Zadnjic sem sel s kolesom v mesto, kjer sem se dobil z prjatli na pijaci.
Po parih urah, sem spil kar nekaj piv in se odlocil, da bom sel pes dam (sej ne da bi bil toliko vesten, ampak sem glih kolo popravil po pol leta, pa se nisem hotel zabit . Med potjo me je ustavila policijska kontrola in mi dala za pihat, ces da sem udelezenec v prometu (PAZI: jst sem sel pes). Ko sem jih vprasal, kako to da sem udelezenec v prometu, ce hodim pes, je enostavno rekel, da me je videl peljati se s kolesom (nemogoce, ker se pac nisem). Po 5 minutah tiscanja alkotesta pred mano sem, v svoji pijanosti, pihnil in napihal (0.74, po novem alkotestu ... torej, ce sem v glavi prov zracuni cca.: 1.5 promila), kar je pac po zakonu odvzem izpita. Ko je rekel naj podpisem da se s stvarjo strinjam sem rekel da naj med opombe napise da sem sel pes ob kolesu, pa me je samo odslovil, brez kakrsnega koli potrdila.
Kaj lahko naredim?
Vem samo uro in kraj.
Nimam nobenega potrdila, tko da ne vem, ali je sploh bil sprozen kak postopek (mogoce je videl da ne more napisati lazi, ampak malo verjetno)
Ce pride stvar pred sodnika govori kar nekaj stvari v policistovo prid, ker je pac uradna oseba:
- bil sem pijan ... precej
- moja beseda proti njegovi (najvecrat obvelja njegova a ne)
- imel sem kolo s sabo in bo marsikateri, tako kot je to storil policist, predpostavljal da sem se vozil
- dejansko sem opravil alkotest (verjetno napaka, a ce mi policist neki rece potem jst ne ugovarjam pogosto)
ima kdo kaksno idejo. Do sedaj sem vedno imel policiste v dobrem mislenju, pa ceprav so me strafnl za kako prehitro voznjo, kaksna stop lucka tud ni delala, ... ampak za vse to sem bil kriv, tukaj pa se pocutim pofu*anga.
V principu je res, da si udelezenec v prometu. V kolikor si vinjen po cestiscu pesacil ob kolesu. Ampak tvoje voznisko dovoljenje zaradi tega nebo trpelo.
V koncni fazi ti mora kazen napisat po nekem clenu oz. odstavku. Imas vsaj "kopijo" zapisnika??
Men se to zdi nesmiselno, da ko gres pes...da ti sploh dajo pihat...kmal bodo lahko na dom prsli in bos pihu pa ti bodo zaracunal, ker si doma v lastni bajti pijan...
Ce si pesec na cesti ali plocniku pol si udelezenec prometa. Sam nevem pa kako drugace prit domov pijan, edino da se taksi prpelje pred gostilno in s praga skocis noter, doma pa prav tako iz taxija na prag . Kaj je v zakonu predpisana kaksna kazen za hojo pod vplivom alkohola ?
privatnik napisal/-a:Ce si pesec na cesti ali plocniku pol si udelezenec prometa. Sam nevem pa kako drugace prit domov pijan, edino da se taksi prpelje pred gostilno in s praga skocis noter, doma pa prav tako iz taxija na prag . Kaj je v zakonu predpisana kaksna kazen za hojo pod vplivom alkohola ?
Mocno dvomim. Se da komu preverit?
mjk ti pa nas obvescaj ce bos kaj dobil...
kaj pa ce se ustavis da jelene poklices, a je treba trikotnik na plocnik postaviti pa vse zmigavce prizgat?
pa ce nimas zimskega profila na supergah, je treba imet ketne u zepu?
