Popravilo in zamenjava senzorja zunanje temperature

Vse debate v zvezi z Renault Talismani, Lagunami, Megani in Clioti vseh letnikov
Odgovori
Uporabniški avatar
mariceello

Popravilo in zamenjava senzorja zunanje temperature

Odgovor Napisal/-a mariceello »

Pozdravljeni,

Pred kratkim mi je crknil senzor zunanje temperature na Laguni 1,9 dci, letnik 2005, ki se nahaja v desnem ogledalu tako, da je temperatura kazala od - 39 do +50*C, ker je senzor povezan tudi z delovanjem klime oziroma kompletnim gretjem in hlajenjem v avtomatskem režimu sem imel velike težave s hlajenjem oziroma gretjem, saj ni delovalo normalno.
Glede na to, da nov senzor pride cca 80 € plus delo, zato sem pobrskal po internetu in našel pravo rešitev.

V senzorju sta vezana vzporedno dva elementa, ki sta označena z
302 - SMD NTK upor (termistor) vrednosti 3kE
1822 - SMD upor vrednosti 18k2E

Plastiko na ogledalu snameš dol, pokvarjen senzor odščipneš stran, nato daš NTC upor 3,3k pa navaden upor 18k2E vzporedno zraven oz. "prilotaš", pa skriješ v požirko .
To je to. Dela 100 % za cca 1,35 evra in pa malo svojega časa.
Točnost senzorja sem preverjal z dvema termometroma na 1 decimalko natančno, senzor je kazal 1 stopinjo nižje od termometrov, kar pa tudi ni tako kritično.

Omenjena dva elementa se, da čisto enostavno zmontirat v originalno ohišje senzorja, ki ga vzameš iz ležišča ( s svedrom ali kakim drugim pripomočkom iz zgornje strani "pofrezaš" utor v obstoječi senzor nato vzporedno zlotaš elementa in ju razporediš v ta utor ter vse zaliješ npr. z lepilnim vložkom in pištolo), pa imaš za 1,35€ in slabo urco dela nov senzor.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: Popravilo in zamenjava senzorja zunanje temperature

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Ti je uspelo mogoče kaj poslikati?
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Sicer je takšnih stvari več, le spomnit se je treba. Pri meni je npr zatajil motor za pogon lopute in mi je toplo pihalo na eni strani. Sem že klel, ker je nov drag ko zlato. Ko sem ga odmontiral, sem ga pa lepo odprl, našel slab lot na vezju - polotal in sestavil in zadeva špila bp že eno leto.

Tudi kakšni regulatorji za ventilator znajo bit dragi, pa običajno crkne samo tranzistor vreden par evrov.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
mariceello

Odgovor Napisal/-a mariceello »

drhouse napisal/-a:Ti je uspelo mogoče kaj poslikati?
Zdravo,
Nisem slikal je pa stvar malo zakomplicirana, če hočeš, da imaš vse skupaj v originalnem ohišju senzorja zunanje temperature, ker ti vzame malo več časa.
Drugače je pa dokaj enostavno, če rabiš kako informacijo ali pomoč se oglasi, pa ti z veseljem pomagam.

Lp Mariceello
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Ej, hvala, zaenkrat nimam problemov (trkam). Je pa avto istega letnika in 2x v 7ih letih mi je pokazalo -38˙C sredi poletja in +54˙C sredi zime pa se mi zdi fajn vseeno bit malo pripravljen :) Zaenkrat dela dobro, trkam še enkrat :)
Odgovori