u avstriji pa se nekje, ce ti policaj vidi da mas zatemnjena prednja stekla veselo pisejo kazen ... pri nas pa se lahko vozis mirne duse...
Uporabniški avatar
ZZ-717
Kraj: Ljubljana - Šentvid

Odgovor Napisal/-a ZZ-717 »

kaj pa ce nas slovence gor dobijo z zatemnenimi prednjimi stekli ?
Slika
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

86-4PJ napisal/-a:kaj pa ce nas slovence gor dobijo z zatemnenimi prednjimi stekli ?
Pa sej mas lahk zatemnjena, samo prepustnost STEKLA mora biti 70% (skupaj s folijo).
Enigma motorsport
jurcek3

Drmo napisal/-a:
86-4PJ napisal/-a:kaj pa ce nas slovence gor dobijo z zatemnenimi prednjimi stekli ?
Pa sej mas lahk zatemnjena, samo prepustnost STEKLA mora biti 70% (skupaj s folijo).
torej ce mas serijsko tonirana pa folijo cez si ga naj*** :?
Uporabniški avatar
ZZ-717
Kraj: Ljubljana - Šentvid

Odgovor Napisal/-a ZZ-717 »

ja pa kaj mene boli *****...tkt naj bi merili pa bi tkt mi prec povedal da ni to kul ... ne pa da mi tkt potrdijo zdj boj pa zahteval d morm dol uzet ? a so nori ? :roll: :mad:
Slika
jurcek3

se cist strinjam, kaj majo zdej za merit, ce smo pa nrdil homologacijo, sploh nebi smel nc komplicerat, cist u ku*** je ta zakon
Odgovori