Schkorc oz. moj vozni park skozi cas (LY Clio RS R27)

Predstavite Vašega Renault-a
Odgovori
dr__de

Odgovor Napisal/-a dr__de »

iiii hello kitty :lol: :lol:
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

No če se malo vrnem...

sledil je čas za nočni TimeAttack#5...

Kot že omenjeno s 5ko na Racelandu sploh nisem bil zadovoljen, tako kot tudi ostali kolegi niso bili zadovoljni z njihovimi avtomobili (na Racelandu). Zato smo sprva želeli ta naslednji TimeAttack izpustiti. Ampak je potem bilo malo premalo prijavljenih za izvedbo, tako da smo si premislili in se vseeno prijavili. No in potem sem začel razmišljati o tem, kako bi 5ko nekako izboljšal. Niti nisem vedel kje se je naj lotim, zato sem se odločil, da bom zbral pogum in voljo, da jo dvignem za par centimetrov. No v bistvu sta to potem naredila Luka in Dejan, tako da sta se ona namesto mene celo dopoldne trudila z zbijanjem torzij :D. Lepo je imeti takšne prijatle ;).

In tak avto me je pričakal (na fotki se sicer bolj slabo vidi, ampak če se pogleda zadnjo gumo in obrobo blatnik...) :D:
Slika

Tole sem takrat par ur pred odhodom napisal
Schkorc on 07 avg 2010 napisal/-a:Zadnje priprave potekajo, avto se končno pelje vsaj približno tako kot bi si želel, če bo tudi dejansko hitreje bo pa zvečer povedal čas. Res pa da se sedaj lahko brez problema zapeljem na kak offroad teren, ker mislim da je avto trenutno višji kot serijski :lol:.

LP, Primož
No sledilo je testiranje še na progi... in bilo je...
Slika
Schkorc on 08 avg 2010 napisal/-a:Ponavadi ne kritiziram, ampak žal... tole včeraj je bilo res krneki. Mislim da še nisem bil na tako slabem Raceland dogodku. Saj ne mislim ravno organizacije (ki je bila razen par malenkosti takšna kot vedno), ampak sami tekmovalci... Ne vem, mogoče res velja, da ima noč svojo moč.

Glede na začeten naval, sem tudi sam malo počakal z odhodom na progo. Že v tem času je bilo n pometanj, karambol, antifirz na progi,... Končno mi je uspelo priti na progo, ki je bila precej zasvinjana s peskom, tako da sem si bolj ogreval gume za drugo vožnjo. Preden sem prišel do druge vožnje je minila cela večnost, zaradi xy prekinitev. Končno čista proga, ampak takoj po prvem krogu, je bilo spet povsod polno peska :roll:. Skupno mi je uspelo odpeljati samo 4 vožnje, od tega skupno samo 2 hitra (čista) kroga :roll:. Če bi to vedel, se res ne bi odpravil na RL.

Je kdo štopal koliko časa so trajale prekinitve in koliko vožnje? V praksi bi se lahko po vsaki vožnji pometalo, tako kot se je svinjalo. Saj ne rečem saj se zgodi izlet s proge (tudi meni se), ampak kraditi čisto vsak ovinek pa presega vse meje :evil:. Je vredno za tistih 0:05 sekunde na krog čakati 10-15 min da se steza pomete? Itak smo vsi zaradi tega bili prikrajšani za vožnje.

Glede na to kako se je vse skupaj vleklo, sem pričakoval da se bo event podaljšal ne skrajšal, ampak na koncu je bilo več kot očitno, da nima smisla nadaljevati.

Lp, Primož
Schkorc napisal/-a:
_B3yBo_ napisal/-a:ma tvoja petka je tudi :twisted:

moram pogledat kdaj imate kak slalom. ker sem pricakoval vec od tistega cinq. Pa da se pomerimo tam. Res me firbec matra kak je od punce avto proti drugim :lol:
Mah ta moja 5ka je bolj tako oops... V osnovi mislim da bi moral biti kar hiter avto, ampak še ne najdem dobrega kompromisa. Sedaj se avto končno pelje res odlično (offroad višina dela svoje :D), ampak nimam nobene trakcije več :?. Razen ravnin avto cel RL koplje, se počutim kot da bi imel najmanj 500KM :lol:. Vedno je nekaj, ampak je pa res butast občutek, ko enkrat za spremembo ni pomanjkanja moči (in je celo še nekaj rezerve), ampak vseeno ne gre hitreje :roll:... Bom naslednjič dal Gregu eno vožnjo za peljat, bo takoj 1 sek boljši čas, da si malo dvignem samozavest :lol:.

