Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
DonLuigi
Kraj: Ljubljana

Re: Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Na motorju mi je po 10 mesecih crknila šoba (ostala odprta, motor detoniral), ki je bila menjana, ko je bil avto še v garanciji. Uradni servis brez privolitve Renault Slovenija ni hotel menjati zabite šobe pod garancijo. Serviserju so naročili, naj opravi test s kanticami na povratnem toku šob. In na osnovi tega je Renault (ne pooblaščeni serviser) zaključil, da je kriva ena druga šoba in da se garancija ne prizna. Kar seveda ni bilo res, saj je motor detoniral, dokler nismo zamenjali taprave šobe, ne tiste, za katero so oni trdili, da je fuč. Plačal sem tisto šobo in se potem še vozil 100K km.

V glavnem, pooblaščeni servis kaj večjega brez odobritve Renault Slovenja, da jim bo povrnil stroške, ne menja nič. Da ne govorimo o tem, da je test povratnega toka šob brez veze - vsaka šoba je imela drugačno vrednost. Tista, ki je bila dejansko zabita, je bila na sredini.

Sicer pa, če ne bi bile kantice, bi bilo pa krivo gorivo. Samo cheap-shit Delphi šobe ne.

S takšno Renaultovo garancijo na dele si lahko rit obrišeš.

Ampak to je že druga tema :smt004

lp,
Luka
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Ne dolivanje dvotaktola in ne menjava vztrajnikov te ne more 100% rešiti pred znatnimi stroški popravila konstrukcijsko šibkih naprav. Tukaj si pomagamo s preventivnimi nasveti, ki so vsaj logično in recimo strokovno razloženi in nas vodijo v razumevanje proženja težav. Vedno se vsakemu lahko zgodi splet vplivov, ki vodijo v draga popravila. Renaultov je največ, zato je tudi poročil o težavah največ, ne pa procentualno več. Kupci nemških avtov tajijo napake, ker so preplačali avte.
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

joztom napisal/-a:................. Kupci nemških avtov tajijo napake, ker so preplačali avte.

No v tem se pa 1000% strinjam. jih kar lep primerek poznam ki se jih glih tak kvarijo kot vsi drugi samo tega noben ne pove naglas. Je en moj kolega ki je tudi dober mehanik delal nekoč pri bmw hiši pa mi je sam povedal kako je tam situacija. glih tak kot na renault servisu.
.Dk.

Odgovor Napisal/-a .Dk. »

Vsi se pa pozabili da ti vsi serviserji itd vam ne BODO priporočali da to not vlivate saj imajo od vas delo in denar. Tako da nikjer nebo pisalo da vlivaj 2T olje not oni bodo veseli zaslužla bo trgovina mehanik bo imel delo. Žal od nekje morajo zaslužit oz nategnit koga, sem delal na servisu tak da vem kako stvari potekajo vi marsikaj ne veste kaj se vse dela , da se potem lahko zasluži vi pa bote tak krivili zamnko in avto. Tudi bencin , nafta to država naroči kaj bomo mi točli če primankuje denarja bo v bencinu npr več vode al pa v dizlu zato pa tako crkujejo stvari žal tako je. Seveda se vas tričetrt ne bo strinjalo stem ker tega nočete verjet itd, ampak nekako tako stvari dan danes potekajo lp
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Vsi se pa pozabili da ti vsi serviserji itd vam ne BODO priporočali da to not vlivate saj imajo od vas delo in denar.
Razloži potem zakaj priporočajo dodatek za čiščenje šob in EGR.
Če hočeš izpadit pameten, je dobro met dejstva na broju ne pa takil logičnih felerjev špilat.

@joztom:
Ja, tvoj zadnji prispevek lahk podpišem. Iskreno in "on the point".
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

.Dk. napisal/-a:Vsi se pa pozabili da ti vsi serviserji itd vam ne BODO priporočali da to not vlivate saj imajo od vas delo in denar. Tako da nikjer nebo pisalo da vlivaj 2T olje not oni bodo veseli zaslužla bo trgovina mehanik bo imel delo. Žal od nekje morajo zaslužit oz nategnit koga, sem delal na servisu tak da vem kako stvari potekajo vi marsikaj ne veste kaj se vse dela , da se potem lahko zasluži vi pa bote tak krivili zamnko in avto. Tudi bencin , nafta to država naroči kaj bomo mi točli če primankuje denarja bo v bencinu npr več vode al pa v dizlu zato pa tako crkujejo stvari žal tako je. Seveda se vas tričetrt ne bo strinjalo stem ker tega nočete verjet itd, ampak nekako tako stvari dan danes potekajo lp

