R Clio DCI 1,5

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

Kaj ce ve :roll:

Verjetno ti ne bomo preko foruma popravl avto :D
Mr_Fizl
Kraj: Izola-Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Mr_Fizl »

Ko se je meni to dogajalo so mi na Realu menjali senzor oz. regulator pretoka goriva
Miran

Odgovor Napisal/-a Miran »

Hvala za odgovor.
Zelo zanimivo!
L.p.
Miran

killah bee napisal/-a:Kaj ce ve :roll:
Verjetno ti ne bomo preko foruma popravl avto :D
Slika
Hvala tudi za tvoj odgovor, ceprav sem bil skoraj preprican v to, da ga ne bomo.
Mislil sem le, da je forum zaradi tega, da kaj vprasas.
Ne bom vec.
L.p.
FastDay
Kraj: Semič

Odgovor Napisal/-a FastDay »

Ti kar upras ce ti bo ker vedu svetovat ti bo zihr odgovoru zal se nima folk tok izkusen s temi dizli enim kar lepo spilajo zal pa izjeme potrjujejo pravilo :wink:

Upam da ustimas LP

Ps: Res probi z drugim servisom drugo mnenje ni odvec.
Uporabniški avatar
okorn

Odgovor Napisal/-a okorn »

Miran napisal/-a:Ze kdo kaj vec ve?
pri nasem meganu, ki je imel tezave stresenjem in zaganjanjem smo peljali v Trebnje na Renault (v Lj kjer smo ga kupili pa po 4 obiskih niso ugotvili nic)

LP
Miran

No, ugotovili so, da je za napako kriva grelna svecka, ki naj bi bila pokvarjena.
Ker sem popoln laik na tem podrocju, naj mi nekdo pove, ali je to mogoce. Ali ne dela grelna svecka samo takrat, ko avto vzges, da segreje mesanico, ki potem lazje eksplodira? Ali grelna svecka kaj sodeluje med voznjo pri 30, 80 ali 130 km/uro, ko je zunaj -10 ali pa +20 stopinj Celzija? Avto je izgubil moc v vseh nastetih primerih, tudi takrat, ko je stal.
Hvala za morebiten odgovor.
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Grelna svecka je potrebna samo na zacetku, da segreje cilinder oziroma ekspanzijski prostor. Namrec dizel motor je drugacnejsi od ottojevega, bencinskega.

Dizel motor ima kompresijsko razmerje od 16 - 20 :1, kar pomeni, da se volumen vsesanega zraka stisne za 16 - 20 krat. Ker predstavlja zaprti termodinamicni sistem, se zaradi stiskanja volumna poveca temperatura. Ta je pri zgornji mrtvi legi ze tako visoka, da ob velikem tlaku vbrizga nafte (meglica) zmes nafte in zraka vzge oziroma adiabatno ekspandira..
Avto naceloma lahko vzges brez predhodnega segrevanja, lahko se edino zgodi, da zavergla motor ene par obratov....bolj znacilno za stare dizle, pri novih pa ni priporocljivo zaradi senzorjev na izpuhu.

Zakaj dizel motor tak tolce, do deluje?
Ravno zaradi velike kompresije...ampak velika kompresija pomeni vecji izkoristek motorja...zato dizel motor porabi seveda napram bencinarju veliko manj goriva, zaradi sile pri ekspanziji pa ima v osnovi velik navor.
Slika
Miran

Je potemtakem mozno, da bi bila za napako kriva svecka?
Mogoce na kakrsenkoli nacin? Da zaradi napake nekako vpliva na racunalnik, ki potem sam spreminja dotok goriva ali kolicino zraka ali karkoli ze?
Ko sem omenil mehaniku, da je potrebna samo za vzig (predgretje), sem prav neumen izpadel.
Hvala
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Kratek odgovor je NE. Prodajajo buce. Vzrok je drugje - ali merilec pretoka zraka ali egr ventil ali napaka na sistemu vbrizgavanja (crpalke, zamasen sistem, voda v gorivu).
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Jaz ne razumem servisov in njihovega znanja...ja pa valda bi moral vedet, v cem je point grelne elektrode. In da se jih ne menjava, razen ce res crkne, ampak tudi to ni tako zelo hud problem.
Slika
Pudl
Kraj: Velenje - Dražgoše

Odgovor Napisal/-a Pudl »

Hja, fantje.
V casih mojega Kadetta je res bilo tako, da je grelna svecka segrela zrak v cilindru pred vzigom.
Samo sedaj pa so drugi cajti. Elektronika power. In sedaj NI nujno, da svecka deluje samo na zacetku. Pravzaprav pri cliotu (1.5 dCi, 82 KM) svecke grejejo se kar nekaj po vzigu motorja zato da se motor prej ogreje. Tako da niso to ciste buce. :lol:
Se meni tudi vcasih dogaja, da se,ce avto nekaj casa tece v prostem teku, prizge lucka za predgretje in se povisajo obrati na okoli 1000 obr/min. Potem pa lucka ugasne in obrati padejo. Tester je rekel, da je napaka na tokokrogu sveck. Tako da nekaj je ocitno lahko na tem.

Ah, kje so stari casi kladiva in sraufencigerja.... :roll:
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Ze mozno, crprav dvomim. Glede na tvoj opis, bi rekel da je nekaj drugega zezalo (npr senzor temperatur mogoce) da je tudi obratze dvignil. Pri avtorju posta pa izgublja moc tudi ogret motor. Pa se to, da jo izgublja na momente, ne more biti povezano z grelnimi sveckami - ce bi bila svecka vzrok ker ne dela, potem bi npr bil avto ves cas brez moci, ne pa enkrat ja, drugi ne. Tako da mu prodajajo buce, itak je pa v zadnjem casu veliko napak na egr ventilih, kaj vec pa ne vem ker si z dizli nisem ravno na ti.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
rockson
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a rockson »

a se je tukaj ze kej resilo?

Drugace pa bi jaz stavil na LMM (merilec pretoka zraka). Lahko bi bila v koncni fazi pa tud turbina. sam to je zelo majhna verjetnost.

Ti simptomi so nabolj pogosti pri okvari LMM-ja.
DIESL POWAH RULZZZZZZZ!!!!
Uporabniški avatar
SpEkTr
Kraj: Dvorje

Odgovor Napisal/-a SpEkTr »

Mozno, da je ta svecka drazja od EGR ventila, pa ti bodo prikazali, kot da so zamenzajli svecko, v bistvu bodo pa cisto nekaj X...
Temu se res nebi cudil..
lp Dejan
Odgovori