Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Re: Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

koliko jaz slišim je baje molova nafta ena boljših še trenutno. Kolega ma taxi , laguno 3 2.0 dci avtomatik, letnik 2008 z 372k km prevoženimi tanka samo na molu in brez kakršnih koli dodatkov v motor. servisira na 20k in to je to. Odpovedalo ni nič, nobenih problemov ne z motorjem ne z menjalnikom.

Očitno je res molova nafta nekaj vredna.
Glede 2t olja sem istega mnenja kot ti ;) .
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Je pa res za debatirat kdo več profitira ali tisti, ki kupi nov avto, ga samo goni in nič ne servisira, nato pa tik preden kaj crkne proda.
Tak sigurno največ profitira. Edino težava je v tem, kje je ta meja... V bistvu nihče ne ve kdaj bo crknilo, edino če se ga proda tik pred iztekom garancije.
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

V dveh tednih dva z odpovedano črpalko in špenami v filtru (1,5dci) pri kolegu, ki jih popravlja. Davek, ker ne dodajajo dvotaktola nafti. Še popravilo: 100€ za vsako dizo, 400€ za obnovo črpalke, čiščenje sistema, vseh vodov in tanka, pa akumulator pritiska na CR, pa nov filter nafte plus delo, pa računajte prihranke. Res ne vem, zakaj se nekaterim tehnika gabi.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Gabi se nam bajanje branjevk na tržnic.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

Samo vprašanje?

Soseda ki ima taxi pa kot pravim ma laguno 3 2.0 dci avtomatik ni še nič odpovedalo pa nič ne vliva not? Tanka pa izključno samo MOL. Očitno je potem vseeno nekaj v kvaliteti nafte.
Kilometri so pa čez 370k .
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Če en avto naredi 370K še ne pomeni, da bo tudi drugi. Moj dci je prilezel do 190K.

Statistično gledano crkne majhno število dcijev glede na količino prodanih, kar pa ne pomeni nič, če se zgodi tebi. Na tem forumu je veliko postov o crknjenih visokotlačnih črpalkah, ojničnih ležajih, ribnjenih motorjih, itd.

Tisti, ti verjamete v kvaliteto dcijev, kar tako naprej. Vas razumem, še posebej, če ste plačali 20K + za vaš avto in ga vozite na poblaščen servis. Najbolje, da ignorirate poste s problemi dci-jev.

Tisti, ki mislimo, da so dciji poceni roba z določenim % okvar kot posledica nekvalitetnega materijala in slabega dizajna, pač hočemo vedeti kaj več o okvarah, tovarniških napakah, in kako se jim morda izogniti.

Nima smisla, da prva skupina prepričuje drugo, in obratno.

Naslov te teme je: "Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..", tako da če imate izkušnje, na plano z njimi.

lp,
Luka
Zadnjič spremenil DonLuigi, dne 24 Mar 2013, 11:04, skupaj popravljeno 1 krat.
.Dk.

Odgovor Napisal/-a .Dk. »

Osebno mnenje glede tega je da če dodajaš 2T pri 1.5 dci motorju je da motor mirnejše laufa tišje, potegne boljše ter manjša poraba, jaz sem ga vlival nekaj cajta potem pa ga malo nisem, da vidim razliko, motor je zelo nemiren v prostem teku, pa po isti poti ko sem se vsakodnevno vozil je blo razlike mislim da 2 dcl na porabi. Zdaj pa naj vsak sam proba, jaz sem daval na pol tanka deci not, res da se ne takoj to pozna ko pa prbližno pokuriš liter ali dva 2T pa lahko probaš, da ga ne daš not in postaviš diagnozo a se splača ali ne.

Pa še ena lastna ugotovitev sem zadnjič tankal v avstriji poln tank v audija, tankal sem na črpalki bp , tankal sem najdražji dizel in že po 100 prevoženih kilometrih je avto delal mirneje tišje potegno precej bolj zvezno tako da pri nas je nafta zelo surova in nepodmazana ...
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

.Dk. napisal/-a:Osebno mnenje glede tega je da če dodajaš 2T pri 1.5 dci motorju je da motor mirnejše laufa tišje, potegne boljše ter manjša poraba, jaz sem ga vlival nekaj cajta potem pa ga malo nisem, da vidim razliko, motor je zelo nemiren v prostem teku, pa po isti poti ko sem se vsakodnevno vozil je blo razlike mislim da 2 dcl na porabi. Zdaj pa naj vsak sam proba, jaz sem daval na pol tanka deci not, res da se ne takoj to pozna ko pa prbližno pokuriš liter ali dva 2T pa lahko probaš, da ga ne daš not in postaviš diagnozo a se splača ali ne.