Renault 18 TLJRenault 21 GTSRenault 21 TURBORenault 21 NEVADAMegane CC
Kam smo prisli.... kaj pa klosharji ki se z litrco po mestu sprehajajo (ponavadi ti se iz plocnika pred avto skoc) in komaj se stojijo a oni so pa kaj?! Izredni prevoz Na tvojem mestu se bi pridozil Da mene ustavi ker pijan hodim po plocniku in mi da frulico mu prvo zatezim naj mi pokaze zakon kjer to pise in naj mi pokaze koliko promilov je sploh dovoljeno imeti v krvi ce hodis pes. Prej pa sigurno nebi pihal!
ma kaj se sploh sekiras. potrila nisi dubu nobenga, podpisu nisi nic tko da... a majo sploh ksne tvoje podatke. pozabi n use k nebo nic razen u najslabsem primeru ti uzamejo kolesarski izpit . sej od kdaj pa rabis za hodit vozniski izpit da ti ga lohk uzamejo. joj joj haha
Ko si pes te ne morejo zacolat za drugo kot motenje javnega reda in miru, v najslabsem primeru te lahko zadrzijo do streznitve v priporu, ce se odlocijo da nisi sposoben stat
pesec - udelezenec v prometu dej ne bit hecni
ce sem kot pesec na cesti, verjamem da me lahko ustavijo pa zapisejo kot udelezenca ... na plocniku pa govoris neki iz glave ... napis mi clen, ce ga ves!
Dej no ga srat, obstaja tudi zakon, kjer ce se peljes z otroskim kolesom po plocniku nisi udelezenec v prometu (ker clen ne vem, vem pa da se je moj kolega ko so ga na poniju na plocniku ustavili in je napihal ven zmazal tako, da je uspel izprosit opombo na katerem biciklu se je fural, da bi potem pri sodnici neki dosegu, pa je sel cez zakone pa celo najdu ta clen, kjer pise da z otroskim kolesom ni udelezenec, pa se je zmazu)
Nimas ze kaj bati ker v zakonu pise da ne smejo biti alkoholizirani udelezenci v cestnem prometu tisti ki so vozniki, ne pise pa nic da ne smes bit pijan pesec.
Drugace si pa sam poglej:
VIII. PSIHOFIZICNO STANJE UDELEZENCEV CESTNEGA PROMETA
Alkohol
129. clen
(1) Voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu, niti ga zaceti voziti, ce je pod vplivom alkohola. Ucitelj voznje oziroma uciteljica (v nadaljnjem besedilu: ucitelj) ne sme usposabljati kandidata za voznika motornega vozila in spremljevalec iz drugega odstavka 139. clena tega zakona (v nadaljnjem besedilu: spremljevalec) ne sme spremljati voznika, ce je pod vplivom alkohola.
(2) Pod vplivom alkohola je voznik, ucitelj voznje oziroma spremljevalec, ki ima v organizmu vec alkohola, kot dovoljuje ta zakon, in voznik, ki tudi pri manjsi koncentraciji alkohola kaze znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.
(3) Kolicina alkohola v organizmu je dolocena s koncentracijo alkohola v krvi ali tej ustrezno koncentracijo alkohola v izdihanem zraku.
(4) Ali je voznik, ucitelj voznje ali spremljevalec pod vplivom alkohola, se ugotavlja s sredstvi, napravami ali s strokovnim pregledom.
130. clen
(1) V cestnem prometu ne sme imeti alkohola v organizmu:
1. voznik motornega vozila ali skupine vozil kategorije C, D1, D, B+E, C+E, D1 + E in D+E;
2. voznik vozila, s katerim se opravlja javni prevoz potnikov ali blaga ali prevoz oseb za lastne potrebe;
3. voznik vozila, s katerim se prevaza nevarno blago;
4. poklicni voznik motornega vozila, kadar opravlja ta poklic;
5. ucitelj voznje med usposabljanjem kandidata za voznika v voznji motornega vozila;
6. kandidat za voznika med usposabljanjem v voznji motornega vozila;
7. spremljevalec;
8. voznik zacetnik;
9. voznik motornega vozila, ki nima vozniskega dovoljenja ali v vozniskem dovoljenju nima vpisane kategorije motornega vozila, ki ga vozi;
10. voznik motornega vozila, ki se mu izvrsuje sankcija prepovedi voznje motornega vozila ali mu je voznisko dovoljenje odvzeto;
11. voznik, ki prevaza skupino otrok.
