Znaki, da se jermen poslavlja?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
Kvatro
Kraj: Ljubljana

Znaki, da se jermen poslavlja?

Odgovor Napisal/-a Kvatro »

Kako vemo, da je treba zamenjati jermene, razen na tolikointoliko km?
Zadnja dva tedna je Lagunca 1.9dCi dobila dodatek k zvoku motorja v prostem teku, kot da ena plastika šklopotlja. Pa ni pokrov motorja. Video:
https://youtu.be/uZaKjwbsA_k

Je možno, da je kakšen jermen v zadnjih izdihljajih? Tole "opletanje" na videu se mi ne zdi normalno? Se lahko vozim (ravno v Istri)?
LagunaII 1.9dCi driver since 2009
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic
Kraj: Gorenjska

Re: Znaki, da se jermen poslavlja?

Odgovor Napisal/-a bostjan.ambrozic »

Mal hudo skače tale napenjalec, po vsej verjetnosti bo za zamenjat, skupaj z jermenom seveda....dokler bo ostal gor se lahko voziš, če vrže jermen dol, pa takoj ustavit, ker ti bo itak volan v momentu trd ratal, ker ne bo servo črpalka delala...., lahko je pa tudi kaj narobe z alternatorjem, da so ležaji pri koncu, meni so tko zaribali na Laguni 2, da se je motor zaustavil in ga sploh nisi mogel vžgati in sem ga lahko samo z avtovleko spravil do mehanika, jaz bi raje zamenjal, ker bo ceneje, kot če te pusti nekje na cesti....če imaš to možnost, moje mnenje seveda.....
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Ni problem napenjalec ne jermen, čeprav ob menjavi menjaj vse. Najverjetneje je vzrok jermenica alternatorja. Če je pri višjih obratih mir, potem se ne mudi hudo, če pa tudi pri višjih tako opleta, potem pa bolje da se takoj najde točen vzrok. Kot sem rekel - zna zezat jermenica alternatorja. Preveri če se enako dogaja ob čim več vklopljenih porabnikih (luči, klima) ali če čim več porabnikov izklopiš.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Pa predlagam čimprej, ker ko bo pod zobatega potegnilo bo konec veselja.
RenaultSport
Uporabniški avatar
Kvatro

Odgovor Napisal/-a Kvatro »

Hvala vsem, sem včeraj peljal iz Umaga do Pule in nazaj; potestiral napisano (hvala!;), in pri obratih nad prostim tekom se ne opazi/sliši še nič. Rahlo šklopotanje se sliši le v prostem teku, pa še to ne prav non-stop, so pavze vmes. Vklapljanje porabnikov pa ni melo vpliva, vsaj opaznega ne.
Naj bi kakšen dober teden še počakalo, če prav razumem? Poleg tega, se da zamenjat samo jermenica alternatorja?, če je ta kriva? Avtoček je 2001 letnik, tik pred penzijo, zato miiinimalna vlaganja, samo da pelje varno, in kakšne pol leta mi že sklopka notri ostaja, zadaj je ena gumica baje fuč in se zaradi nje sliši kot da bi bil auspuh ohlapen..
LagunaII 1.9dCi driver since 2009
Uporabniški avatar
saso24

Odgovor Napisal/-a saso24 »

Pol pa ne vlagaj in vozi. Če ti počaka zapelji v graben. Kaj boš s svojim avtom počel najbol veš sam. Nismo vedeževalke da bi vedeli koliko časa bo zdržalo vse skupaj
Odgovori