A lahko še po slovensko napišeš, tole naj bi bil strokovni forum in ne forum za zabijanje časa... Tisto o nafti, bencinu in vodi pa žal, nima osnove. Že če pogledaš Shell in Agip ter MOL določene derivate (tudi nafto) distribuirajo neodvisno od države.
Je pa res, da VSI naftni prodajalci stremijo k čimvečjemu zaslužku...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
joztom

Najslabše od vsega je, da se na uradnih servisih ponavadi le po eden udeležuje teh HighTech seminarjev. Potem najraje odpre delavnico na svoje in je menda pravi strokovnjak. Dosledno vsi pa delajo z izločevalno metodo, menjajo cele sklope, ki so bolano dragi in ko pridejo do pravega je to račun pod črto za vse skupaj. Tako smo kupci storitev na najslabšem. Zato nam koristi poznavanje tehnike delovanja sklopov, da nas ne morejo tako smelo nategovat.
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

Moje mnenje bi dodal..
Če se je okvara zgodila v času, ko to okvaro krije garancija, potem je tu potrebno? - še kaj za dodat? Pokličeš na pooblaščene, kje boš lahko poleg avta, ko ga popravljajo in tam kjer s tvojo prisotnostjo nimajo težav avto z okvaro pripelješ "vlečna služba" na pooblaščenega in odpelješ popravljenega. Ekola. Tu nimaš kej ti ne oni. Za vse ostale težave in probleme se je priporočljivo poredhodno posvetovat z zdravnikom ali farmacevtom.
Kot lastnik avtomobila, lahko zahtevaš odpravo napake ob tvoji prisotnosti, če popravilo ni možno v tebi razumnem roku, lahko zahtevaš nadomestno vozilo "vse to pišem, če je okvara v času garancijskega roka in garancija krije to okvaro". Temu kar se je proizvajalec avtomobila zavezal, ga bom jaz držal za jajca. Prepiral se pa ne bom pa klicaru, oni so se zavezali in meni je ravno - jaz sem kupec oni majo dolžnost odpravit. Hitro se da razložit, kako se lahko pridobi kupca novega avtomobila in kako hitro se ga lahko izgubi.

Upoštevajte ZKP pa ne dolivajte tega olja, razen, če veš njegovo kemijsko sestavo in kaj ta kemija povzroča na dele avtomobila kjer se to olje potem pretaka/zgoreva... - nemislm vsega naštevat. Do sedaj sem bral samo, da je gorivo "dizel" bolj mastno, če to packarijo notr daješ, to je dokazljivo - njegov vpliv pa še nisem bral v nobeni strokovni literaturi. So samo; baba rekla druga pa kazala..
.Dk.

Odgovor Napisal/-a .Dk. »

Saj namen te teme je raziskovanje če ga je ok dolivat ali ne! Noben nobenga ne siili da to vlijete noter. Nekateri , ki pa to počnemo pa že imamo ugotovitve! Tako, da če se komu zdi riziko dodajat 2T olje ga pač naj ne dodaja! Tako da vam ni potrebno v to temo pisat vaše brezvezne komentarje lp
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

@dci: Torej dokler je avto v garanciji, ga po tvoje ni treba čuvati? Kdaj pa potem? Po toči zvoniti je prepozno. Če dolivanje dvotaktola pomaga pri podaljšanju življenske dobe motorja potem itak, da se splača (tudi če se s tem uničujejo cenejši deli).

V tej temi je napisano že veliko plusov in minusov, pa naj se vsak sam odloči, kaj bo počel s svojim avtom ;)
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
joztom

Zakaj ne berete cele teme, ampak se samo na koncu javljate z neutemeljenimi pripombami o garanciji. Dvotaktol je mineralno olje, namenjeno podmazovanju batov in ležajev, ki zgori brez ostanka, kot nafta. V njem ni žvepla, torej tudi za DPF ni nevarno. Če bi bral vse poste, smo to že pojasnili. Vsekakor pa to ni noben Propolis za vse težave, mehanske in ostale, ki bi preprečil zaribavanje črpalke ali dize. Nezadostna dobava nafte v pumpo pomeni slabše mazanje in lahko zariba zaradi slabega filtra ali vode kljub dodajanju. V svetu so si na jasnem, da v okviru standardnih pogojev, lahko podaljšajo interval odpovedi črpalke z dodajanjem dvotaktola na najmanj dvojno kilometrino. Se pa splača to delat od novega. Tu imamo tudi dve kaste, kot v Indiji, eni kupujejo nove avte, naredijo tovarniško predvideno življensko dobo sklopov, ki je ene 120-150kkm, nato ga prodajo. Izgubijo pol cene. Tukaj nastopimo mi siroteki in vzdržujemo izven Avtohiš in ostalih oderuhov in si pomagamo s tehničnimi nasveti in predlogi. Če si k sreči bogat, nas pusti na miru z bolanimi idejami o garancijah.
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