(2) Drugi vozniki imajo lahko najvec do vkljucno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vkljucno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri nizji koncentraciji alkohola ne kazejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.
(3) Voznika, ucitelja voznje ali spremljevalca, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega clena, se kaznuje za prekrsek z globo:
a) ce ima do vkljucno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vkljucno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, s 30.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila, ucitelju voznje in spremljevalcu se izrece tudi 3 kazenske tocke;
b) ce ima vec kot 0,50 do vkljucno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali vec kot 0,24 do vkljucno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, s 40.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila, ucitelju voznje in spremljevalcu se izrece tudi 4 kazenske tocke;
c) ce ima vec kot 0,80 do vkljucno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali vec kot 0,38 do vkljucno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, s 60.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila, ucitelju voznje in spremljevalcu se izrece tudi 5 kazenskih tock;
d) ce ima vec kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali vec kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, z najmanj 120.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila, ucitelju voznje in spremljevalcu se izrece tudi najmanj 10 kazenskih tock in prepoved voznje motornega vozila.
(4) Voznika, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega clena, se kaznuje za prekrsek z globo:
a) ce ima do vkljucno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vkljucno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka in kaze znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu, z 30.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila se izrece tudi 3 kazenske tocke;
b) ce ima vec kot 0,50 do vkljucno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali vec kot 0,24 do vkljucno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, s 40.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila se izrece tudi 4 kazenske tocke;
c) ce ima vec kot 0,80 do vkljucno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali vec kot 0,38 do vkljucno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, s 60.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila se izrece tudi 5 kazenskih tock;
d) ce ima vec kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali vec kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, z najmanj 120.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila se izrece najmanj 10 kazenskih tock in prepoved voznje motornega vozila.
(5) Vozniku, ucitelju voznje in spremljevalcu iz tretjega odstavka in vozniku iz cetrtega odstavka tega clena, ki ima vec kot 1,50 grama alkohola na kilogram krvi ali vec kot 0,71 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, se poleg globe izrece tudi 18 kazenskih tock.
Mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi
131. clen
(1) Voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga zaceti voziti, ce je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjsujejo njegovo sposobnost za voznjo. Ucitelj voznje ne sme usposabljati kandidata za voznika motornega vozila in spremljevalec ne sme spremljati voznika, ce je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjsujejo njegovo sposobnost za voznjo.
(2) Pod vplivom snovi iz prejsnjega odstavka je voznik, ucitelj voznje oziroma spremljevalec, pri katerem se s posebnimi sredstvi, napravami ali s strokovnim pregledom ugotovi prisotnost takih snovi v organizmu.
(3) Z globo najmanj 120.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ucitelj voznje ali spremljevalec, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega clena. Vozniku motornega vozila se izrece najmanj 10 kazenskih tock in prepoved voznje motornega vozila.
Preverjanje psihofizicnega stanja
132. clen
(1) Policist sme zaradi ugotovitve, ali ima udelezenec cestnega prometa oziroma udelezenec prometne nesrece (v nadaljnjem besedilu: udelezenec cestnega prometa) v organizmu alkohol ali vec alkohola, kot je dovoljeno, izvesti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola. Ce se s preizkusom ugotovi, da ima voznik v organizmu vec alkohola, kot je dovoljeno, mu policist prepove nadaljnjo voznjo, vozniku motornega vozila zacasno odvzame voznisko dovoljenje, zoper druge udelezence v cestnem prometu, ki so ocitno pod vplivom alkohola in ovirajo ali ogrozajo cestni promet, pa sme odrediti ukrepe, s katerimi jim onemogoci oviranje ali ogrozanje cestnega prometa.
