Grand Skedn 1.4 Tce - vzdrževanje

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
AgitatoR

Re: G Scenic '09 1.4 Tce - veliki servis

Odgovor Napisal/-a AgitatoR »

Poraba bencina je grozna, večja kot pri Fordovem 2.0 atmosfercu. Po mestu in primestje ne pade pod 9, AC do 140 pa ne pade pod osem, na krajše relacije po AC, se mestna poraba popravi za 0,1 litra. Graf navora poznam, zato ga, razen pri pospeševanju, ne vrtim v neke obrate. Upam, da se po ornk servisu poraba normalizira.

Najprej bom menjal zavorno tekočino, ker se je zavorni učinek precej zmanjšal in ni za čakat avgust. Ob tem se bo preveril glavni zavorni cilinder in ostala inštalacija. Nabavil sem 1,25 litra Ate DOT 4 SL6 tekočine in čistilo za uplinjače, v spreju. Avto namreč nihajo obrati v prostem teku in mori ga pri speljevanju v klanec. Sčistila se bo loputa za gas.

Za krajši interval bom vlil olje, ki je na zalogi, potem pa prešaltam na SAE 5W40.
Zadnjič spremenil AgitatoR, dne 11 Jul 2016, 16:57, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

ELF 5w 40 NF ni priporočljiv za Renaulte, ker ne ustreza njihovem standardu RN 0710 in RN 0720. Elf za 1.4TCe priporoča Evolution SXR. 5w 30 DID pa je prioritetno za VW PD dizle - glede na opis na Elfovi strani ;) Mogoče zato "velika" poraba olja...
Uporabniški avatar
B1 16v

Odgovor Napisal/-a B1 16v »

Poraba med 8 in 9 je ok. Če bi bil 2.0 CVT, bi kuril 10+, 1.6 16v pa morda pol litra manj, a je nepremičnina.

Za porabo 6 l je treba vzet dci.
Uporabniški avatar
AgitatoR

drhouse napisal/-a:ELF 5w 40 NF ni priporočljiv za Renaulte, ker ne ustreza njihovem standardu RN 0710 in RN 0720. Elf za 1.4TCe priporoča Evolution SXR. 5w 30 DID pa je prioritetno za VW PD dizle - glede na opis na Elfovi strani ;) Mogoče zato "velika" poraba olja...
Elf ... DID je doma, v taki modri 5L kanti, ne v motorju. Kot sem napisal, ne vem kaj je notri, znana mi je samo viskoznost. :lol:
Uporabniški avatar
AgitatoR

40 € kasneje ...

... je bila zavorna tekočina zamenjana.
Stara je bila rdeča kot kurilno olje.
Bremze in pedalka se čisto drugače obnašajo.
Malo sem šaril po servisnih listkih in pri 120 tisoč piše, da je zavorno olje slabo, do sedaj očitno ni bilo menjano, stanje se je samo dodatno poslabšalo.

Očiščena je tudi loputa za gas, ena bolj dostopnih stvari pod haubo. Oljni oddušek je speljan na sesalni kolektor, zato verjetno ne pride čisto zasvinjana. Motor v prostem teku teče lepo, brez nihanja obratov, pri speljevanju ga ne zamori in ne potrese, gre gladko kot po maslu. Za čiščenje se je uporabil STP sprej za uplinjače, ki ga je ostalo dovolj še za čiščenje ohišja zračnega filtra...ki je kje ? Na netu najdem prikaz za prejšnji model, je tukaj podobno ?
Uporabniški avatar
AgitatoR

Na uradnem servisu se dobi oba napenjalca samo v kompletu z jermenom, kar stane 165€.