Pa še ena lastna ugotovitev sem zadnjič tankal v avstriji poln tank v audija, tankal sem na črpalki bp , tankal sem najdražji dizel in že po 100 prevoženih kilometrih je avto delal mirneje tišje potegno precej bolj zvezno tako da pri nas je nafta zelo surova in nepodmazana ...
Katere 2T pa dajete notri, ker jih je kar nekaj?
RenaultSport
Jernej87
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Jernej87 »

Jaz dajem not Motul 510 2T .

Lp Jernej
Renault Clio 2011
Oprema Expression
1.5 dCi 75KM DPF al FAP (sej ne vem nora tehnika)
Uporabniški avatar
Kermit

Odgovor Napisal/-a Kermit »

Sam sem za malo za šalo, malo za res, na podlagi mnenj iz tele teme testiral dvotaktol v Laguni 1.5Dci.
2dl na 50l dizla sem poskusil in lahko rečem, da je po mirnosti motor enak kot pa če dodajam specialni dodatek za diesla.
Porabe sicer ne bom komentiral, ker 50l pač ni merodajno, ampak motor se tudi lažje zvrti in dimnost pri polnem pospeševanju v klanec je manjša.
Uporabil sem pa Olma 2T olje. Po specifikacijah na njihovi spletni strani ustreza Jaso FC, tako da ni bojazni za mašenje kakšnega EGRja, je cenovno ugodno olje in pa še slovensko je.
Mislim, da bom od zdaj dodajal tale 2T, občasno oziroma pozimi pa še malo special diesel aditive, ker vsebuje vezalec vode.
Ker pa sam ne delam veliko kilometrov in bi trajalo predolgo, da ugotovim optimum, bi vprašal koga, ki je testiral, kakšno je minimalno razmerje 2T:diesel, da je zadeva še učinkovita. Na internetu nekateri prisegajo na do 1:300 itd, ampak zanima me za dCija na slovenski nafti.
.Dk.

Odgovor Napisal/-a .Dk. »

Sploh nima veze kero 2T olje kupite samo da je , jaz sem tankal na molu in sem najbolj poceni tistega kar kupoval mislim da je 6€ drugače maš pa čist poceni ga v eleclercu. Ja odvisno kolko literski maš tank če maš 70l daj 3dcl al pa 2,5, saj če ga daš malo več bo pač malo plavo kadil hehe :D
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Jaz dodajam Motul 510 že dve leti, 2.5dcl / 60L v 1.5 dci 78kw. Ko sem prvič dodal 2T v tank, sem takoj opazil, da bolj mirno teče. Od takrat sem nardil 50K km, zaenkrat brez problemov.

Glede slovenske nafte sem enkrat pisal na Petrol, pa sem dobil nazaj odgovor, da je njihova nafta odlična :-)
Petrolov urednik Silvan Simčič je odgovoril na vaše vprašanje!

Vprašanje: Nikjer ne omenjate mazalnih sposobnosti goriva (HFRR).

EN 590 predpisuje minimalno mazljivost 460 mikronov kar je na meji povprečne visokotlačne črpalke.

Kakšna je pa HFRR vrednost Q Max diesel?

Odgovor: Spoštovani,

Žal v svojem vprašanju ne navajate, kje pogrešate podatek o mazalnosti (HFRR).
EN 590 sicer res že kar nekaj časa vsebuje tudi podatek o mazalnosti, ki mora biti kot pravilno ugotavljate 460 mikronov. V bistvu je ta vrednost "maksimalna" (vrednost mora biti 460 ali manj mikronov).
Petrol že najmanj 20 let sledi le EN standardom, kar pomeni, da sledi vsem zahtevam standarda EN 590, torej tudi zahtevi o mazalnosti. Tega v svojih podatkih praviloma ne navajamo ločeno, ker pa zagotavljamo, da dizelsko gorivo v celoti ustreza standardu EN590, to pomeni, da ustreza tudi s stališča mazalnosti.