S slalomi smo letos kar malo zaspali, iskreno povedano nam prav paše, da še kdo drug organizira kak tak event in da lahko za spremembo samo pridemo, odpeljemo in potem šimfamo po forumih :D :lol:.

LP, Primož
Torej podvozje je delalo dobro, ampak je zato manjkalo trakcije... Gume (slick) sem bolj slabo stestiral, čas pa sem malo izboljšal:
Slika

Pa še en slab onboard dveh ogrevalnih krogov, dokler na koncu ni naredilo pfff in snelo cev iz ICja :).
R5 GTT onboard

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
schkorc

Če je do takrat precej primanjkovalo raznih amatersko-avtomobilističnih-dirkalnih eventov, potem se je stanje končno začelo precej spreminjati...
Hiter pogled na datume nekaterih eventov ki sem se udeležil:
-TA#3 25.6.2010
-TA#4 16.7.2010 (3 tedne po prejšnjem eventu :))
-RLTD 30.7.2010 (14 dni po prejšnjem :D)
-TA#5 7.8.2010 (7 dni po prejšnjem :lol:)
in sledilo je naprej v tem tempu :):
-RLTD 25.8.2010
-TA#6 3.9.2010
...

S tem hočem povedati, da če sem v sezoni 2009 imel 5ko za dva eventa letno pa še to v domačem kraju (po cesti se nisem skoraj nič vozil), se je to v sezoni 2010 precej spremenilo. Pred tem sem na kak redek event odšel s Cliom, ki mi je bil dovolj za tisto uživanje, ko pa je postalo teh eventov več, pa sem seveda začel uporabljati 5ko. In ker je 5ka bila mišljena kot rahlo predelan avto, katerega je mogoče uporabljati tudi po cesti, sem se seveda na te evente peljal z avtom in ga nisem vozil na prikolici/vleki kot večina kolegov. Kakorkoli me je začela motiti misel na to, kako se bom v primeru, da me na poti ustavijo policisti, moral zagovarjati. Na 5ki sicer imam homologirane vzmeti (pač ene), imam homologirane 15" (čeprav ne to dimenzijo s katero sem se vozil), nimam pa recimo sedežev (ker jih ne moreš)... Vedno bolj me je začel mikati tudi Grobnik in hrvaški policisti/meja in podobno s takšno 5ko zna tudi biti zanimivo :).

No in tako sem se spet začel vedno bolj igrati z mislijo, da bi si omislil še en malo novejši športen avto, pač tak da je sploh mogoče kakšno stvar homologirati :)... No ali pa se podati v nakup prikolice za vleko avtomobilov in 5ko voziti na evente. Ampak kaj, ko zato potrebuješ poleg prikolice tudi primeren avto, ki bo to vlekel (da ima v homologaciji dovolj vlečne sile za NDM prikolice)... Kolegi sicer imajo vse to, ampak je problem, ker jih je večina zraven na eventih s svojimi avtomobili :)...

Nič zaenkrat bom na 5ko zmontiral vsaj takšno dimenzijo gum, ki jo imam homologirano in upal na to, da se mi kak policist ne bo spustil v sedeže :).

Drug set gum potrebuje tudi drug set platišč:
Slika

LP, Primož
Uporabniški avatar
schkorc

Našel sem še par fotk tiste visoke 5ke:
Slika
Slika

In ker sem na prejšnjem TimeAttacku z visokim avtomobilom imel precej težav s trakcijo, sem se odločil, da bom poskusil sedaj avto malo spustiti :).

No in sledilo je testiranje neke srednje višine na Trackdayu 28.8.2010, sicer v dežju...
In ni ravno pogosto, da se slučajno najdejo na kupu 4 Renault 5ke, od tega celo 3 GTT :D:
Slika
Slika
Slika
Tokrat je Luka po dolgem času svojo modro 5ko malo zbudil iz spanca, tista črna 5ka je pa v tisti sezoni bila deležna rahle preobrazbe, drugače je to tista srebrno-modra 5ka (Kač&Cijan)

No in pa še nekaj fotk:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Tale fotka je prav smešna :D:
Slika
Deluje kot, da nekdo komaj čaka, da pride iz avtomobila :lol:

Aja pa črna 5ka sploh ne zgleda slabo:
Slika

Na tem eventu sem se spet zagledal v tole :oops::
Slika
Fotke: Žiga Šparemblek, ostale njegove fotke iz tistega eventa pa na NJEGOVI STRANI

LP, Primož
Uporabniški avatar
schkorc

Sem skoraj pozabil, da je Clio enkrat vmes dobil druga platišča, zato sem se odločil, da bom malo "spamal" s fotkami :)...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ne zgleda tak švoh s temi platišči, a ne :lol:?