Našel sem tole. Je to prava stvar za moj motor ?

http://www.rezervniavtodeli24.si/7700022-ruville
http://www.rezervniavtodeli24.si/7025562-ina

Skupaj z jermenom pride tole pod 90€.
Uporabniški avatar
AgitatoR

Noben ne ve ?
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Ja, rezervni deli so pravi.
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
AgitatoR

Fan, hvala za odgovor!
Imate komentar na barvo stare zavorne tekočine ?
Katero znamko vodne črpalke z zgornje spletke priporočate ? Sam bi vzel SKF.
Uporabniški avatar
AgitatoR

Material za veliki servis je naročen.
Tejle zgoraj so v bistvu v Nemčiji. Poštnina nad 140€ je brezplačna, zato sem raje vzel oljni filter, kot plačeval poštnino, ki je 10€, kar tudi ni veliko.
Nabavil sem tudi vodno črpalko. Pa kaj če je zunanja in ni škode ko odpove. Menjaš, ko si pri tem in je mir.
Uporabniški avatar
domzikales
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a domzikales »

Edino kar je na tej strani negativno, da se velikokrat zgodi, ko se najbolj mudi ali pa ko imaš pol avta raztavljenega, da dobiš naroben del ali pa ti pošljejo drugega proizvajalca kot si ga sam hotel,ponavadi nekega X proizvajalca,ki je cenejši kot si ga ti plačal.
Kar te ne uniči, te okrepi!
Uporabniški avatar
AgitatoR

Upam, da to ni redna praksa. :shock:
Uporabniški avatar
AgitatoR

No, material je v cca enem tednu prispel.
Potem sem pa odlašal s servisom, ker sem imel za potuho zunanjo vodno črpalko, ki ni gnana z verigo in motor načeloma ne more ribniti.
Izginjati je začel antifriz. Vem, da ni (bila) glava motorja. Nekje 3 litre sem ga vse skupaj dolil. Ko sem pri vulkanizerju montiral zimske gume, sem ga prosil, če dvigne avto malo višje. Na plastični zaščiti motorja se je nabiral antifriz, prav kapnik in počasi kapljal na tla. Posumil sem na vodno črpalko in hitro naredil servis, da ne bi čisto spustila. Dejansko je puščala črpalka. Servis je bil delan na 158.000 km.
Pri velikem servisu menjajte vodno črpalko. Očitno ni lifetime. Strošek pa tudi ni velik. Na servisu sicer hočejo zanjo čez 100€. Sam mislim, da sem za Febi Bilstein dal okoli 30€.
Uporabniški avatar
AgitatoR

Aja, motorno olje sem takrat takoj menjal.
Nalil sem Elf DID, ki je bil na zalogi. V 6k km, ga ni spil niti kapljice.
Kakšno brozgo so vlili na Avtotehniki, da jo je žrlo ...

Kmalu bom spet menjal, za olje z ustrezno viskoznostjo. Gre kar Motul notri.
Uporabniški avatar
AgitatoR

Živjo!

Spredaj mi je začel škripati. pri manevriranju na parkirišču oz. pri tej hitrosti. Škriplje glede na neravnost podlage. Bil pri enem mehaniku, kjer so ga dvignili, nič pogledali, se šli zapeljat in seveda ni nič škripalo, ker se je v zraku vse sprostilo. Po nekaj dneh spet škriplje. Podvozje, nosilci motorja ali šalčke pri amortizerjih ?

Ko je bil avto na dvigalu, sem ugotovil, da mi je uspelo pregreti prednje diske. Nič ne tresejo, nič ne cvilijo in po mestu sploh nisem opazil slabšega zavornega učinka.
Sem naročil nove prednje in zadnje diske ter zadnja kolesna ležaja.
Enaka Zimmermann prednja diska sta pri Bartogu, s 'težkimi' popusti 116€, na http://www.rezervniavtodeli24.si" onclick="window.open(this.href);return false; pa 66€.
Naročiti moram še zavorne ploščice. Vzel bom EBC GreenStuff. Preveriti sem moral kateri kaliper imam zadaj, da bodo ploščice prave. Je TRW.
Zadnjič spremenil AgitatoR, dne 29 Maj 2017, 15:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Odgovori