Čez vikend sem spet malo šraufal
Že nekaj časa sem opazoval (hehe, 3 zime), da se v mrazu in prižganem gretju avto ne segreje na delovno temperaturo. Do zdaj je pozimi prilezlo do 1 črtice pod optimum, letos pa je ostalo nekako 2 ali celo 3 črtice pod optimumom (sredino). Rezultat je bila med drugim tudi konkretno povišana poraba, ker je očitno avto vedno delal, kot mrzel. Nabavil sem nov termnostat in 4L antofriza...
Termostat je precej težko dostopen, odstraniti sem moral škatlo z varovalkami, filter in ohišje, cev za oljne hlape in cev od filtra do turbine (v bistvu sem jo z elastiko šponal na stran). Sam termostat oz njegovo ohišje je montirano s tremi 10 vijaki, 5 cevi vanj pa s hitrimi sponkami in potem ni bila neka panika zadevo zamenjati.
Začel sem z odstranitvijo cevi spodaj na hladilniku in male povratne cevi na posodi antifriza. Po tem sem na polno prepihal vode s kompresorjem - neverjetno, koliko tekočine je še steklo ven. Sledilo je pranje sistema s čisto vodo, ponovna montaža in polnjenje 50%/50%, torej je zaščita po tabeli nekako do -37°C. Zračenje sistema ni predstavljajo problema, je oddušnik pri cevi do pečke in en mali na termostatu. Za konec sem še spihal zračni filter, je (zanimivo) že kar umazan po polovici servisnega intervala. Zatisnil sem še objemke okrog IC in turbine, na mojo žalost ugotavljam, da je turbina bolj mastna, kot je bila
Rezultati: avto se po cca 10km segreje do konca, toplo oz. vroče piha že po 3km. Poraba je padla, občutek imam, da tudi ne dimi več, kot je - zadimi pri 3000 obratov, ko rukne turbina pa drastično manj. Zjutraj sem opazil, da manjka en krogec olja - po cca 8k km. Moram preveriti na palčko pri hladnem avtu. Ne bom žgal panike, avto ima svoje kilometre, drugih znakov pa zaenkrat ni... Do 300000km pač mora zdržat brez večje okvare!
Dva tedna nazaj mi je na relaciji Sežana - KP - Sežana - LJ in tempomatu 130km/h avto spil 7,6L avstrijske nafte (Shell), po menjavi termostata pa na isti relaciji 5,9L MOL-ove nafte. Zadovoljen.
Slike sledijo