od 750 do 7000 na serijski masini. predelane masine v Cliotih Cup (leta 94 in 95) pa so se vrteli do 8500 RPM (na serijski odmicni, obdelanem spodnjem delu motrja, glavi in se nekaj drugih stvari.. ..do 110KM). tako, da do 11k PRM mam se neki luftaMaTe0 napisal/-a:Mloncar kolko so pa kaj normalni obrati pri teh avtih ??
1993 Renault 5 Energy
Danes sem naredil DIY CAI za mojo masinco. Ker se mi FDM styling/tuning zelo dopade, sem se zgledoval po Crominem Cliotu in njegovem CAI sistemu - podobnost nastopi tako pri izbiri materiala (vodovodni materil rulz) kot tudi obliki. Zadeva mi je vzela par urc dela in ne zehteva veliko znanja za izdelavo.
Material za CAI (1x konzola fi100 s fi75 stranskim prikljuckom, 3x 45° koleno fi75 in 1x cev fi75mm):

Dry fit:

Zakoviceno in testno zmontirano:

Pobarvan CAI in ohisje filtra v mat crno barvo:

In koncni izdelek:

Na spodnjih slikah se lepo vidi, da bo filter zajemal hladen zrak:

Napeljal sem tudi cev za zajem hladnega zraka:

Po prvem testu sem ugotovil, da je avto bolj zamorjen kot prej s serijskim airboxom in najprej sem odstranil cev (za dovod zraka iz odbijaca) in ugotovil, da se tako filter najbolj obnese. Mogoce sem malo zgubil na navoru v nizkih obratim, pridobil sem pa pri visokih obratih (5k in naprej), saj se masina raje vrti v visjih obratih (vendar, nic kaj drasticnega) pa zvok se je malo spremenil.
Pa se nekaj slik (umazanega avta) za konec:

Material za CAI (1x konzola fi100 s fi75 stranskim prikljuckom, 3x 45° koleno fi75 in 1x cev fi75mm):

Dry fit:

Zakoviceno in testno zmontirano:

Pobarvan CAI in ohisje filtra v mat crno barvo:

In koncni izdelek:

Na spodnjih slikah se lepo vidi, da bo filter zajemal hladen zrak:

Napeljal sem tudi cev za zajem hladnega zraka:

Po prvem testu sem ugotovil, da je avto bolj zamorjen kot prej s serijskim airboxom in najprej sem odstranil cev (za dovod zraka iz odbijaca) in ugotovil, da se tako filter najbolj obnese. Mogoce sem malo zgubil na navoru v nizkih obratim, pridobil sem pa pri visokih obratih (5k in naprej), saj se masina raje vrti v visjih obratih (vendar, nic kaj drasticnega) pa zvok se je malo spremenil.
Pa se nekaj slik (umazanega avta) za konec:

Hudo si to naredil. Res pocasi se bo treba zgledovat po tebi po teh performance projekti ko jih delas. Neke me pa ves da zanima.
Na navadni airbox pri petki 1.4 se vzame dol in je potem postopek enak kot pri tebi ne? Zanima me se kam ste pa speljali ker prideta do boxa dve cevi, ena iz masina ( topla ) ena pa zajema zrak in hladi. ok, kam ste dal tisto ki pride iz masine. Ne spoznam se najbolse glede tega, clio nima isto ko fivka?
Lahk tud na Pm da nebova tu smetila teme.
Hvala ze vnaprej in res pohvale za to!
Na navadni airbox pri petki 1.4 se vzame dol in je potem postopek enak kot pri tebi ne? Zanima me se kam ste pa speljali ker prideta do boxa dve cevi, ena iz masina ( topla ) ena pa zajema zrak in hladi. ok, kam ste dal tisto ki pride iz masine. Ne spoznam se najbolse glede tega, clio nima isto ko fivka?
Lahk tud na Pm da nebova tu smetila teme.
Hvala ze vnaprej in res pohvale za to!
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Tudi moja masina je imela original na airboxu taksen razdelilec na katerega so bile prikljucene dve cevi - ena za zajem hladnega zraka, druga za toplega, sam razdelilec pa je uravnaval kdaj dobi masina topel in kdaj mrzel zrak. Ta "razdelilec" se enostavno odstrani in namesto njega lahko uporabis cev za napo (tako, da v masino pride samo hladen zrak).
pr teb pa lepejs zgleda k pr men...opazam pa da so rezultati identicni, s tem da sm jst mel hudo sfookan ze serijski airbox.
Btw. torej cev na zaprt filter odpade? da ne delam nepotrebnih lukenj v odbijac.
Btw. torej cev na zaprt filter odpade? da ne delam nepotrebnih lukenj v odbijac.

