(Kako) s počeno vzmetjo do servisa?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
Kvatro
Kraj: Ljubljana

(Kako) s počeno vzmetjo do servisa?

Odgovor Napisal/-a Kvatro »

Seveda ne brez 'pokrpanja'. Pobrskal po zgodovini, ugotovil kaj je, hvala:) Ni pa še omenjeno hitro 'flikanje' da ali ne ter kako?
Se vsedel v avto po dnevu na Bledu, BAM! Leva stran avta se malo posedla.. Mislil da sem nasedel na robnik, grem par metrov v rikverc, SMRAD po gumi. Pustim par min in pazljivo nazaj. In s kolesi ravno v prtljažniku (in punco nevajeno relacij) v LJ...
Jutri greva po stvari v avto z njenim. Je teorija, da spotoma še s kakšnim hitrim popravilom pripeljem avto do kolega (ki ni dosegljiv....)?
Če se kar peljem, bo pomoje pred lescami šla guma..
Lahko kako odstranim vzmet in se brez nje pripeljem do LJ?
Če ja, kaj potrebujem sabo: dvigalko, list za železo,.. štroma tam ni blizu:/?
Najlepša hvala!
LagunaII 1.9dCi driver since 2009
Uporabniški avatar
Houly
Moderator
Kraj: Tržič

Re: (Kako) s počeno vzmetjo do servisa?

Odgovor Napisal/-a Houly »

Pokličeš na ASP lesce, razložiš situacijo, se pripelješ do tja, stvar ti nimajo kaj rihtat 1 uro in se veselo pelješ naprej. Ne komplicirat
Clio 172 ph 1 woohooo
Uporabniški avatar
Kvatro

Po 5 metrih prevozenih močno smrdelo po gumi, ne pridem do Lesc.
Poleg tega vo na uradnem servisu samo vzmet 100 eur.. na rezervnideli24 je 23 plus postnina.. na odpadu imam tudi se dobroimetje:)
Se lahko vzmet odstrani brez da odstranis ce amortizer? Ali pa kako pritrdi da ne drgne ob gumo?
Uporabniški avatar
Houly
Moderator

Nemoreš odstranit fedra ne. Edino kar ti ostane je, da z dvigalko uzigneš avto, da malo popusti pritisk na fedre, in med vzmet podložiš kvadratne konce gume, da je malo višja, ko se nazaj usede na tla. če veš kaj mislim. Edino to mi prid ena misel.
Clio 172 ph 1 woohooo
Uporabniški avatar
Kvatro

Moram priznat da si ne predstavljam najbolje. Najprej kakšna guma. Bolj v obliki kock?
Naj jo vstavim med samo vzmetenje?
Glede na to da berem po netu da 'ni pene' se vozit brez vzmeti ali celo s počeno (dokler ne pritiska na gumo), sklepam da je problem da se je vzmet nekako izbočila? Če bi se samo posedla ne bi bilo problema za peljat naprej?
Kolega pravi da jo je pa nemogoče ven dobit brez da odmontiraš cel amortizer. Da je še nekako pritisk v njej. Sicer mi ni jasno kako, če je počila? Ne pomeni to da se pritisk popolnoma sprosti? In da če bi jo šel žagat jo lahko še kam odnese..
Naj pritrdim s kakšno gurtno..?
Hvala za idejo z gumo:)
Uporabniški avatar
Houly
Moderator

Je tako. brez da odstraniš amortizer je neboš dobil ven. Mislil se na tako varjanto. Gumjasti inserti.

