Pokanje in skripanje - Clio B2
Pokanje in skripanje - Clio B2
Pozdravljeni,
imam Cliota 1,4 16v letnik 2003 in imam sledec problem:
letne ALU feltne 6,5Jx15 z gumami 195/50 sem zamenjal z 7Jx15 z istimi
gumami. To zamenjavo sem opravil cca. pol leta po nizanju. Od prvega dne te zamenjave slisim nekaksno pokanje in skripanje pri speljevanju in nasploh pri tresljajih (npr. voznja preko lezecih policajev). Bil sem pri raznih vulkanizerjih in na avto servisih ampak nihce mi ni znal povedati kaj bi bil vzrok tega pokanja. Sam sem bil mnenja da je nekaj narobe s feltnami, vendar so mi vsi zatrdili da s feltnami ne more biti nic narobe. Lahko pa bi bile fedre ali amortizerji. Aja, pa to pokanje je obcutnejse v vrocih dnevih ter po malo daljsi voznji - pozimi z jeklenimi felnami pokanja ni.
Zanima me, ce imate vi kaj izkusenj s kaksnim podobnim problemom, da bi se fedre (zaradi vrocine) omehcale ipd. oz kaj bi lahko bil problem, saj me to pokanje neznansko moti in do zdaj nisem nasel resitve.
Ne vem, a je mozno da bi to bilo zaradi "napacnega" ET-ja feltne?
Hvala za vse morebitne odgovore.
imam Cliota 1,4 16v letnik 2003 in imam sledec problem:
letne ALU feltne 6,5Jx15 z gumami 195/50 sem zamenjal z 7Jx15 z istimi
gumami. To zamenjavo sem opravil cca. pol leta po nizanju. Od prvega dne te zamenjave slisim nekaksno pokanje in skripanje pri speljevanju in nasploh pri tresljajih (npr. voznja preko lezecih policajev). Bil sem pri raznih vulkanizerjih in na avto servisih ampak nihce mi ni znal povedati kaj bi bil vzrok tega pokanja. Sam sem bil mnenja da je nekaj narobe s feltnami, vendar so mi vsi zatrdili da s feltnami ne more biti nic narobe. Lahko pa bi bile fedre ali amortizerji. Aja, pa to pokanje je obcutnejse v vrocih dnevih ter po malo daljsi voznji - pozimi z jeklenimi felnami pokanja ni.
Zanima me, ce imate vi kaj izkusenj s kaksnim podobnim problemom, da bi se fedre (zaradi vrocine) omehcale ipd. oz kaj bi lahko bil problem, saj me to pokanje neznansko moti in do zdaj nisem nasel resitve.
Ne vem, a je mozno da bi to bilo zaradi "napacnega" ET-ja feltne?
Hvala za vse morebitne odgovore.
Expect the unexpected
Mislim da imas isti problem kot sem ga imel jaz (clio 2003 1.2 16V). Ko se je avto ogrel je zacelo skripat in pokat, tudi pri obracanju volana. Ce sem avto zamajal pri desnem sprednjem kolesu je tudi skripalo. Zanic je bil koncnik oz. spodnji zglob.
Ce se bo izkazalo da je to v okvari, potem ti svetujem da zamenjas z neoriginalnim delom, saj je orig. skupaj z vilico in pride cca. 20.000 SIT (ne vem ali je mehanik mislil toliko z delom vred). Po menjavi je treba narediti se optiko. No, jaz sem za ta neoriginalni del, menjavo in optiko na uradnem servisu odstel 8.600 SIT.
Se to dodam: mozno je, da je koncnik samo osusen, preveri ce ti kaj radira gume.
Ce se bo izkazalo da je to v okvari, potem ti svetujem da zamenjas z neoriginalnim delom, saj je orig. skupaj z vilico in pride cca. 20.000 SIT (ne vem ali je mehanik mislil toliko z delom vred). Po menjavi je treba narediti se optiko. No, jaz sem za ta neoriginalni del, menjavo in optiko na uradnem servisu odstel 8.600 SIT.
Se to dodam: mozno je, da je koncnik samo osusen, preveri ce ti kaj radira gume.
Hja, cist mozno da je kak koncnik problem...sam tak cudno mi je vse skupaj, ker se to pokanje slisi tocno od dneva ko sem zamenjal feltne in nikoli prej
Bojci: tudi do dneva menjave so bile na avtu iste gume in ni nic pokalo
Npr. pri vecji hitrosti (AC) tega pokanja tudi ni...slisi se pri pocasnejsi voznji, cez lezece, tresljajih...
Kolk je idealen ET za moj model avta? 35?
Drugac pa hvala vsem za odgovore, se se priporocam
Bojci: tudi do dneva menjave so bile na avtu iste gume in ni nic pokalo
Npr. pri vecji hitrosti (AC) tega pokanja tudi ni...slisi se pri pocasnejsi voznji, cez lezece, tresljajih...