(2) Ce se s preizkusom iz prejsnjega odstavka ugotovi, da ima udelezenec cestnega prometa v organizmu vec alkohola, kot dovoljuje ta zakon, izpolni policist zapisnik o preizkusu, ki ga podpise tudi preizkuseni udelezenec cestnega prometa. Ce voznik odkloni podpis, vpise policist vzrok odklonitve v zapisnik in mu odredi preizkus z merilnikom alkohola v izdihanem zraku (etilometrom) ali strokovni pregled.
(3) Udelezenec cestnega prometa, od katerega policist zahteva, da opravi preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola, mora ravnati po zahtevi policista. Ce preizkus odkloni, policist vozniku prepove nadaljnjo voznjo, vozniku motornega vozila pa tudi zacasno odvzame voznisko dovoljenje. Ce zaradi zdravstvenega stanja ali zaradi drugega, s tem povezanega objektivnega vzroka, ne more opraviti preizkusa ali ce ga ne opravi po navodilih proizvajalca, mu policist odredi strokovni pregled. Ce zdravnik, ki opravi strokovni pregled, ugotovi, da je pod vplivom alkohola, policist vozniku prepove nadaljnjo voznjo, vozniku motornega vozila pa zacasno odvzame voznisko dovoljenje.
(4) Za odklonitev preizkusa ali strokovnega pregleda steje poleg neposredne odklonitve tudi ravnanje udelezenca v cestnem prometu, s katerim ovira ali onemogoci izvedbo preizkusa oziroma strokovnega pregleda ali poskoduje oziroma unici vzorec za analizo.
(5) Ce udelezenec cestnega prometa oporeka rezultatu preizkusa z indikatorjem alkohola v izdihanem zraku, iz katerega je razvidno, da ima v organizmu vec alkohola, kot dovoljuje ta zakon, mu policist odredi preizkus z merilnikom alkohola v izdihanem zraku (etilometrom) ali strokovni pregled. Na preizkus z merilnikom alkohola oziroma strokovni pregled odpelje udelezenca cestnega prometa policist s sluzbenim vozilom. Ce se s preizkusom z merilnikom alkohola ali strokovnim pregledom ugotovi, da je udelezenec cestnega prometa v taksnem psihofizicnem stanju, da sme voziti vozilo v cestnem prometu, ga policist s sluzbenim vozilom odpelje nazaj k vozilu, ki ga je pred tem vozil. Stroski prevoza do kraja, kjer se opravi preizkus z merilnikom alkohola oziroma strokovni pregled in nazaj k vozilu ter stroski preizkusa oziroma pregleda so stroski postopka o prekrsku.
(6) Udelezencu cestnega prometa, ki kaze znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu, rezultat preizkusa s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola pa kaze na prisotnost alkohola v dovoljenih mejah, odredi policist strokovni pregled.
(7) Neposrednemu udelezencu prometne nesrece sme policist odrediti strokovni pregled, ne da bi pred tem izvedel preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola, neposrednemu udelezencu prometne nesrece, ki ravna v nasprotju s cetrtim odstavkom 133. clena tega zakona, pa ga mora odrediti.