Vsak nakup goriva preden ga posreduje na trg Petrol večkrat preveri v celoti (vsi parametri). Mazalnost Petrolovih goriv se v povprečju giblje med 250 in 350 mikronov, ker pa večina dizel goriv na trgu danes vsebuje tudi nekaj biodizla (tega sicer danes vsebujejo praktično vsa goriva na trgu, saj gre za zakonsko obvezo iz naslova uvajanja biogoriv), je ta na prodajnih mestih še bistveno boljša (biodizel že v zelo majhnih količina izboljša mazalnost).

Upamo, da smo na vaše vprašanje uspeli odgovoriti v celoti. Če pa je še kaj nejasnosti smo vam seveda tudi v bodoče na voljo.

Lepo vas pozdravljamo.
Silvan Simčič
lp,
Luka
Uporabniški avatar
Kot dci

Odgovor Napisal/-a Kot dci »

Ma teli odgovori v stilu v mejah predpisov so po moje samo hvatanje magle, bi rekli naši južni bratje. To je kot statistika, vedno se najde za naročnika ugoden izid :lol:
Verjamem, da je današnji motor, napiljen do skrajnih meja (čim manjši, lažji, hitrejši, močnejši, in majhna poraba) pogreb za motor, če temu dodamo še slabo gorivo, slabo olje, minimalne filtre, neredne servise smo kjer smo. Vesten lastnik bo že z uporabo kvalitetnih olj, goriv in rednimi servisi veliko naredil. Meni ni problem dodajati tak ali drugačen dodatek olju, gorivu, če mi nekdo jamči, da ne bom s tem naredil nobene škode na motorju. Je pa logično, da majhna poraba pomeni tudi manjše mazanje... Po moji laični logiki so naši dci motorji najsrečnejši, če ga voziš v območju največjega navora. Nič posiljevanja na 1000 obratih in čim manj teranja čez 3500. Zaželjeno je tudi, da vozi en voznik, motor se ulaufa na njegov način vožnje, pa spet dela in dela. Vsak dan drug voznik, s svojim načinom vožnje je smrt za dci motorje.
p.s.
pa še ena moja izkušnja:
Na poti iz CE proti LJ se prižge rezerva, avto Peugeot 2,0HDI grem na črpalko na Vranskem. Imam samo dizle in sem avtomatsko zagrabil ČRNO ročko in natočil poln tank. Plačal s kartico in ajd na AC. Po par kilometrih avto začne cukat, mene panika, da nisem tankal kake vode... Sopotnica pravi, kaj če si tankal kaj drugega? Nemogoče sem tankal s črno ročko, pogledam na račun 45litrov bencina v 2,0 HDI Peugeota. :evil:
Pokličem nazaj na črpalko in Petrolovec me nadere, da črna ročka NI predpisana za DIZEL, da moram gledat kaj mi napiše ko snamem ročko :mad: A še kdo gleda na ceno goriva in potem ve kaj tanka?
V glavnem vozim čim bolj ekonomično in počasi pridem v Domžale, grem do znanca, izčrpava bencin, nalijeva nafto in gasa domov. Avtek je peljal, kot da se nebi nič zgodilo. Po tem je naredil še lepih 130 000km in šel od hiše..
Kako bi se v takem primeru obnesel dci, niti pomisliti ne upam.
Vozi tako, da ti voznoško dovoljenej poteče prej kot življeneje...
Uporabniški avatar
R5
Kraj: beu kamn

Odgovor Napisal/-a R5 »

V cliota 1.5 63kw. sem pomotoma natočil nekaj čez 50l 100tke sem zaje...ročko.Naredil sem 20km.malo je cukalo vendar ko sem ga ugasnil ni več prižgal,smo stočili benz ven nafto notri in zalaufali na začetku je laufal kot razštelan traktor,ko je prijel na polno nafto je bilo vse ok. :P
Uporabniški avatar
Shooter
Kraj: Podsreda

Odgovor Napisal/-a Shooter »

Cisto isto kot tvoj HDI.Me je isto zajebala crna rocka na petrolu.Od takrat bulim na napis disel.Tankal v clio dci 68KM.Potem naredil se 150kkm.Brez ene okvare,res pa je da je bil avto skoz na AC.In se vecino km sukal okoli 3000obr/min.
Kdaj vam bo potegnalo da folk naliva v dci-je vse mogoce samo tisto kar je treba ne.Pa ne mi govorit da je med olji 30eur razlike 5litrov zaradi marze.......drazje je narejeno v evropi cenejse pa nekje v "bulgariji".Isti k....kot gume
Na forumu boste nasli tudi cloveka ki lahko pove kaj naredi z R.S.-om z chip oljem ki je predpisano.
Odgovori