Glede standarda se strinjam, ker v praksi se je pokazalo da so dejanski občutki na fedrih, po proizvajalčevih podatkih enakih oziroma podobnih trdot, lahko malo različni.
Recimo imeli smo problem na eni 106ki, kjer se je kljub 450 lbs/in fedrom avto ob veliki obremenitvi bolj nagnil kot moja 106ka z 400 lbs/in fedri. Ob agresivni vožnji na Racelandu se je avto kar nekako "zlomil" čez sprednji konec avta. Če si manj agresivno oziroma počasneje vstopil v ovinek, tega ni bilo. Ko smo probali vzmeti na mizi (dejanskih trdot nismo merili) je bila 450 lbs/in vzmet po občutku trša. Pa smo rekli bomo vseeno sprobali mehkejše, 400 lbs/in vzmeti. Rezultat je bil presenetljiv, kajti avto je se je kljub temu da so vzmeti mehkejše po občutku, ko stopiš na njih, manj nagnil in se ni več zlamljal. Pri 450 lb/in je bil občutek tak, kot da bi se ob veliki obremenitvi bolj stisnile skupaj, kot bi morale, kot da so degresivne. Zakaj je temu tako, ne vem, predvidevam pa da je material drugačen in se ob večji obremenitvi ne obnaša enako, kot da trdota nebi bila linearna, degresivna.
Smo imeli že kar nekaj polemik kako "kitajci" označujejo trdote, ker se dejanska trdota tudi pribljižno ne sklada s tem kar se uporablja/izdeluje v evropi. Za primer lahko dam 18kg/mm (180 kg/cm, 180 N/mm) vzmeti od D2, Tein itd., katere tudi pribljižno niso tako trde. Avto s tako trdimi vzmetmi in okli 1100kg bi bil praktično nevozen, ko pa probaš pa vidiš da je še povsem civilizirano (lastnik se vozi vsak dan).
Bistvo vse te debate o progresivnih vzmeteh je to, da so proizvajalci hoteli narediti vzmeti katere bi kljub nižjemu avtu (za kar morajo biti seveda vzmeti trše) bile še vedno znosne za vsakdanjo uporabo. Rezultat je tak kakršen je, nekaterim je všeč, jaz pa progresivnih ravno zaradi razloga, katerega je omenil Kmetek, ne maram.
Če bi bilo to vse tako super duper kot se oglašuje, potem bi bile tudi dirkalne vzmeti progresivne, pa jih zaenkrat še nisem zasledil, vsaj ne da bi se to na široko uporabljalo.
Edit: sem malo dopolnil tale nesmisel, ki sem ga napisal zgoraj.