Nisem želel nikomur nič slabega, rad pa sem natančen in dosleden. In tu o teh tehničnih nasvetih bi jaz rad več prebral kot je pa ponujeno "v tej temi - ponovim". Zato "da obrazložim" me to pisanje ni prepričalo, ker res, če mi s čim oprijemljivem dokažeš svoje trditve in argumente, bom z veseljem v svojega to točil in s tem podaljšal življensko dobo pumpe, zato prosim, ne mi o pavšalnih odgovorih - da na druge sklope pa ne deluje + ali -, ker zgori v NIČ ????????, halo?, bom poenostavil tvojo trditel, v nič škodljivega... prosim, to da podkrepiš s čim res prepričljivim. Pa mimogrede, me ne rabiš označevat, da sem bogat, pa nimam nikakršnih bolanih idej, samo povem, kar lahko povem, pa s svojem pisanjem nikogar nisem omenil ali označil. Prosim, da si/ste korektni.
LP
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Tukaj v tej temi ste tako kot naši politiki. Eni mrzlično zagovarjate dodajanje dvotaktola (tisti, ki se spoznate na delovanje avtomobila), drugi pa da to ni dobro ker je tako rekel mehanik oziroma proizvajalec tega ni predpisal (tisti, ki se ne spoznate preveč na delovanje avtomobila). dodajanje dvotaktola med nafto pomeni izboljšanje mazalnih lastnosti nafte. Nafta na svoji poti do valja maže vse s čemer je v stiku. Če nima nafta dovolj mazalnih lastnosti, se pač ti deli (d-tlačilka, šobe) prej obrabijo kot bi se, če bi bili dobro mazani. Ker pa je to olje, ki je narejeno za to da zgori čim bolj čisto, sploh ne vidim slabih lastnosti dodajanja le tega.

Tisti ki pa želite znanstvene študije o dodajanju dvotaktola nafti pa vam naj povem da jih ni. Zakaj jih ni? Jah zato ker so drage. Tiste neodvisne institucije, ki bi jih lahko opravile nimajo denarja. Od avtomobilskih proizvajalcev ga ne dobijo, ker bi proizvajalci s tem pljuvali v svojo skledo. Oni pač hočejo prodati nove avtomobile, in potem tudi drage rezervne dele.

Zapolnite si, da bi avtomobilski proizvajalci bili najbolj srečni če bi se avtomobil pokvaril drugi dan po preteku garancije tako, da se ga nebi več splačalo popraviti. Med garancijo pa se nebi smel pokvariti. To tudi velja za vse stvari, pri katerih ob nakupu dobiš garancijo.

Vsak dela s svojim avtom kar hoče in tudi nosi potem stroške ob morebitnih okvarah. :D :D
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Saj te nihče ne prepričuje. Sicer pa, preberi vse poste, ne samo ta zadnja prepucavanja.

V grobem lahko to debato razdelimo na dva dela:

a) ali imamo lastniki dcijev problem z življensko dobo visokotlačne črpalke?

b) kaj narediti, če imamo problem?

Pod a) ti lahko odgovorijo srečni lastniki zaribanih črpalk, ki jih res ni malo. Poleg tega pa najdeš tukaj tudi Boschevo prezentacijo o tem, kako mazljivost nafte vpliva na življensko dobo cr sistema. Če vzameš v obzir predpisane standarde (ravno tako najdeš par postov nazaj) ugotoviš, da trenutni standard predpisuje mazljivost, ki je na robu minimalnih zahtev cr sistema.

Pod b) tisti, ki smo prepričani, da imamo pod a) problem, pa se seveda vsak sam odloči, kaj narediti. Nekateri dodajamo 2T, nekateri prodajo avto pred 150K, večina pa pač vozi in kar bo - bo.
Statistično gledano večina črpalk verjetno preživi življensko dobo avtomobila. Če bi crknila vsaka druga, bi Renault bil prisiljen kaj narediti. Tako pa če jih rinke npr. 1% ali 5%, koga briga. Je pa strošek popravila juhuhu €.

Kot sem že enkrat prej odgovoril, če iščeš rezultate nekih uradnih raziskav, priporočila proizvajalcev, itd. itd. potem ta thread ni zate. Tile itak nikoli ne priznajo napake, ker jih to finančno ogromno stane. Raje dajo bistveno manj za dobre odvetnike ;-)

lp,
Luka
a7

Odgovor Napisal/-a a7 »

Nevem zakaj nekateri trdite, da je potrebno mineralno? Sam sem mnenja, da raje olje po standru jaso fc, fd, isolegd, ker to zagotavlja odlično zgorljivost, čistilnost...

Recimo 25k , poraba 6,4
nafta 1600L=2083,2€
motul 510 1:200: 1592L +8L motul 510=2149,584 -> +66,4€
motul 710 1:200: 1592L +8L motul 710= 2187,984 -> +104,8€
Odgovori