15'' na R5 GT Turbo

Modifikacije vozil
Odgovori
Uporabniški avatar
naliM

15'' na R5 GT Turbo

Odgovor Napisal/-a naliM »

Pocasi se spravljam k dodelavam mojega turbaca. Najbolj me mucijo 15'' platišca z 195/50-15 gumami. Poizkusil sem že natakniti 7J-15, ET35, gume 195/50-15, pa je pri polo zavitem volanu brusilo, še vecji problem pa se je pojavil zadaj, saj je zadnji odbijac tako blizu, da že zaradi najmanjšega kuclja brusi ob gumo. Avto je še serijske višine.
Angleži pravijo, da naj bi bila omenjena platišca 'bolt on' brez predelav, a kot kaže se motijo.
Na avto nameravam natakniti 6.5J-15 platišca Speedline Maracana (serijsko na R Clio 1.8 16V, faza I).
Da ne bi izumljal tope vode (kolikor sem videl, je že privatnik nadel na svojo 5ko 15'' platišca) me zanima naslednje:

1. Kaj postoriti na sprednji osi, kako debeli distancniki bodo dovolj, da guma ne brusila po notranjosti karoserije in bo zunaj še pod blatnikom?
2. Kaj narediti zadaj? Ali prestaviti odbijac nazaj? Bo potrebno rezanje radija odbijaca?
3. Koliko se da avto spustiti, da ne bo težav? Spredaj so v nacrtu Eibachi, zadaj nižanje za 1 zob in trši blažilci.

Z avtom nameravam odpeljati kakšen avtoslalom zato mora biti avto glede podvozja brez pomanjkljivosti.

Hvala za pomoc!

LP,

Milan
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Zdravo.

Zakaj pa nebi dal gor gum 195/45/15 pa ne bos mel nobenih tezav?

Sploh kar se ribsanja tice, ti s to dimenzijo garantirano ne bo nikjer poribalo, tud ce bos velik nizji spustu avto. Ce se ne motim so serijske dimenzije gum na R5 GTT 195/55/13, se prav da je obseg gume bolj tocen z 45 visino kot pa z 50 (tud stevc ti z napacno dimenzijo gum laze). Ce si bil na srecanju v Velenju (predvidevam da si tam gledal privatnikovo 5ko), je bla tam mal zadaj, ce si slucajn videl ena bela campuska od kolega, ki ma tud te Speedlinove felgne gor z gumami 195/45/15, pa nima nobenih problemov.Pa se avto lazje vrti kolesa z manjsim obsegom. Zdej na GTT se ne pozna tolk, ce so visje gume gor, na navadni 5ki, je pa kr dost razlike, tak da se mora v resnici tud na turbasu poznat da manj vlece z vecjimi kolesi.

Je pa res, da so 195/45/15 malenkost drazje gume kot 195/50/15, ampak mislim, da bi mel dost manj komplikacij. To je moje mnenje, pa s takim dimenzijim majo trije kolegi opremljene 5ke, pa so zadovoljni.

LP, Primoz
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
naliM

195/50-15

Privatnikov avto sem našel v njegovem profilu (http://rk.avtomobilizem.com/privatnik.shtml) in tam piše, da ima 195/50-15. Platišca pa imam popolnoma ista, kot on.
Eden od razlogov, zakaj grem iz 195/55-13 na omenjeno dimenzijo je ravno cena gum. Ce bi imel namen voziti en komplet eno ali dve sezoni, potem bi se odlocil za presek 45, tako pa bo verejtno potreben vsaj en nov par pred koncem sezone. Razlika v ceni med 45 in 50 preseka je okoli 8.000SIT/kom, kar pomeni, da je 45ka skoraj 70%dražja.
S 50ko pricakujem, da bom nekaj pridobil na trakciji v 1. in 2. prestavi, kar je za avtoslalome zelo pomembno.

LP,

Milan
jack
Kraj: kranj

Odgovor Napisal/-a jack »

lep pozdrav. pisem vam prvic. no mam cliota A2 in bi dal gor feltne 195/50-15. kupu bi pa rablene, pa me zanima ce bi se dal dobit dobre z gumami za 50.000 sit? drgac mam pa avto tud dol spuscen za 4 cm. kolk bi pol lohk folka not vozu, da mi neb gume drgnile v blatnik? ajd
Uporabniški avatar
naliM

Re: 15'' na R5 GT Turbo

15'' platisca in gume 195/50-15 so na avtu, bilo pa je malo vec dela, kot trdijo na angleskih in nemskih forumih.
Postopke predelave sem pripravljen tudi razkriti. 8)

LP,

Milan
Uporabniški avatar
djsly

Odgovor Napisal/-a djsly »

No da slišimo.
Uporabniški avatar
naliM

Seznam predelav za 15''

djsly napisal/-a:No da slisimo.
Predpogoj je, da je podvozje v dobrem stanju, kar pomeni delujoce, po moznosti trse blazilce z brezhibnimi spodnjimi salicami sprednjih blazilcev (te se znajo z leti povesiti, zaradi cesar se guma potem brusi po spodnji strani salice), raven sprednji in zadnjim most.
Ce je avto spuscen spredaj, mora to biti izvedeno z vzmetmi in ne s spuscanjem spodnje salice vzmeti na blazilcu.

Spredaj razen distancnikov ni potrebnih dodatnih predelav. Sam imam trenutno spredaj 5mm distancnike na platiscu ET35. Pri novi gumi se pri polnem odmiku volana lahko pojavi drgnjenje ob karoserijo, kar bi po moje resili 10mm distancniki.
Zadaj je potrebno prestaviti odbijac za 10-15mm nazaj. Pri spuscenem avtu in slabih zadnjih blazilcih je treba umakniti-ukriviti plocevino pri vpetju zadnjega odbijaca, saj lahko pri polno obremenjenem avtu ta zareze v gumo! Pri serijsko visokem avtu in trsih blazilcih ta tezava ni tako ocitna, je pa poseg vseeno priporocljiv.
Lega na cesti in vodljivost se s 15'' gumami precej izboljsa, pa se 195/50-15 gume so precej cenejse, kot serijske 195/55-13.

LP,

Milan
Krizi
Kraj: Ljubljanska kotlina

Odgovor Napisal/-a Krizi »

Bravo bravo!
...prej bo dala, prej bo frej...

Ni vazno al je mucek ali pesek... Vazno, da je mesek... :D

Ponosni clan Reno kluba Slovenija
Odgovori