Fiat Coupe 2.0 16V Turbo SOLD
Volvo 850 2.3 T5 20V Turbo SOLD
Renault Laguna 2.0 RXE '94 SOLD
VW Passat 1.8 20V Turbo Variant
Renault Express 1.4 RT '99
ste pa umetniki s temile filtri-ampak efekt je pa se vedno enak; malenkostno se avto bolj zvrti, malo boljsi zvok, ampak nc revolucionarnega
bom jest en konkretn primer povedou (povezano s sportnimi filtri in "mocjo avtomobila"): smo sli enkrat dregat serijska 1.4 R5 vs. 1.4 s spotrnim filtrom (dvojni konus speljan do maske spredaj levo): rezultat 1:0 za serijsko petko
-lahko exr potrdi
pa smo se vsi mau cudil kako je to mogoce, ampak ocitno je da so tile sportni filtri (verjetno ne na vseh avtomobilih) bl u glavi in pa stilsko-zvocni dodatek
po drugi strani je pa res, da je potrebno najdt en optimum glede pretoka zraka in to se lahko doseze z eksperimentiranjem
bom jest en konkretn primer povedou (povezano s sportnimi filtri in "mocjo avtomobila"): smo sli enkrat dregat serijska 1.4 R5 vs. 1.4 s spotrnim filtrom (dvojni konus speljan do maske spredaj levo): rezultat 1:0 za serijsko petko
pa smo se vsi mau cudil kako je to mogoce, ampak ocitno je da so tile sportni filtri (verjetno ne na vseh avtomobilih) bl u glavi in pa stilsko-zvocni dodatek
po drugi strani je pa res, da je potrebno najdt en optimum glede pretoka zraka in to se lahko doseze z eksperimentiranjem
Pr men se ni najbolj obnesl, je pa res, da je filter tako obrnjen, da tudi brez tiste cevi lepo zajema hladen zrak, ki pride skozi masko v motorni prostor. Potrebujem samo se drugo masko (po moznosti od GTT), saj je serijska maska od Campuske zelo zaprta in ne prepusca veliko zraka.croma_man napisal/-a:torej cev na zaprt filter odpade? da ne delam nepotrebnih lukenj v odbijac.
dete in erx.. ..dejstvo je, da se avto s vgradnjo sportnega filtra ne bo prelevil v zver. Pri sebi se opazil, da se motor raje zrti v visje obrate in v visokih obratih ga ne dusi (konkretno: prej se je motor bolj matral od 80 do 100km/h (druge brzina od 6k fo 7k RPM), drugje v bistvu ni nekih razlik), pa zvok se je spremenil (zvok mi sploh ni vsec, ker je slisat tako, kot bi auspuh kje spuscal
, to je verjetno zaradi fergazerja ali je pa s samim CAI kej narobe). Zato se bom pa se malo igral s skret materialom, ki je za experimentiranje zelo ugoden (proti kaksnemu aluminiju ali rostfrei-ju).
Vajina primerjava tudi ni najbolj legitimna, kajti niti dva avta nista enaka (npr. 2 serijski Fajvki), pri samem pospesevanju je pa vec faktorjev, ki odlocajo o zmagi. Edin pravi nacin, da ugotovis ali si pridobil/izgubil s sportnim filtrom so valerji (dyno).
Vajina primerjava tudi ni najbolj legitimna, kajti niti dva avta nista enaka (npr. 2 serijski Fajvki), pri samem pospesevanju je pa vec faktorjev, ki odlocajo o zmagi. Edin pravi nacin, da ugotovis ali si pridobil/izgubil s sportnim filtrom so valerji (dyno).