(8) Policist sme zaradi ugotovitve, ali je udelezenec cestnega prometa pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjsujejo njegovo sposobnost za voznjo, izvesti postopek za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica teh snovi v organizmu. V okviru tega postopka lahko izvede tudi preizkus z napravo za hitro ugotavljanje prisotnosti mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu. V primeru prepoznave takega znaka oziroma simptoma, ce ni bil izveden preizkus z napravo za hitro ugotavljanje prisotnosti mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu ali ce udelezenec cestnega prometa odkloni sodelovanje v postopku za prepoznavo znakov oziroma simptomov ali postopka ni mogoce opraviti, mu policist odredi strokovni pregled. Ce je bil preizkus z napravo za hitro ugotavljanje prisotnosti mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu izveden in se ugotovi, da ima udelezenec cestnega prometa prisotnost takih snovi v organizmu, izpolni policist zapisnik o preizkusu, ki ga podpise tudi preizkuseni udelezenec cestnega prometa. Ce voznik odkloni podpis ali oporeka rezultatu preizkusa, vpise policist vzrok odklonitve oziroma zanikanje rezultata preizkusa v zapisnik in mu odredi strokovni pregled. Policist sme zaradi ugotovitve, ali je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjsujejo njegovo sposobnost za varno udelezbo v cestnem prometu, odrediti udelezencu prometne nesrece III. ali IV. kategorije strokovni pregled, ne da bi pred tem izvedel postopek za prepoznavo znakov oziroma simptomov. Stroski prevoza do kraja, kjer se opravi strokovni pregled, in stroski postopka za prepoznavo znakov oziroma simptomov ter strokovnega pregleda so stroski postopka o prekrsku.
(9) Udelezenec cestnega prometa, kateremu je policist odredil strokovni pregled, mora ravnati po policistovi odredbi. Vozniku, kateremu je odredil strokovni pregled, policist prepove nadaljnjo voznjo, vozniku motornega vozila pa tudi zacasno vzame voznisko dovoljenje, razen v primeru iz tretjega odstavka tega clena, ko voznik zaradi zdravstvenega stanja ali drugega, s tem povezanega objektivnega vzroka, ne more opraviti preizkusa, zdravnik oziroma zdravnica (v nadaljnjem besedilu: zdravnik) pa ugotovi, da ni pod vplivom alkohola.
(10) Minister, pristojen za notranje zadeve, v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravje, predpise postopek za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu.
(11) Z globo najmanj 120.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ucitelj voznje ali spremljevalec, ki ravna v nasprotju s policistovo zahtevo ali odredbo iz tretjega ali devetega odstavka tega clena. Poleg globe se mu izrece tudi 18 kazenskih tock.
Strokovni pregled
133. clen
(1) Strokovni pregled iz cetrtega odstavka 129. clena in drugega odstavka 131. clena tega zakona obsega zdravniski pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzrocijo nezanesljivo ravnanje v prometu, in odvzem vzorcev krvi, urina ali drugih telesnih tekocin oziroma tkiv zaradi ugotavljanja prisotnosti alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki vplivajo na zmoznost varne udelezbe v cestnem prometu.
(2) Obseg odvzema vzorcev iz prejsnjega odstavka se doloci glede na potrebe preiskave, s katero se ugotavlja prisotnost navedenih snovi v organizmu.
(3) O strokovnem pregledu mora zdravnik takoj izdelati pisno mnenje, kri, urin, drugo telesno tekocino oziroma tkivo mora takoj izrociti policistu, ki jih mora poslati v najblizjo pooblasceno strokovno ustanovo oziroma laboratorij, kjer se opravi analiza. Ustanova oziroma laboratorij mora opraviti analizo najkasneje v petnajstih dneh in o rezultatih takoj obvestiti tistega, ki je odredil strokovni pregled.
(4) Ce zaradi zdravstvenega stanja ali iz drugega, s tem povezanega objektivnega vzroka ni mogoce opraviti celotnega strokovnega pregleda, mora zdravnik opraviti tisti del pregleda, ki ga je mogoce opraviti, in podati mnenje o znakih motenj v vedenju, ki kazejo na vpliv alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.
(5) Analizo krvi, urina, drugih telesnih tekocin in tkiva opravljajo pooblasceni laboratoriji, ki imajo ustrezno usposobljene delavce in opremo.
(6) Laboratorije iz prejsnjega odstavka pooblasti minister, pristojen za zdravje, ter predpise nacin in postopek ustreznih pregledov in analiz.
(7) Z globo najmanj 1.000.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z dolocbami tega clena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 100.000 tolarjev.