LP, Primož
Uporabniški avatar
gagi'd hype
Kraj: od sevnice do Ljubljane

Odgovor Napisal/-a gagi'd hype »

Super je, sam lahk bi dal eno ko je avto primeru, da vidmo kera so..

Nakonc bodo neka jeklena 16" :lol: :lol:

Dej mi povej kak je blo z cajti na petaku, a je petka sploh primerljiva z nekim običnim Cliom 16V-jem? A lahko primerjaš čase ko si nastavljal podvozje, kaj se je nakoncu najbolje obneslo?
Slika
Za vas se trudimo urejati naslovno stran, zato nam bo v veselje, če malo pokukate :D
Uporabniški avatar
schkorc

@gagi'd hype: To misliš na splošno doseženi časi s 5ko, ali čas na tistem Trackdayu na navadnih gumah? Vse čase za 5ko (za evente do katerih sem prišel v temi) sem pisal zraven, ostali časi so pa na timeattackovi strani... Tam imaš tudi čase Cliov 16V in kot takšna sta avtomobila čisto primerljiva...

Če pa misliš čisto serijska avtomobila ti pa težko rečem. Osnova (karoserija) je pri Cliu malo boljša, ampak 5ka dobro kompenzira to z motorjem (vsaj na Racelandu).

Že primerjava časov iz različnih eventov mi dela precej preglavic, kaj šele da bi primerjal čase različno nastavljenega avotmobila :). Na čas (sploh na Racelandu) vpliva ogromno stvari, tako da je težko dati kakšno pametno oceno. Jaz sem avto nastavljal tako, da mi je po občutku odgovarjal, ker parkrat vmes je bil avto tako težko za peljati, da mi je bila prava muka ga obdržati na cesti (čeprav čas je bil pa dober)...
No na koncu se mi je najbolje obneslo (po občutku) precej spuščen in trdi avto. To samo zaradi tega, ker zadaj nisem menjaval torzij in so originalne premehke, tako da nisem imel druge izbire kot, da avto spustim tako nizko, da se most vsede na gumice :). Pa razlika je v tem kakšne gume voziš, bolj kot gume držijo trši avto bi naj bil. Torej za navadne gume s trdoto podvozja verjetno ne gre pretiravati.

Kar se tiče zadnjih fotk... malo se hecam, zato sem z namenom izbral samo takšne, da je avto oziroma da so platišča v gibanju :D... (z namenom, da bo ja kdo napisal, da se felg ne vidi :lol:)

LP, Primož
Uporabniški avatar
gagi'd hype

Sprašujem zarad tega, ker vsi vozte te avte, pa je iz prve roke bolje prebrat, kakor pa neke analize delat z časi..

Za petko pa sm te spraševal točno to kar si napisal, dejansko je potem tako, če je avto na slik gumah, bi moral biti tudi bolj trd, na navadnih gumah bolje da so moehke, (po občutku)??

Vsi pravijo da spuščen avto bol "drži" ampak mislim da je to samo občutek, iščem pa odgovore pri ljudeh, kot ste vi, ki ste to dejansko probaval..

Hvala za odgovor..
Slika
Za vas se trudimo urejati naslovno stran, zato nam bo v veselje, če malo pokukate :D
Uporabniški avatar
Marko16V
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a Marko16V »

Če je spuščen samo s fedri je v večini primerov le slabše. Je treba kr neki nardit če avto spustiš da se pelje bolš ko pa original.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Spet odvisno ali se pogovarjamo o obnašanju avta na cesti ali na pisti? Na pisti se kar neki pridobi samo z drugimi fedri (tršimi se razume), na cesti pa ravno obratno.
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
gagi'd hype

Ja v mislih sem imel predvsem ravno podlago in vožnjo na pisti..