Slika

Da drži višino in se ne posede na gumo. Če si seveda pravilno razlagam tvoj problem. Če pa ne se pa opravičujem.
Clio 172 ph 1 woohooo
Uporabniški avatar
Kvatro

U wow, izgleda zelo dobra ideja.. nažalost nisem vzel kolesa dol in pogledal kako točna izgleda zdaj, se je mudil..
Kje se pa da dobit tako gumo? Kolikor je tako počila da bi se dal tkole?
Res bi moral videti kako zgleda zdaj.. po logiki tudi če se posede, ne bi smela se dotikati kolesa brez da jo požene tudi 'na ven', ali pač? Po tejle sliki bi lahko tudi z gurtno jo zatetnil ob sredino amortizerja?
Btw, kaj pa če na odpadu vzamem amortizer 'nov' skupaj z vzmetjo? Pametno ali ne? Pa recem naj ne odstranijo preden potestiram dokler je se gor, da ne poka ali pleše gor in dol?
Edit: karkoli poflikam, mogoce bolje se z rezervo peljat ce slucajno ven flikne in jo predre? Ni skoda gum, stare in zlizane u nulo, ampak sta obe glih:)
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a bostjan.ambrozic »

Ti iz izkušenj povem, da se ne boš nikamor peljal, meni se je zgodilo isto, ni pomagala nobena gurtna, ker ti vzmet drgne ob gumo, ker jo je vrglo iz ležišča saj ti je počila na spodnjem delu, v najslabšem primeru boš uničil še zavorne cevke, ali pa še abs senzor, meni se je to zgodilo na izhodu iz avtoceste na Lipcah, pa ga nisem mogel spraviti do Asp-ja, vsega skupaj 2 km, razen z avtovleko. Meni so takoj naslednji dan zamenjali obe vzmeti+gornje ležaje (neoriginal iz Adela) in če se prav spomnim, je bilo vse skupaj z delom in vleko okoli 130€.
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
Uporabniški avatar
biste
Kraj: Žiri

Odgovor Napisal/-a biste »

Pozabi na kakšne gumice itd... vzmet ti drgne po gumi.... ker se je pač zlomila.... standardna poškodba... edina rečitev je avtovleka... ter menjava obeh vzmeti ter ležajčkov amortizerja.... pa naj te potolažim guma je 100% zanič
Uporabniški avatar
Kvatro

[youtube]https://youtu.be/5UIXJ78UgKk[/youtube]

Hvala Boštjan, ravno to sem spraševal na kakšen način-kam je najverjetneje počila.
Najboljša rešitev se mi zdi kupt nov amortizer cel (z odpada, pa d predn ven vzame potestiram če je ok.
Potem pa dvigalka in zamenat.
Glede gume pa wtf, zakaj bi bla fuč po dobesedno 5 m prevoženih? Zdej že dan pa pol stoji, kšn dan al dva bo še. Ce bo še polna je to to?
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic

Pri meni z gumo ni bilo nič narobe in je ostala cela, ja tudi to je rešitev, da ga zamenjaš celega na kraju samem....
Uporabniški avatar
biste
Kraj: Žiri

Odgovor Napisal/-a biste »

zato ker ponavadi ko poči vzmet jo vrže iz ležišca na amortizerju kater posledično drgne po gumi pač ga vrže čez... ter poškoduje gumo ter platna.... lje za preverit lahko je še cela če so pa platna načeta pretrgana se pa nikar ne vozi z njo... v najslabšem primeru ob pretrganih vlaknih ( poškodovana karkasa) naredi bulo...
Uporabniški avatar
Kvatro

popravljeno 8)
Sledil youtube posnetku v prejsnjem postu ter na parkingu zamenjal cel amortizer (odpad za 25€).
Tudi guma je ok, verjetno ker je pocila vzmet med mirovanjem?. Ze nekaj dni mimo in vse kot mora bit.
Zanima me le še, zakaj ne bi mogel vzmeti preprosto prežagati? Itak je bila v treh kosih, dobesedno.
Aja pa na enem izmed manjših dveh vijakov, tam blizu brisalcev, se mi je zrabil navoj. (Po rudarsko). Problem?
Hvala vsem za nasvete in potrdilo da se da sam popravit :wink:
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic

Super, samo da si zrihtal, dej kakšno sliko katera dva vijaka misliš, kar se pa vzmeti in žage tiče, pa ne vem, če bi šlo to glih z žago, kakšna vzmet bi pa bila potem, mehka kot putr.....če bi imel flex potem bi jo lahko razkosal na komade, ali pa če bi jo z plamenom pogrel.....lp
Odgovori