Kolk je idealen ET za moj model avta? 35?
Drugac pa hvala vsem za odgovore, se se priporocam
Expect the unexpected
Ne, nimam nic nizanega, gume in feltne original. Jaz sem ze navajen da crkava vse mozno pri 3 leta starem avtu, ze od novega naprej. Prevozenih 68000
Sigurno so pri vecjih feltnah in znizanem podvozju koncniki bolj obremenjeni.
To se mi je zacelo pojavljat najprej kot obcasno skripanje ko sem obracal volan, potem se je pa ze slisalo med voznjo, ko se je motor ze dodobra ogrel, fajn se slisi ce recimo spustis gas. Si probal kaj zamajat avto ce kaj skripa pri katerem od koles? Drugace ga pa dvigni in probaj ce se kolo kaj maje, preveris lahko tudi s kaksnim pajserjem tako, da ga vtaknes med koncnik in vidis ce ima luft, tako je meni serviser pokazal da je hin. Previdno seveda. Spricat in mazat se ti pa ne splaca, sem podmazal vse kar je bilo mozno, pa mi je se vedno zivce zrlo.
To se mi je zacelo pojavljat najprej kot obcasno skripanje ko sem obracal volan, potem se je pa ze slisalo med voznjo, ko se je motor ze dodobra ogrel, fajn se slisi ce recimo spustis gas. Si probal kaj zamajat avto ce kaj skripa pri katerem od koles? Drugace ga pa dvigni in probaj ce se kolo kaj maje, preveris lahko tudi s kaksnim pajserjem tako, da ga vtaknes med koncnik in vidis ce ima luft, tako je meni serviser pokazal da je hin. Previdno seveda. Spricat in mazat se ti pa ne splaca, sem podmazal vse kar je bilo mozno, pa mi je se vedno zivce zrlo.
fixxxer napisal/-a:
na AC tudi ni lezecih policajev in vecjih lukenj, najbrz je to vzrok ne pa hitrost
si ze probal natakniti stara platisca nazaj na avto?
a potem tudi poka?
zdrava kmecka logika mi pravi da ce nizas avto vsi deli podvozja bolj trpijo, torej daPa ce so res koncniki...kako da se obrabijo na 3 leta starem avtu? Zaradi nizanja?
ne vem pa koliko naj bi zdrzali koncniki na novem avtu
vcasih so bili originalni za dolgo, potem pa na dve tri leta menjat
tudi originalni deli od renaulta niso nikoli vec drzali tako kot novi
nimam pojma zakaj
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
@Maxxo: ja sem ga probal zamajat na prednjem delu in se slisi ta neprijeten zvok
@Shusuglao: original jeklene felne sem glih sprobal in po malo daljsi voznji se spet pojavi pokanje in skripanje - sicer dosti tisje kot pa pri vecjih ALU felnah pa vendar
Vecja teza in sirina kolesa...
Hmm, s tem da neko podobno pokanje se pojavlja tudi zadaj (vendar je najbolj motece spredaj), to pomeni da bo treba zamenjati vec delov
@Shusuglao: original jeklene felne sem glih sprobal in po malo daljsi voznji se spet pojavi pokanje in skripanje - sicer dosti tisje kot pa pri vecjih ALU felnah pa vendar
Hmm, s tem da neko podobno pokanje se pojavlja tudi zadaj (vendar je najbolj motece spredaj), to pomeni da bo treba zamenjati vec delov
Expect the unexpected
Ja, tudi pri meni se sedaj ko je spredaj popravljeno zadaj nek ropot slisi, mislim da je plastika koloteka, malo po odbijacu pobutaj in jo bos slisal. Pa ko se bos ravno tam okrog sukal se preveri ce sta vijaka na zgornjem delu odbijaca pod gumo prisraufana, pri meni je bil eden cisto odtegnjen.
Nisem se pa se cisto poglobil v to ropotanje, tako da je mozno tudi kaj drugega, splaca se preverit okrog rezervnega kolesa in tistega orodja ki je v njem. Ce kaj odkrijem sporocim.
Nisem se pa se cisto poglobil v to ropotanje, tako da je mozno tudi kaj drugega, splaca se preverit okrog rezervnega kolesa in tistega orodja ki je v njem. Ce kaj odkrijem sporocim.
Pri visji hitrosti se avto tudi trese, se posebej na nasih AC, ki so polne neravnin, ampak takrat ni pokanja, kot ga tudi ni pri voznji cez ovinke...Shusuglao napisal/-a:na AC tudi ni lezecih policajev in vecjih lukenj, najbrz je to vzrok ne pa hitrostfixxxer napisal/-a:
Npr. pri vecji hitrosti (AC) tega pokanja tudi ni...slisi se pri pocasnejsi voznji, cez lezece, tresljajih...![]()
Expect the unexpected