Če se pozna nižji avto po času ali se pozna samo po občutku? (pa da ima iste amortizerje)
Slika
Uporabniški avatar
Tadej
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a Tadej »

Kaj pa kaka slika, ko je na miru? :)
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Ja nižje težišče pa manj nagiba zaradi trdote se pozna nekaj sigurno, v sekundah pa ne vem. Meni so se amortizerji + vzmeti poznali 2-3s na Raceland-u.

Drugače pa ja, še vedno moje sanje, srebrn 3 vraten Clio II z belimi 2012 :smt027
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
schkorc

Marko16V napisal/-a:Če je spuščen samo s fedri je v večini primerov le slabše. Je treba kr neki nardit če avto spustiš da se pelje bolš ko pa original.
Točno takšne so tudi moje izkušnje. Serijski avti so res precej dobri (tudi podvozja), predelave (dobre) pa sploh niso enostavne. Kar se tiče nižjih športnih vzmeti, sem že večkrat povedal, da to zame ne obstaja več, ker je vse preslabo.

In za naše ceste v splošnem (torej tudi luknjaste ceste) je serijsko podvozje daleč najboljše. Za kakšno predelavo, ki bo izboljšala podvozje za takšno podlago je potrebnega precej denarja in znanja. Za namensko podvozje, torej samo pista recimo, pa je potrebnega malo manj znanja in denarja :).

@gagi'd hype: Težko ti kaj pametnega napišem, ker enostavno ne vem. Je preveč možnosti... recimo, da je trdi avto hiter, ampak kdaj je pa tudi mehek avto hiter, potem enemu odgovarja trdo, drugemu mehko podvozje, eden se rad vozi po praznih gumah, drug ima 3bare v njih,...

Kakorkoli, jaz nisem najbolj primeren za ocenjevanje podvozij, ker sem (kot ste verjetno že opazili :)) res velik pristaš serijskih podvozij :). Sploh to kar zadnje čase dela Renault Sport s CUP podvozji je že malo bolano :shock: :shock: :shock:... Ko sem že mislil, da si znam narediti približno dobro podvozje, me je tako šokiralo serijsko CUP podvozje, da sem ostal brez besed in idej (ter predvsem brez volje sploh kaj začeti). Potem sem počasi zbiral pogum in mislil, da bi lahko naredil nekaj izboljšav, pa sem spet bil še malo bolj šokiran z novejšim serijskim CUP podvozjem :shock: :shock: :shock:. Naj se javi tisti, ki zna narediti bolje ;) :).
No in zato bi mi tudi bilo všeč če bi na klubskih Trackdayih bili kakšni RSi za testirati...

No ni samo CUP podvozje tisto, ki mi je všeč. Tudi čisto navadna podvozja so mi. Na zaprti ne-luknjasti cesti (torej recimo Raceland) res takšno podvozje še nikoli ni bilo hitro, ampak ali je bil kdaj kak takšen avto z recimo dobrimi gumami in primerljivim voznikom, in koliko je dejansko zaostajal? Tako da je težko delati primerjave. No čakam Lončarja, da si opomore od zadnjega testiranja, pa da poskusiva nekako stestirati še njegovo Rally podvozje in serijsko 1.2 podvozje. Sicer še ne vem kako se tega lotiti, pa OK :D...

Res pa imam bolj malo izkušenj s tem kako se predelana podvozja obnesejo na navadnih gumah. Ker dokler smo delali s športnimi vzmetmi, smo imeli navadne gume, potem pa vsaj semi slick. S 5ko sem vozil na navadnih gumah samo na tistem Malijevem Trackdayu in sem bil počasen (58s). Podvozje spredaj je bilo dokaj trdo, zadaj premehko, gume solidne, steza hladna, ampak mislim da suha. Tako da ne vem ravno kje je bil problem.

Mogoče se bom pa še lotil kakšnega podvozja in testiranja na navadnih gumah...

@Tadej: Pride tudi to :).

LP, Primož
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

schkorc napisal/-a:No čakam Lončarja, da si opomore od zadnjega testiranja, pa da poskusiva nekako stestirati še njegovo Rally podvozje in serijsko 1.2 podvozje. Sicer še ne vem kako se tega lotiti, pa OK :D...
Ni več veliko časa za test podvozja.. ..se boš moral kmalu kaj dobrega spomnit :-) Imam v mislih kako bi lahko to preizkusila..
Odgovori